Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Πατάτες “Bravas” με αυγά στο φούρνο

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17  Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής:

1 κιλό πατάτες χονδροκομμένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1/4 κ.γ. αποξηραμένες νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ [400 γρ.]
4 αυγά
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζετε, χονδροκόβετε τις πατάτες και τις βάζετε σε ένα λαδωμένο ταψί. Τις αλατίζετε, τις ραντίζετε με λίγο ακόμα λάδι και τις ψήνετε για 40 λεπτά. Στο μέσο του ψησίματος τις γυρίζετε από την άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα, να ροδοκοκκινήσουν και να γίνουν τραγανές. [*]
Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, το τσίλι, τη πάπρικα και τη ρίγανη, ανακατεύετε και σοτάρετε για 1 λεπτό έως ότου βγάλουν τα αρώματά τους. Βάζετε και τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνετε και μόλις έλθουν σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει ελαφρά.

Βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο και μειώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Βάζετε τις πατάτες στο τηγάνι με το μείγμα ντομάτας, ανακατεύετε να καλυφθούν καλά από τη σάλτσα ντομάτας και μεταφέρετε όλο το μείγμα στο ταψί.
Ρίχνετε 4-5 αυγά “μάτια” πάνω από τις πατάτες και ψήνετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να έχουν γίνει καλά και τα ασπάδια των αυγών. Βγάζετε από το φούρνο το ταψί, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

[*] Εναλλακτικά βράστε τις πατάτες ή τις ψήνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 8-10 λ, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και μετά τις βάζετε στο γκρίλ στους 200 βαθμούς να ροδοκοκκινήσουν και να γίνουν τραγανές. Μετά ακολουθείτε τη διαδικασία βάζοντάς τες στη σάλτσα ντομάτας κ.λ.π.

Δείτε ακόμη: Μυστικά για πεντανόστιμες πατάτες φούρνου

Τρίτη- Πένες με κοτόπουλο, μπρόκολο και χρωματιστές πιπεριές

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17Συνταγή από: iatronet.gr

Υλικά για 4 άτομα:

200 γρ. στήθος κοτόπουλου
500 γρ. πένες ή άλλα ζυμαρικά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
1 φλιτζ. μπρόκολο
Λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
150 γρ.
τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
Λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού τζίντζερ

Εκτέλεση:

Βράζουμε τις πένες για 8 – 10 λεπτά.
Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες το κοτόπουλο και τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι.
Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι με λίγο λάδι σωτάρουμε καλά το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το τζίντζερ και σωτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη.
Ρίχνουμε μέσα τις πένες και 2 κουταλιές της σούπας νερό από το βράσιμο.
Ανακατεύουμε καλά και αφού σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το τυρί.
Σκεπάζουμε το φαγητό και περιμένουμε 2 – 3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τετάρτη- Γεμιστα με πιπεριες φλωρινης ντοματινια και φετα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17   Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πέμπτη- Κριθαρότο με πικάντικο λουκάνικο

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17Συνταγή από: demideli.com

Υλικά (για 2 άτομα):

150-200γρ. Πικάντικο Λουκάνικο κομμένο σε κυβάκια 1cm
200 γρ. κριθαράκι Barilla Risoni
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1 κουτί (400γρ.) Ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κ.σ. λάδι
500ml ζωμός κότας ή νερό
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ ζάχαρη
1/2 κ.γ πάπρικα καυτερή

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια του λουκάνικου και μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά δε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας, ώσπου να ροδίσουν καλά και να βγάλουν το λίπος τους.
Βγάζουμε το λουκάνικο και το κρατάμε ζεστό. Προσθέτουμε επιπλέον λάδι στο τηγάνι (ανάλογα με το πόσο λίπος «έβγαλε» το λουκάνικο) και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσει – χωρίς να μαυρίσει.
Όταν το κρεμμύδι έχει μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και την πάπρικα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα ώσπου το σκόρδο να βγάλει το άρωμα του.
Προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό ή ζωμό, αλάτι, πιπέρι και την ζάχαρη.
Όταν η ντομάτα έχει αρχίσει να βράζει ρίχνουμε το κριθαράκι και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, (δοκιμάζουμε το κριθαράκι στο 10λεπτο και αναλόγως) προσθέτοντας νερό ή ζωμό ώσπου το κριθαράκι να είναι al dente.
Σερβίρουμε σκέτο η με τριμμένη παρμεζάνα. Καλή όρεξη!

Tips:

Κρατήστε το φαγητό «ζουμερό» μην το αφήσετε να σας στεγνώσει.
Όταν απομακρύνετε το τηγάνι ή την κατσαρόλα από τη φωτιά το κριθαράκι συνεχίζει να βράζει και κινδυνεύει να σας «λασπώσει». Ρίξτε μέσα 1-2 παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός και να αποκτήσει υγρασία.

Παρασκευή- Baby Potatoes με αρακά

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17     Συνταγή από: mccain.gr

Υλικά:

750 gr Baby Potatoes
1 kl αρακά
1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού άνηθο
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού ντομάτες κονκασέ
χυμό από 1-2 λεμόνια
ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών’
αλάτι & πιπέρι

Για να φτιάξετε τις Baby Potatoes με αρακά:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε.

Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και τα καρότα και τα μαραίνετε καλά.

Βάζετε τον αρακά, την ψιλοκομμένη ντομάτα και προσθέτετε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί ο αρακάς.

Αλατοπιπερώνετε και τον αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Ρίχνετε μέσα τον άνηθο και τις Baby Potatoes.
Προσθέτετε λίγο νερό ακόμα εάν χρειάζεται και αφήνετε να βράσουν για 10 λεπτά ακόμα.

Δείτε ακόμη: Πατατοκροκέτες γεμιστές με κιμά

Σάββατο- Γαύρος λαδορίγανη με πιπεριές και ντομάτα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17Συνταγή από: olivemagazine.gr

Υλικά:

1 κιλό γαύρο
2 πιπεριές κόκκινες
2 πιπεριές κίτρινες
3 πιπεριές πράσινες
3 ντομάτες μεγάλες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, για το γαύρο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, για τη σάλτσα με τις πιπεριές
2-3 κουτ. σούπας ρίγανη
αλάτι χοντρό, πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τους γαύρους, αφαιρείτε τα κεφάλια, πιέζετε με το δαχτυλάκι σας να φύγουν τα εντόσθια και τους πλένετε καλά. Τους αλατίζετε και τους βάζετε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσουν.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζετε τη σάλτσα με τις πιπεριές: Πετάτε τα κοτσάνια, βγάζετε τα σπόρια και ψιλοκόβετε τις πιπεριές. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ψιλοκομμένες πιπεριές μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε μέσα τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατίζετε ελαφρά και ρίχνετε μπόλικο πιπέρι. Αφήνετε να πάρει μια βράση και αποσύρετε τη σάλτσα από τη φωτιά.

Αδειάζετε τη σάλτσα μέσα σε ένα ταψί του φούρνου και βάζετε από πάνω τους γαύρους, τον ένα δίπλα στον άλλον. Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μπόλικη ρίγανη, πιπέρι και λίγο χοντρό αλάτι.

Ψήνετε στο φούρνο για 20 λεπτά, μέχρι να καλοψηθούν οι γαύροι και να κάνουν μια κρούστα από πάνω. Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και τους σερβίρετε ζεστούς ή κρύους μαζί με τη σαλτσούλα του ταψιού.

Κυριακή- Μπιφτέκια με μελιτζάνα σουβλιστά

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17  Συνταγή από: chefoulis.gr

Υλικά

Μελιτζάνες 2 κομμένες σε 4-5 φέτες
Κιμάς μοσχαρίσιος και αρνίσιος 500 γρ
Αλάτι – πιπέρι κατά βούληση
Ρίγανη κατά βούληση

Οδηγίες

Πλένουμε τις μελιτζάνες , αφαιρούμε τις άκρες τους και τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά , μετά τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε κάθετα σε 4-5 φέτες την καθεμιά ανάλογα το μέγεθος τους. Σε ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά μαζί με αλάτι-πιπέρι-ρίγανη. Πλάθουμε τεμμάχια σε μέγεθος μικρού μανταρινιού. Περνάμε σε μια μικρή σούβλα εναλλάξ μπιφτέκι-μελιτζάνα. Καλό είναι όταν βάζουμε το μπιφτεκάκι να βρέχουμε λίγο με νερό το χέρι μας. Αφού ετοιμάσουμε την σουβλίτσα μας ψήνουμε στο γκριλ στους 160 βαθμούς για 30 – 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το μπιφτέκι μας με ένα ταψάκι από κάτω του (ανάλογα τον φούρνο μας). Κατά την διάρκεια του ψησίματος το γυρνάμε για να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με πατάτες τηγανητές και σαλάτα.

Πίτα Εβδομάδας

Πίτα καλοκαιρινή με βλίτα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17Συνταγή απο: olivemagazine.gr

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο για πίτες
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
λίγο σουσάμι για το ψήσιμο
1 φλιτζάνι ρύζι
½ κιλό βλίτα
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στον τρίφτη
2 ντομάτες μεγάλες, τριμμένες στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Μουσκεύετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα. Στο μεταξύ, πλένετε, στραγγίζετε, καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα βλίτα. Τα τρίβετε με αλάτι να μαραθούν και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα τριμμένα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και τα αφήνετε στην άκρη. Όταν κρυώσουν, ανακατεύετε αυτά και το λάδι τους με τα βλίτα, το ρύζι και τις τριμμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Απλώνετε σε λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα ένα με ελαιόλαδο και αφήνοντας να εξέχουν από τριγύρω. Στρώνετε από πάνω τη γέμιση, φέρνετε τις άκρες των κάτω φύλλων πάνω από τη γέμιση, σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και κόβετε με ψαλίδι ότι εξέχει από τριγύρω. Αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με λάδι και πασπαλίζετε με σουσάμι. Τη χαράζετε σε μερίδες μέχρι κάτω. Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σερβίρετε την πίτα χλιαρή ή και κρύα.

Δείτε ακόμη: Τυροπιτάκια στο τσακ μπαμ

Γλυκά Εβδομάδας!

Δροσερό γλυκό με σοκολάτα και φράουλες

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17  Συνταγή στο: daddy-cool.gr

cheesecake λευκής σοκολάτας χωρίς ψήσιμο

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 29/5/17-4/6/17Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Close