Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Κοτόπουλο κοκκινιστό με πατάτες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)Συνταγή από: oisintagesmas.gr

Υλικά:

1 κοτόπουλο σε μερίδες
1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1 λεμόνι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού κρασί λευκό
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 φλυτζάνια πουρές ντομάτας φρέσκιας η σε κουτί τύπου πουμαρό
5-6 κλωνιά μαιντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι

Διαδικασία: 

Ξεπλένουμε καλά τις μερίδες κοτόπουλο και τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Τρίβουμε με λεμόνι τις μερίδες .
Βάζουμε στην κατσαρόλα τα 2/3 από το λάδι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 2 -3 λεπτά,σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας,τον μαιντανό,και τον πελτέ αραιωμένο σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα ,σιγοβράζουμε για 45 περίπου λεπτά.
Καθαρίζουμε τις πατάτες όσο μαγειρεύουμε το κοτόπουλο τις κόβουμε και τις σοτάρουμε σε τηγάνι με το υπόλοιπο λάδι.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ενώ βράζει το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πήξει η σάλτσα .[μπορεί πρίν ρίξετε τις πατάτες να χρειαστεί να προσθέσουμε νερό ζεστό κι ίσως λίγο αλάτι ].

Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή: Πατάτες γιαχνί με καλαμαράκια

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)                  Συνταγή από: shogunkitchen

Υλικά:

750 gr. καλαμαράκια σε μέτριες ροδέλες
750 gr. πατάτες σε κομμάτια ίσου μεγέθους με τα καλαμαράκια
2 κρεμμύδια σε σκελίδες
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
350 gr. ντομάτα τριμμένη
2 κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
1 ξύλο κανέλας
4-5 γαρίφαλα
1 κ.σ. μαραθόσπορος
3 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. πιπέρι σε κόκκους
1/2 κ.γ. κουρκουμάς
Λίγη ζάχαρη
Αλάτι
Ελαιόλαδο

Διαδικασία :

Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω τα κρεμμύδια, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το μαραθόσπορο και το πιπέρι. Μόλις μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια προσθέτω τη δάφνη, τα σκόρδα και τον κουρκουμά. Τα ανακατεύω κι αυτά να αναμιχθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά και να αρωματίσουν και προσθέτω τα καλαμάρια. Σοτάρω για λίγο μέχρι να ασπρίσουν και σβήνω με το κρασί. Αφήνω να βράσει για 2′ να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω τις πατάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτω νερό ίσα να τα σκεπάζει, αλατίζω, ρίχνω λίγη ζάχαρη και βράζω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25′ περίπου, ανακινώντας πού και πού την κατσαρόλα. Δε χρησιμοποιώ κουτάλα για να μη λιώσουν οι πατάτες! Σερβίρω χλιαρό.

Τρίτη- Ρύζι φούρνου με ντοματίνια και λουκάνικο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)      Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά :

2 χωριάτικα λουκάνικα κομμένα σε λεπτές φέτες
250 γραμμαρια ντοματίνια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300 γραμμ. ρύζι
900 γραμμ. ζωμό κότας
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
γιαούρτι για το σερβίρισμα

Διαδικασία:

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι και ψήνουμε τα λουκάνικα για 3΄-4΄ σε δυνατή φωτιά. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας ν’ αποβάλουν το λίπος τους.

Στο ίδιο τηγάνι (αφού το στραγγίσουμε από το λίπος) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5΄-6΄, έως ότου γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο κι ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα λουκάνικα με το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε και το βραστό ζωμό. Ανακατεύουμε κι αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και το θυμάρι.

Βάζουμε όλο το μείγμα σε βαθύ κεραμικό σκεύος. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 15΄ στους 180 C στις αντιστάσεις. Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στην επιφάνεια τα ντοματίνια ολόκληρα. Ψήνουμε για επιπλέον 15΄, με το σκεύος ξεσκέπαστο.

Extra tips επιτυχίας:

Βάζουμε τα λουκάνικα σε αντικολλητικό τηγάνι για να αποβάλλουν το λίπος.
Λαδώνουμε το ρύζι πριν το βάλουμε στο φούρνο για να βγει σπυρωτό.
Η προσθήκη του βραστού ζωμού μειώνει το χρόνο ψησίματος στο μισό.
Πασπαλίζουμε τα μυρωδικά τελευταία στιγμή για να κρατήσουν το άρωμά τους.

Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή: Καστανό ρύζι με σάλτσα ντομάτας

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)Συνταγή στο: gourmed

Υλικά:

2 φλ. καστανό ρύζι
500 γρ. σφιχτές, ώριμες ντομάτες
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
1 πρέζα ρίγανη ή γλυκιά μαντζουράνα
8 φυλλαράκια φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Διαδικασία:

1. Βράζουμε το ρύζι σε 2 λίτρα αλατισμένο νερό, ανακατεύοντας μια-δυο φορές, για 45 περίπου λεπτά.
2. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση. Τις γυρίζουμε ανάποδα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν μέσα σε σουρωτήρι για 20 λεπτά. Αφαιρούμε την ψίχα μ’ ένα κουταλάκι και τη ρίχνετε σ’ ένα μπολ.

3. Προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη ή τη μαντζουράνα, το βασιλικό, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά.
4. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, το σουρώνουμε και το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ (μια βαθιά, ξύλινη πιατέλα ταιριάζει με τους κόκκους του καστανού ρυζιού).

5. Ραντίζουμε το υπόλοιπο λάδι πάνω στο ρύζι κι ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα της ντομάτας με τα καρυκεύματα και σερβίρουμε.

Δείτε ακόμη: Σπιτική πίτσα με πεπερόνι σε σχήμα καρδιάς που θα ξετρελάνει τα μικρά σας!

Τετάρτη- Φασόλια κοκκινιστά με πιπεριές φλωρίνης

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πέμπτη-Κεφτεδάκια κοκκινιστά με σπαγγέτι

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)Συνταγή από: sintayes

Υλικά :

Υλικά για τα κεφτεδάκια [βλέπε υλικά και συνταγή εδώ]
1/2 κιλό σπαγγέτι Νο. 10 ή Νο. 12
5 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
100 ml ντοματοχυμό
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
15 φύλλα βασιλικός φρέσκος ψιλοκομμένος
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένος
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
λίγο γαρύφαλο
1 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια μας, αφήνουμε το μείγμα για 15΄να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις, πλάθουμε κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι για λίγο απλώς για να θωρακισθούν από όλες τις πλευρές.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα μας ως εξής: Σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Όταν το κρεμμύδι πάρει ένα χρυσαφί χρώμα, ρίχνουμε τη ντομάτα, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια μας, ανακατεύουμε απαλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό. Σιγοβράζουμε το φαγητό μας και λίγο πριν το τέλος, ρίχνουμε το βασιλικό στην κατσαρόλα να πάρει μία βράση με τα υπόλοιπα υλικά. Να προσέξουμε να μη στεγνώσει από τα υγρά του γιατί θα προσθέσουμε τα μακαρόνια.
Παράλληλα βάζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό να βράσουν τα μακαρόνια μας.
Σραγγίζουμε στον αναγραφόμενο στο πακέτο χρόνο, κρατάμε όμως λίγο από το νερό που βράσαμε τα ζυμαρικά, περίπου 4-5 κουταλιές της σούπας.
Με μια σουρωτή κουτάλα βγάζουμε τα κεφτεδάκια μας από τη κατσαρόλα και προσθέτουμε στη σάλτσα το νερό από τα ζυμαρικά και τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά να απορροφήσουν τα ζυμαρικά τη σάλτσα.Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε βάζοντας και τα κεφτεδάκια μας από πάνω. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.

Εναλλακτική Νηστίσιμη συνταγή:  Νηστίσιμα σουτζουκάκια με σόγια και μελιτζάνες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)             Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Παρασκευή- αγκινάρες με αρακά αλά μετα-πολίτα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)Συνταγή στο: pandespani.com

Σάββατο- Mπακαλιάρος σκορδαλιά

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)        Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Κυριακή- Μελωμένο χοιρινό

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή: Σουβλάκια σόγιας

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)Συνταγή στο: vegankainostimo

Δείτε ακόμη: ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

Πίτες Εβδομάδες:

  • Μακαρονόπιτα φόρμας

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή: Πατατόπιτα με πράσο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)        Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά:

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
1 κύβο (knorr “σπιτικός”) ζωμός λαχανικών
1 συσκευασία πουρές πατάτας ή 2 πατάτες βρασμένες πολτοποιημένες σε πουρέ [*]
1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι
200 γρ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο (Χωριό) λιωμένη [**]
1 κρεμμύδι ξερό μέτρια ψιλοκομμένο
άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο [προαιρετικά]
αλάτι πιπέρι

Διαδικασία:

Ετοιμάζετε το πουρέ πατάτας σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αντικαθιστώντας τη ποσότητα από γάλα με νερό στο οποίο ρίχνετε μέσα και διαλύετε το ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας μέχρι να σφίξει καλά ο πουρές.
Διαλύετε σε λίγο νερό το ζωμό, το βάζετε στις πατάτες και ανακατεύετε. Εναλλακτικά βράστε 2 κιλά πατάτες και λιώστε τες με πιρούνι ή πολτοποιήστε τες στο multi. Συνεχίζετε τη διαδικασία με προσθήκη νερού με ζωμό λαχανικών.
Πλένετε και ψιλοκόβετε το πράσο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε λίγη μαργαρίνη μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε και τον άνηθο ή μάραθο, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά να μισοκρυώσουν.
Βουτυρώνετε ένα πυρέξ και απλώνετε τα μισά φύλλα, με τις άκρες τους να εξέχουν, αλειμμένα με τη μαργαρίνη ένα ένα.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε τον έτοιμο πουρέ πατάτας, το πράσο, το κρεμμύδι, το αλεύρι, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και στρώνετε το μείγμα στο ταψάκι. Αλείφετε καλά το μείγμα με μαργαρίνη.
Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα αλειμμένα ένα ένα με μαργαρίνη και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 35-40 λ. Βγάζετε τη πίτα από το φούρνο την αφήνετε για 10 λ στο ταψί να “σταθεί” τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Δείτε ακόμη: Μπάμιες με τραχανά και φέτα

Γλυκά Εβδομάδας:

Γλύκισμα πορτοκαλιού με μαρμελάδα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)        Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πεντανόστιμος και νηστίσιμος χαλβάς με ινδική καρύδα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 20/3/17-26/3/17 ( Και νηστίσιμο)Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Close