Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 21/5/18-27/5/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Τεμπέλικοι Λαχανοντολμάδες

   Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr

Τρίτη-Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες στο φούρνο, σαν τηγανητά

Συνταγή από: kathimerini

Υλικά (για 4 – 6 άτομα)

4 μπούτια κοτόπουλου, ολόκληρα με την πέτσα τους
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1½ κουτ. σούπας καυτερή ή γλυκιά πάπρικα
6 – 8 σκελίδες σκόρδου με το φλούδι, ελαφρώς κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη (ή, αν προτιμάμε, ξερό θυμάρι, τριμμένο)
120 ml ελαιόλαδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία

Βάζουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο, τα σκόρδα, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη, ανάλογα με το χρόνο που διαθέτουμε, για 15 – 30 λεπτά, να αρωματιστούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Απλώνουμε τις πατάτες σε μία στρώση και ανάμεσα στριμώχνουμε το κοτόπουλο.

Περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα ελαιολάδου. Φοράμε γάντια μιας χρήσης, εάν θέλουμε, και ανακατεύουμε, τρίβοντας με τα δάχτυλά μας, το μείγμα ελαιολάδου στο κοτόπουλο και στις πατάτες. Ξαναπλώνουμε τα υλικά ομοιόμορφα σε μία στρώση και ψήνουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά στην επιφάνεια.

Βγάζουμε για λίγο το ταψί από το φούρνο, γυρνάμε από την άλλη μεριά κοτόπουλο και πατάτες και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν στην επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και βγάζουμε τα σκόρδα. Τραβώντάς τα από τη μία άκρη, αφαιρούμε εύκολα τη φλούδα τους και τα ξαναβάζουμε στο ταψί. Μοιράζουμε το κοτόπουλο με τις πατάτες στα πιάτα και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με μια σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι, ελαιόλαδο και δυόσμο και με πράσινη σαλάτα.

Τετάρτη-Αρακάς γιαχνί

           Συνταγή από: knorr

Υλικά

1 φλ. ελαιόλαδο Άλτις
1½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κιλό αρακάς φρέσκος ή κατεψυγμένος
400 γρ. ντοματάκι Pummarò Kλασικό Ψιλοκομμένο
1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (μόνο τα φύλλα)
Χυμός από ½ λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, για λίγα λεπτά και σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον αρακά και το ψιλοκομμένο ντοματάκι . Προσθέτουμε τον ζωμό και ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλυφθεί ο αρακάς. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός.
Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 25΄, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με τη σάλτσα του.
Προσθέτουμε τέλος τα μυρωδικά και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5΄ ακόμη.

Tip:

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το πιάτο μας προσθέτοντας προαιρετικά 6-8 πατατούλες baby, μαζί με τον αρακά.

Πέμπτη-Μακαρόνια με σάλτσα μανιταριών και γαλοπούλα

                 Συνταγή από:  dietonair

Υλικά

500g μακαρόνια της αρεσκείας σου
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
200g μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
1 συσκευασία σάλτσα ντομάτας σε κομματάκια
10 φέτες γαλοπούλας καπνιστής σε κομμάτια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένος
Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Στο ελαιόλαδο μαραίνετε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, τη γαλοπούλα και το σκόρδο και ρίχνετε τη σάλτσα ντομάτας.

Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 15 λεπτά. Προσθέτετε το μαϊντανό και σιγοβράζετε για 10 ακόμα λεπτά.

Σερβίρετε τα μακαρόνια και συνοδεύετε με τη σάλτσα και με τριμμένο τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

Παρασκευή-  Φακές με κριθαράκι

                            Δείτε τη συνταγή στο daddy-cool.gr

Σάββατο- Σαρδέλες γεμιστές στο φούρνο

       Συνταγή από: sintayes

Υλικά συνταγής

10 μεγάλες σαρδέλες, καθαρισμένες σε φιλέτο
100 γρ. φέτα τριμμένη
½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1-2 κλωναράκια μάραθο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1-2 πρέζες αποξηραμένη ρίγανη
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
1 λεμονιού ο χυμός

Εκτέλεση συνταγής

Ζητάτε από το ψαρά σας να σας φιλετάρει τις σαρδέλες σας ή τις φιλετάρετε μόνοι σας, δηλ. καθαρίζετε τα λέπια και αφαιρείτε το κεφάλι και το κόκαλο, προσέχοντας να μην τις κόψετε στα δύο. Αφήνετε την ουρίτσα τους. Ανοίγετε πάνω σε δίσκο, τα φιλέτα σαρδέλας με το δέρμα προς τα κάτω, τα αλατίζετε με 1-2 πρέζες αλάτι και τα αφήνετε μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ βάζετε τη φέτα, τη πιπεριά, το σκόρδο, το μάραθο, τη ρίγανη, λίγο πιπέρι και 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε να αναμειχθούν. Γεμίζετε το κάθε φιλέτο σαρδέλας με ½ κουταλάκι από τη γέμιση και τις “κλείνετε” με μια οδοντογλυφίδα.
Τοποθετείτε τις σαρδέλες κολλητά τη μια δίπλα στην άλλη σε ένα λαδωμένο πυρέξ με τη γέμιση προς τα επάνω. Τις πασπαλίζετε στην επιφάνειά τους με λίγο αλάτι και τις περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 20-25 λ. και τις σερβίρετε αμέσως με λαδολέμονο και ρίγανη.

Κυριακή- Σμυρνέικα σουτζουκάκια της γιαγιάς

Συνταγή από: cookpad

Υλικά

1 κιλό ανάμεικτο κιμά
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κύμινο
1 1/2 κούπα περίπου φρυγανιά ή μισό μπαγιάτικο μουλιασμένο ψωμί στο νερό
3 αυγά
λίγο λάδι
αλάτι
πιπέρι
σάλτσα ντομάτας
ζάχαρη

Οδηγίες

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα πλάθουμε σε μακρόστενα σουτζουκάκια.

Ζεσταίνουμε το λάδι στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά ίσα να αλλάξει χρώμα ο κιμάς να γίνει καφέ ανοιχτό.

Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, λίγο κύμινο, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη μέσα στην σάλτσα ντομάτας και λίγο νερό.

Αφήνουμε τα σουτζουκάκια για μισή ώρα σε μέτρια φωτιά να βράσουν.

Πίτα Εβδομάδας:

Τυρόπιτα με τυρί και μπεσαμέλ !!!

Υλικά

300 γρ φέτα
1 κούπα κεφαλοτύρι
1 κούπα τυρί γκούντα
2 αυγά
λίγο αλάτι κ πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
2 κουταλιές βούτυρο εγώ έβαλα φυτίνη
3 κουταλιές καλά γεμάτες αλεύρι
1 κούπα γάλα γεμάτη
μοσχοκάρυδο

Για το φύλλο
2 φύλλα έτοιμα σφολιάτα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα που καίει στην φωτιά έβαλα μέσα το βούτυρο και το αλεύρι ανακάτεψα καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσουν πρόσθεσα το γάλα και μόλις έπηξε το κατέβασα από την φωτιά

Μέσα στην μπεσαμέλ έσπασα με τα χέρια μου την φέτα,πρόσθεσα τα υπόλοιπα τυριά χτύπησα τα αυγά και τα έριξα και αυτά μέσα, έριξα λίγο μοσχοκάρυδο ,αλάτι, και πιπέρι τα ανακάτεψα όλα μαζί καλά έστρωσα το πρώτο φύλλο στο ταψί αφού πρώτα είχα λαδώσει το ταψί έριξα το μείγμα και από πάνω έβαλα το άλλο φύλλο,έριξα σουσάμι χάραξα ελαφρά με το μαχαίρι και έψησα σε αέρα για 45 λεπτά στους 180-200 βαθμούς…!!

Gogo Samiou — «ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ».

Γλυκά Εβδομάδας:

Εύκολο αφράτο παγωτό !!!

    Συνταγή από: mageirikikaisintages

Το γνωστό μας οικονομικό παγωτάκι που ετοιμάζετε αμέσως το παγώνουμε και το απολαμβάνουμε οοολοι !!!

Υλικά
1 φυτική σαντιγί των 500 γραμ
1 Νουνού γάλα εβαπορέ μεγάλο
1 ζαχαρούχο γάλα

Για μέσα προαιρετικά
1 πακέτο μπισκότα παπαδοπούλου γεμιστά

Για την καραμέλα πάγο
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας νερό
1 κουταλιά σούπας λεμόνι

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την φυτική σαντιγί πολύ παγωμένη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και να στέκετε -την χτυπάω πάνω από 10 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα .
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο 1 και προσθέτουμε το εβαπορέ.

Συνεχίζοντας προσθέτουμε το ζαχαρούχο ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σταματάμε.
Βγάζουμε τον κάδο του μίξερ τον σκεπάζουμε με μία μεμβράνη καλά και τον τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα πάγο .
Βάζουμε σε ζεστό τηγάνι την ζάχαρη το νερό και το λεμόνι ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα συνέχεια μέχρι να βρασει και να σκουρήνει σαν το μέλι το χρώμα.

Στρώνουμε μία μεγάλη λαδόκολλα σε επιφάνεια που δεν καίγεται την περνάμε με λίγο καλαμποκέλαιο και αδειάζουμε επάνω το μείγμα καραμέλας σε λεπτλη στρώση.

Αφήνουμε να κρυώσει και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη λαδόκολλα και με ένα σκληρό αντικείμενο πχ γουδοχέρι το χτυπάμε και σπάει σε κομματάκια.

Ξαναβάζουμε τον παγωμένο κάδο στο μίξερ και χτυπάμε ξανά για 10 λεπτά το παγωτό μας.
Τώρα εγώ το χώρισα στην μέση -άδειασα σε μπολ που κλείνει καλά το μισό και έριξα μέσα τα κομματάκια πάγο καραμέλα -τα ανακάτεψα με μία σπάτουλα το έκλεισα και το έβαλα κατάψυξη .

Οταν πάγωσε πολύ καλά έριξα σοκολάτα σιρόπι από πάνω και στο μπολ του παγωτού.

Στο άλλο μισό που το άφησα στον κάδο του μίξερ έριξα 7 κουταλιές σούπας κακάο το άνοιξα το μίξερ να ενσωματωθεί για 3 λεπτά το σταμάτησα και πρόσθεσα σπασμένα σε κομμάτια τα μπισκότα μαζί με λίγα κομματάκια πάγο καραμέλα .

Τα ανακάτεψα με σπάτουλα το έβαλα σε μπολ που κλείνει καλά και στην κατάψυξη .
Κανονικά θέλει ώρες για να σφίξει καλά.
Δεν πιάνει κρυσταλλάκια είναι αφράτο και πολύ ωραίο.

Σερβίρουμε γαρνίροντας με σιρόπι σοκολάτας ή σιρόπι βύσσινο ή καραμέλας .

  • Προφιτερόλ της στιγμής !!!

Ένα προφιτερόλ για να γλυκαθούμε λιγάκι!! Πολύ εύκολο για να το φτιάξουμε της στιγμής !!

Υλικά

2 περίπου πακετάκια Κρουασανάκια με γέμιση βανίλια,
2 φακελάκια κρέμα στιγμής άνθος αραβοσίτου βανίλια και το ανάλογο γάλα που αναγράφετε στην συσκευασία
2 σοκολάτες (1 κουβερτούρα και 1 σοκολάτα γάλακτος),
λίγο γάλα για να κάνουμε την σος με τις σοκολάτα
,λευκή σοκολάτα για να γαρνίρομαι.

Βάζουμε τα κρουασανάκια κομμένα στην μέση σε μπολ
Από πάνω φτιάχνουμε τις κρέμες και τις ρίχνουμε από πάνω από τα κρουασάν .
Λιώνουμε τις 2 σοκολάτες μαζί με λίγο γάλα και ρίχνουμε το μείγμα από πάνω.
Το αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί .
Συνήθως γαρνίρω και με ροζέτες σαντιγί..αλλά σήμερα το έφτιαξα πιο γρήγορο ξύνοντας άσπρη σοκολάτα !

Gogo Gogo-«ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ».


Close