Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-  Τραχανάς σούπα με λαχανικά

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18  Συνταγή από: e-cook.eu

Υλικά

Προετοιμασία:

» 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά σιμιγδαλένιο ξινό
» 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού
» 1-2 καρότα – τριμμένα –
» 1 ντομάτα χυμό
» μερικά κρουτόν
» αλάτι
» πιπέρι
» ελαιόλαδο

Εκτέλεση

– Βάζετε να βράσει ο ζωμός και ρίχνετε τα καρότα και τη ντομάτα.
– Αφήνετε 5 λεπτά και ρίχνετε τον τραχανά.
– Κατεβάζετε λίγο τη θερμοκρασία γιατί φουσκώνει ο τραχανάς.
– Βράζετε για 15 λεπτά και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
– Ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.
– Αφήνετε λίγο να σταθεί η σούπα πριν σερβίρετε.
– Όταν σερβίρετε ρίχνετε μερικά κρουτόν από πάνω.

Τρίτη- Τηγανιά κοτόπουλου με φέτα

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18Συνταγή από: kathimerini

Υλικά 

50 ml ελαιόλαδο
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, σε κύβους του 1 εκ.
1 ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή (θα τη βρούμε σε μπαχαράδικα)
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, καλά στραγγισμένα και χοντροκομμένα (φυλάμε το χυμό τους στο ψυγείο, για άλλη συνταγή)
300 ml λευκό ξηρό κρασί
100 γρ. φέτα, κατά προτίμηση σκληρή, χοντροτριμμένη

Διαδικασία

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε για 2 – 3 λεπτά τους κύβους κοτόπουλου και το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα, ανακατεύοντας τακτικά. Ρίχνουμε το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε για μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.

Προσθέτουμε πιπέρι, το θυμάρι, τη δάφνη και την πάπρικα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα ντοματάκια.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά.

Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα φέτας, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να χυλώσει η σάλτσα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μοιράζουμε το φαγητό σε πιάτα και από πάνω σκορπίζουμε την υπόλοιπη τριμμένη φέτα και πιπέρι. Σερβίρουμε αμέσως.

Τετάρτη- Ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18Συνταγή από: gastronomos.gr

Υλικά

τα μπουκετάκια από 1 μεγάλο ή 2 μέτρια κουνουπίδια
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
200 γρ. βραστό ζαμπόν γαλοπούλας, ψιλοκομμένο
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί

Για την κρέμα

750 γρ. γάλα φρέσκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
200 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
6 – 8 φέτες κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, με λίγα λιπαρά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι και τα καρότα για περίπου 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ.

Καλό είναι να μείνουν και μερικά κομματάκια από τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ζαμπόν και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 30×22 εκ.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι γάλα από το μετρημένο και διαλύουμε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το χτυπημένο αυγό και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μείγμα του ταψιού. Τη στρώνουμε με μια σπάτουλα και σκεπάζουμε με τις φέτες τυριού. Ψήνουμε για 30 λεπτά στο φούρνο. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό ή χλιαρό.

Πέμπτη- Σνίτσελ χοιρινά στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και μακαρόνια

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18   Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής

2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού (30 γρ.) τριμμένο τυρί πεκορίνο ή παρμεζάνα
αλάτι πιπέρι
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 μεγάλα αυγά
600 γρ. χοιρινά σνίτσελ
1 δόση σάλτσα ντομάτας βλέπε συνταγή εδώ
1/2 κιλό μακαρόνια Νο. 10 ή Νο. 6
1/3 φλ. τσαγιού σπορέλαιο
1 1/4 φλ. τσαγιού (140 γρ.) χοντροκομμένο τυρί μοτσαρέλα
1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα + επιπλέον για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα βαθύ πιάτο αναμιγνύετε τη τριμμένη φρυγανιά μαζί με το τριμμένο πεκορίνο και λίγο αλατοπίπερο. Σε δεύτερο πιάτο ρίχνετε το αλεύρι και σε τρίτο βαθύ πιάτο χτυπάτε τα αυγά. Αλατοπιπερώνετε τα σνίτσελ και τα πανάρετε καλά και από τις δύο πλευρές πρώτα στο αλεύρι, μετά στα χτυπημένα αυγά και τέλος στο μείγμα φρυγανιάς. Τα αφήνετε για 30 λ στην άκρη.

Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας βασιλικού σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και την αφήνετε να σιγοβράζει. Επίσης σε άλλη μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε σε μπόλικο, κοχλαστό, αλατισμένο νερό, τα μακαρόνια σας αλ” τέντε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα που τα βράσατε.

Ζεσταίνετε σταδιακά (σε κάθε παρτίδα) το λάδι σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τηγανίζετε σε παρτίδες τα σνίτσελ για 3-4 λ από κάθε πλευρά. Αφαιρείτε τα σνίτσελ από τη φωτιά και τα μεταφέρετε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τηγανίσετε όλα τα σνίτσελ.

Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με διάσταση βάσης 25×35 εκ. περίπου και απλώνετε στη βάση του το 1/2 φλ. τσαγιού της σάλτσας ντομάτας. Στρώνετε πάνω από τη σάλτσα, σε μια στρώση, τα σνίτσελ και καλύπτετε το κάθε ένα ισομερώς με το 1 φλ. τσαγιού σάλτσα ντομάτας. Από πάνω τα πασπαλίζετε με τη μοτσαρέλα και τη παρμεζάνα.

Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε τα σνίτσελ, σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 14-15 λ. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 2-3 λ ακόμα να λιώσει και ροδίσει το τυρί.

Ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα με τα μακαρόνια τη σάλτσα ντομάτας που έμεινε και ανακατεύετε καλά να καλυφθούν τα μακαρόνια. Τα σερβίρετε πασπαλισμένα με λίγη επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά), μαζί με το σνίτσελ και τα απολαμβάνετε.

Παρασκευή- ρεβιθάδα φούρνου

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18       Συνταγή στο: daddy-cool.gr 

Σάββατο- Γαύρος πλακί στο φούρνο, με φρέσκιες ντομάτες και πατάτες

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18  Συνταγή από: govastileto.gr

Υλικά

1 κιλό φρέσκο γαύρο 100 ml ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες 150 ml λευκό ξηρό κρασί 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη 3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες, πάχους 1/2 εκ. τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό (ή άνηθο), ψιλοκομμένα αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τον γαύρο και χωρίζουμε σε φιλετάκια. Πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε μέχρι να αρωματιστεί.

Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για ένα λεπτό για να εξατμιστεί και ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τη ρίγανη.

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και όταν το μείγμα πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά μέχρι να δέσει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή ορθογώνιο, και στρώνουμε στον πυθμένα τις φέτες πατάτας. Τις καλύπτουμε ομοιόμορφα με τη μισή σάλτσα, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε τις πατάτες για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, στρώνουμε τα φιλετάκια γαύρου επάνω στις πατάτες και τα αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα ψάρια, χωρίς όμως να ξεραθούν.

Μπορούμε να σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και να το συνοδεύσουμε με σαλάτα και τυρί φέτα.

Κυριακή-Πεντανόστιμο ρολό με πλούσια σάλτσα

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18     Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής

2 κιλά ανάμεικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος κιμάς
3 κρεμμύδια τριμμένα
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
τριμμένες
200 γραμμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα
1½ φλ. τσαγιού φρυγανιά
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6 πατάτες (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
2 λίτρα ζωμός κρέατος
σπιτικός ή εμπορίου
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για το δέσιμο της σάλτσας

1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υλικά για το ρολό και τα ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, να ενωθούν οι γεύσεις. Πλάθουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ρολό και το τοποθετούμε σε μακρόστενο ταψί βαθύ. Αν θέλουμε κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί. Σε μια κατσαρόλα ή μπολ ανακατεύουμε το ζωμό, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το ρολό. Ψήνουμε στους 180°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα και 30΄. Αν αρχίσει να αρπάζει γρήγορα το ρολό από πάνω, το καλύπτουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο. Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 3΄-4΄, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα. Λίγο λίγο προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει. Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλατοπίπερο. Κόβουμε το ρολό σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα.

Πίτα Εβδομάδας

Λαχταριστη ζαμπονοτυρόπιτα με καταΐφι και διάφορα τυριά

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18    Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Γλυκά Εβδομάδας

  • Πορτοκαλόπιτα με βάση κανελένιο φύλλο

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18      Συνταγή από: sokolatomania.gr

Υλικά (για 8-10 κομμάτια)

Για το σιρόπι

300ml. νερό
300ml. χυμό πορτοκαλιού
500γρ. ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)

Για την πίτα

500γρ. φύλλο κρούστας
50γρ. ζάχαρη καστανή
2 κ.γ. κανέλα
80γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη λιωμένη
3 αυγά
150γρ. ζάχαρη
200ml. σπορέλαιο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες ή εκχύλισμα βανίλιας
50ml. λικέρ πορτοκαλιού ή 3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι για άρωμα
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Εκτέλεση

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι, ώστε όταν βγάλουμε το γλυκό να είναι κρύο το σιρόπι & το γλυκό πολύ ζεστό για να πετύχει το σιρόπιασμα.
Βράζουμε σε ένα σκεύος τη ζάχαρη, το χυμό, τη φλούδα από το πορτοκάλι & την κανέλα. Όταν λιώσει η ζάχαρη & πάρει μία βράση το σιρόπι, το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά μέχρι να το χρειαστούμε.
Παίρνουμε τα μισά φύλλα (6 φύλλα) από το πακέτο και τα απλώνουμε στον πάγκο. Αναμειγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα σε ένα μπολάκι. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα & πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης. Μαζεύουμε σαν βεντάλια το κάθε φύλλο ξεχωριστά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί & τοποθετούμε τα φύλλα κατά μήκος. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º στον αέρα για 15′, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι & συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το λικέρ, το γιαούρτι & το ξύσμα. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Με το χέρι ή με ένα ψαλίδι κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα σε μικρά κομματάκια. Τα αφήνουμε 10′ να ξεραθούν & τα ρίχνουμε σιγά σιγά σε δόσεις στο μείγμα φροντίζοντας να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους. Κάθε φορά που ρίχνουμε μερικά ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε τη γέμιση επάνω από τα ψημένα φύλλα & με μία σπάτουλα ισιώνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º στον αέρα για 30-35′, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Την βγάζουμε από το φούρνο & αμέσως την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει & την σερβίρουμε ιδανικά με το παγωτάκι που λέγαμε.
Συμβουλές

Για να πετύχει το σιρόπιασμα πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο & η πορτοκαλόπιτα καυτή.
Τα φύλλα που προορίζονται για τη γέμιση πρέπει να τα ξεχωρίσετε καλά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους & επίσης να τα ρίχνετε σιγά σιγά στο μείγμα γιατί αλλιώς θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν μία μάζα.

  • Φανταστικο γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 15/1/18-21/1/18Συνταγή στο daddy-cool.gr

Close