Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 14/8/17-20/8/17

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Γεμιστές πατάτες με ζαμπόν και μπρόκολο

Συνταγή από: sidagi.gr

Υλικά

Για 2-4 άτομα

4 μεγάλες πατάτες
200 γραμμάρια μπρόκολο
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα
1 ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
1 αυγό
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
ελαιόλαδο
4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Αρχικά θα πρέπει να βράσουμε τις πατάτες.
Τις πλένουμε και χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, τις βάζουμε να βράσουν ολόκληρες σε αλατισμένο νερό.

Θα χρειαστεί (30 λεπτά) μισή ώρα για να βράσουν.
Όταν βράσουν, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση.

Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, αδειάζουμε την ψίχα.
Προσέχουμε να μην τρυπήσουμε τις πατάτες για να μπορέσουμε να τις ξαναγεμίσουμε.

Πολτοποιούμε την ψίχα και τη φυλάμε σε ένα μπολ.
Τοποθετούμε τις άδειες πατάτες σε ένα ταψί.

Στο σημείο, αυτό ζεματάμε το μπρόκολο. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και περιμένουμε να βράσει.

Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε μέσα το μπρόκολο και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ώστε να ζεματιστεί.
Στη συνέχεια το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Ανακατεύουμε την ψίχα της πατάτας με το αυγό, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το μπρόκολο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τυρί κρέμα, το ζαμπόν, το τριμμένο τυρί φέτας και αλατοπίπερο.
Ανοίγουμε το φούρνο, ώστε να προθερμανθεί.

Γεμίζουμε τις πατάτες με το μείγμα που φτιάξαμε και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά.

Τρίτη- Χοιρινό ρολό γεμιστό με πατάτες στο φούρνο

Συνταγή από: topontiki.gr

Τι χρειαζόμαστε:

1 ½ κιλό σπάλα
100 γραμμάρια μπέικον σε φέτες
100 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες
200 γραμμάρια γραβιέρα σε μπαστουνάκια
700 γραμμάρια πατάτες

Για άλειμμα

50 γραμμάρια μουστάρδα
30 γραμμάρια κέτσαπ
100 ml ελαιόλαδο
ρίγανη
πάπρικα
αλάτι
πιπέρι

Πώς το κάνουμε:

Μ’ ένα μαχαίρι ανοίγουμε το κρέας και το τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα.
Σ’ ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τα υλικά του αλείμματος και με αυτά αλείφουμε το κρέας.
Φροντίζουμε να μη χρησιμοποιήσουμε όλη την ποσότητα, διότι θα τη χρειαστούμε και αργότερα.
Στο κέντρο του κρέατος απλώνουμε το μπέικον, το ζαμπόν και τη γραβιέρα.
Το τυλίγουμε με προσοχή, το περνάμε σε δίχτυ ή το δένουμε με σπάγκο και το αλείφουμε λίγο και εξωτερικά με το μείγμα.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κυδωνάτο σχήμα.
Τις βάζουμε στη γάστρα, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και τις ανακατεύουμε με το υπόλοιπο μείγμα από το άλειμμα.
Βάζουμε στο κέντρο το ρολό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ½ ώρα περίπου.

Τετάρτη- Γεμιστά

Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής

6 ώριμες και σφιχτές ντομάτες μεγάλες
3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
3 πιπεριές πράσινες
500 γραμμ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
12 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
φρυγανιά
1 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα γεμιστά με κιμά, πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ανοίγουμε. Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά. Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.

Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους. Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί. Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε. Μόλις αδειάσουμε τα λαχανικά ξεκινάμε τη γέμιση.

Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας. Κρατάμε το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συνταγής. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5΄-6΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το κολοκύθι, την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2΄-3΄, να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5΄.

Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά. Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4 γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε τα γεμιστά. Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις το πρώτο μισάωρο τα γεμιστά σκεπασμένα. Έπειτα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄. Σερβίρονται ζεστά ή κρύα.

Πέμπτη- Αγκινάρες με κοτόπουλο αυγολέμονο

Συνταγή από: gastronomos.gr

Υλικά

2 μέτριες αγκινάρες, φρέσκες και καθαρισμένες
8 κοπανάκια κοτόπουλου, χωρίς το δέρμα (το κάτω μέρος από το μπούτι κοτόπουλου) ή 700 γρ. φιλέτο μπούτι, κομμένο σε κύβους 4 – 5 εκ.
4 μέτρια καρότα, καθαρισμένα, σε φέτες
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 2 εκ.
1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 κουτ. σούπας κόλιανδρος σε σκόνη
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά (χωρισμένα τα ασπράδια από κρόκους)
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας αλεύρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κοπανάκια από όλες τις πλευρές για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα στα κενά της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τις πατάτες, τις αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι, τον κόλιανδρο και τον άνηθο. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να σκεπάζει το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 25 – 30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν οι αγκινάρες και το κοτόπουλο. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας για να παραμείνει ζεστό το φαγητό.

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ με σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους, το αλεύρι και ρίχνουμε σταδιακά το χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να αναμειχθούν. Προσθέτουμε λίγο-λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας, χτυπώντας το μείγμα συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο, και περιχύνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα. Σείουμε την κατσαρόλα ώστε να ενσωματωθεί το αυγολέμονο στο ζουμί, αφήνουμε 5 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και τα αρώματα και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας: Οι αγκινάρες με την ιδιαίτερη γεύση τους δίνουν στα κρασιά μια ανεπαίσθητη «πίκρα». Δοκιμάστε τες με Sauvignon Blanc ή με Σαββατιανά και με μια Σαντορίνη βαρελιού.

Δείτε ακόμα: Ρολά μπέικον με πουρέ πατάτας

Παρασκευή- Ρεβύθια με ψητή κολοκύθα

Συνταγή από: arttable.gr

Υλικά

(για 2 άτομα)

1/2 μικρή κίτρινη κολοκύθα

400 γρ. ρεβίθια, βρασμένα

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

½ κ.γ. μπούκοβο ή νιφάδες τσίλι

ξύσμα από 1/2 λεμόνι

2 κ.σ. μαϊντανό, χοντροκομμένο

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Καθαρίζουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τα σπόρια και κόβουμε την ψίχα σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

2. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο και τις νιφάδες τσίλι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τα ρεβίθια και την κολοκύθα και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και το μαϊντανό πριν από το σερβίρισμα.

Δείτε ακόμη: Συνταγή για πάρτυ: Κιμαδοπιτάκια με Φιλαδέλφεια

Σάββατο- Κροκέτες ρυζιού με τόνο και μοτσαρέλα

       Συνταγή από: daddy-cool.gr

Κυριακή-Κριθαρότο με πικάντικο λουκάνικο

Συνταγή από: demideli.com

Υλικά (για 2 άτομα)

150-200γρ. Πικάντικο Λουκάνικο κομμένο σε κυβάκια 1cm
200 γρ. κριθαράκι Barilla Risoni
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κουτί (400γρ.) Ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κ.σ. λάδι
500ml ζωμός κότας ή νερό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 κ.γ πάπρικα καυτερή

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια του λουκάνικου και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά δε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, ώσπου να ροδίσουν καλά και να βγάλουν το λίπος τους.
Βγάζουμε το λουκάνικο και το κρατάμε ζεστό. Προσθέτουμε επιπλέον λάδι στο τηγάνι (ανάλογα με το πόσο λίπος “έβγαλε” το λουκάνικο) και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσει – χωρίς να μαυρίσει.
Όταν το κρεμμύδι έχει μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και την πάπρικα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα ώσπου το σκόρδο να βγάλει το άρωμα του.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό ή ζωμό, αλάτι, πιπέρι και την ζάχαρη.
Όταν η ντομάτα έχει αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κριθαράκι και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, (δοκιμάζουμε το κριθαράκι στο 10λεπτο και αναλόγως) προσθέτοντας νερό ή ζωμό ώσπου το κριθαράκι να είναι al dente.
Σερβίρουμε σκέτο η με τριμμένη παρμεζάνα. Καλή όρεξη!

Tips:

Κρατήστε το φαγητό “ζουμερό” μην το αφήσετε να σας στεγνώσει.
Όταν απομακρύνετε το τηγάνι ή την κατσαρόλα από τη φωτιά το κριθαράκι συνεχίζει να βράζει και κινδυνεύει να σας “λασπώσει”. Ρίξτε μέσα 1-2 παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός και να αποκτήσει υγρασία.

Πίτα Εβδομάδας

Ανοιχτή μανιταρόπιτα

Συνταγή από: akispetretzikis.com

Συστατικά

8 φύλλα κρούστας
ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για τη γέμιση:

1,5 κιλό μανιτάρια λευκά κομμένα σε τέταρτα
3 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
400 γρ. κρέμα γάλακτος
4 αυγά
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 26 εκ. και λαδώνουμε καλά τον πάτο του με ένα πινέλο.
Αφού έχουμε λαδώσει καλά τα φύλλα κρούστας ξεκινάμε και τα βάζουμε σταυρωτά στο ταψί μας ένα-ένα, έτσι ώστε να το καλύψουμε ομοιόμορφα. Το πινέλο μας δε πρέπει να ακουμπάει τα φύλλα! Τα πασπαλίζουμε με το λάδι από ψηλά.
Ψήνουμε έτσι τη βάση της πίτας μας στους 160 βαθμούς για 20 λεπτά βάζοντας ένα κομμάτι λαδόκολα τσαλακωμένο για να μη πέσουν τα φύλλα καθώς θα ψήνονται. Μόλις ψηθεί αφήνουμε στην άκρη.
Καίμε ενα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και μετά ρίχουμε σε δόσεις τα μανιτάρια.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σοταριστούν καλά τα μανιτάρια, χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς.
Όταν είναι έτοιμα όλα τα μανιτάρια τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν τα νέρα τους.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε και τα πράσα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμα και τα πράσα, τα ανακατεύουμε μαζί με τα μανιτάρια (πρέπει οτιδήποτε γέμιση βάζουμε να είναι 500 γρ.).
Βάζουμε το μείγμα με τα μανιτάρια μέσα στη τάρτα,ανακατεύουμε την κρέμα, τα αυγά, το κονιάκ, το αλατοπίπερο σε ένα μπόλ με το σύρμα χειρός και τα ρίχνουμε πάνω απο τη γέμιση .
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα.

Δείτε ακόμη: Πουγκάκια με μανιτάρια και μπέικον-ιδανικα για παρτυ-μπουφέ!

Γλυκά Εβδομάδας

  • Τάρτα μους σοκολάτας με φράουλες

    Συνταγή από:  sintayes.gr

Υλικά συνταγής:

Για τη βάση:
230 γρ. μπισκότα σοκολάτας cookies
80 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για τη γέμιση:
100 γρ. σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλ. κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά [χωριστά ⅓ και ⅔ φλ.]
1 φλ. φράουλες κομμένες στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος

Για γαρνίρισμα:
φράουλες για γαρνίρισμα
τρίμμα σοκολάτας

Εκτέλεση συνταγής

Για τη βάση: Λιώνετε τα μπισκότα στο multi, προσθέτετε και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν πλήρως και να έχετε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
Ρίχνετε το μείγμα σε μια ταρτιέρα, διαμέτρου 23 εκ. περίπου, και το στρώνετε καλά στη βάση και στα τοιχώματα. Βάζετε τη ταρτιέρα στο ψυγείο να κρυώνει η βάση.
Για τη γέμιση:Πολτοποιείτε, σε αλοιφή, στο multi τις φράουλες. Τις ρίχνετε σε μια κατσαρολίτσα και τις σιγοβράζετε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να πάρουν βράση. Μόλις κοχλάσει, κατεβάζετε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά. Για πιο βελούδινο αποτέλεσμα, χωρίς τα σποράκια, “περνάτε” γρήγορα το καυτό μείγμα στο σουρωτήρι σε μπολ [προαιρετικά] που θα έχετε τοποθετήσει τα κομμάτια σοκολάτας.
Διαφορετικά ρίξτε ως έχει τη λιωμένες φράουλες σε ένα μπολ στο οποίο έχετε τοποθετήσει τις σταγόνες ή τα κομμάτια σοκολάτας. Περιμένετε για 1/2 λεπτό και μετά ανακατεύετε καλά να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να έχετε ένα ομοιογενές, λείο, σοκολατένιο μείγμα. Προσθέτετε και το ⅓ φλ. της κρέμας γάλακτος και ανακατεύετε να κρυώσει το μείγμα εντελώς.
Χτυπάτε το υπόλοιπο ⅔ φλ. της κρέμας γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά, λίγη λίγη, τη σαντιγί στο κρύο πλέον μείγμα σοκολάτας φράουλας, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, με κυκλικές κινήσεις απαλά από κάτω προς τα επάνω, μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώστε και στρώστε καλά το μείγμα πάνω από τη βάση και βάλτε το γλυκό στο ψυγείο να κρυώνει.
Για το γαρνίρισμα: Πριν σερβίρετε, διακοσμείστε με φράουλες και με φλύδες σοκολάτας [δημιουργείστε φλύδες με έναν αποφλοιωτή πατάτας από σοκολάτα κουβερτούρας ή γάλακτος].

Προαιρετικά αν οι φράουλες δεν είναι πολύ ώριμες και γλυκές, ή θέλετε πιο γλυκό αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη άχνη στη κρέμα γάλακτος και να δημιουργήσετε μια γλυκιά σαντιγί.

Κέικ με γκαζόζα!

  Συνταγή στο: Κέικ με γκαζόζα! Απολάυση!