Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/4/17-9/4/17 ( Και νηστίσιμο)

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Πατάτες τηγανητές με αβγά

Συνταγή από: oisintagesmas

Υλικά:

3-4 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες για τηγάνι
2 αβγά [ανάλογα πόσα θέλετε στην μερίδα σας ]
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Παραλλαγή για ομελέτα:
Τα ίδια υλικά με τα παραπάνω και προσθέτουμε:
5 κουτ. σούπας γάλα
ζαμπόν ή γαλοπούλα σε φέτες τα οποία τα κόβουμε σε μικρά μικρά κομματάκια τετράγωνα
λίγη φέτα που την πατάμε πρώτα με το πιρούνι να λιώσει
τυρί ή κασέρι, γκούντα ή οτιδήποτε έχει περισσέψει στο ψυγείο
μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά ψιλοκομμένη ή μανιτάρια ψιλοκομμένα ή κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Σε πολλούς αρέσει και το κολοκυθάκι ή και λουκανικάκια .Ολα αυτά κατά προτίμηση

Εκτέλεση:

Αυγά μάτια

Τηγανίζουμε τις πατάτες μας και λίγο πρίν τις βγάλουμε σπάμε με προσοχή τα αβγά. Περιμένουμε 3 λεπτά να ψηθούν από κάτω και μετά με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγο λαδάκι απο αυτό που τηγανίζουμε επάνω στους κρόκους ανάλογα με το πόσο πηχτά τα θέλουμε και με προσοχή μην σπάσουν τα σερβίρουμε στο πιάτο.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Οι τηγανιτές πατάτες γίνονται πολύ ωραίες και τραγανές αν ,βάλετε το τηγάνι με το λάδι στην φωτιά ,να κάψει ,τις ρίξετε μέσα και μετά από 2 λεπτά χαμηλώστε την φωτιά 2 βαθμούς ,μόλις τις δείτε ότι σχεδόν έχουν ψηθεί ανεβάστεπάλι την φωτιά να πάρουν χρώμα .

ΟΜΕΛΕΤΑ

Τηγανίζουμε τις πατάτες μέχρι το παραπάνω στάδιο πριν ανεβάσουμε την φωτιά .(αν θέλουμε τις κόβουμε και σε κυβάκια)
Σε ένα μπόλ σπάμε τουλάχιστον 4 αβγά, ρίχνουμε το αλατοπίπερο, το γάλα και προσθέτουμε ότι υλικό μας αρέσει ή ό,τι διαθέτουμε στο ψυγείο μας, από τυριά, ζαμπόν κ.τ.λ. Τα χτυπάμε με τον αβγοδάρτη πολύ καλά και το ρίχνουμε αυτό το μίγμα επάνω από τις πατάτες που τηγανίζονται στραγγίζοντας πρώτα εντελώς το λάδι (εύκολος τρόπος είναι βάλτε ένα καπάκι πάνω στο τηγάνι και γύρτε το αφήνοντας μία μικρή χαραμάδα και αδειάστε το περιττό λάδι). Κουνάμε και γέρνουμε το τηγάνι να πάει παντού το υλικό μας και αφού ψηθεί από κάτω με την βοήθεια ενός πιό μεγάλου πιάτου από την επιφάνεια του τηγανιού την αναποδογυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά και είναι έτοιμη!! Σερβίρουμε σε πιατέλα και την κόβουμε σαν σε σχήμα πίτσας .Καλή όρεξη!!

Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή: 

Χορτοφαγική νηστίσιμη ομελέτα (Tortilla de patata, vegana)

                    Συνταγή από: juanitalaquejica

Υλικά
– 4 πατάτες μεσαίου μεγέθους
– 1 κρεμμύδι
– 5-7 κ.σ. αλεύρι από ρεβύθια (πωλείται στην αγορά και στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα)
– 1/2 κολοκύθι τριμμένο (προαιρετικά) ή 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
– μαϊντανός ψιλοκομμένος
– ελαιόλαδο
– αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Η διαδικασία του μαγειρέματος της τορτίγιας χωρίς αυγά είναι ίδια με αυτήν της παραδοσιακής, με την διαφορά ότι αντικαθιστούμε κάθε αυγό με 1 κ.σ. ρεβυθάλευρο διαλυμένο σε νερό.
– Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το κολοκύθι (αν το χρησιμοποιήσουμε) και τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά στο τηγάνι με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
– Ανακατεύουμε και διαλύουμε σε μπωλ με νερό το ρεβυθάλευρο (υπολογίζουμε 1 κ.σ. για κάθε αυγό), έτσι ώστε στην υφή να μοιάζει με λίγο πιο πηχτό χτυπημένο αυγό. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και χτυπάμε καλά, για να μην υπάρχουν σβώλοι.
– Όταν είναι έτοιμο το μείγμα με τις πατάτες το αδειάζουμε από το τηγάνι σε μπωλ, για να μπορέσουμε να πετάξουμε το λάδι που περισσεύει. Προσθέτουμε το ρεβυθάλευρο που έχουμε διαλύσει στο νερό. Ανακατεύουμε καλά.
– Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι και φροντίζουμε να πάει παντού. Ρίχνουμε το μείγμα μας σε μια σχετικά λεπτή στρώση, για να μπορέσει να τηγανιστεί σωστά μέχρι το κέντρο της η τορτίγια.
– Ανακατεύουμε συνέχεια απαλά για να μην κολλήσει.
– Μετά μερικά λεπτά, αναποδογυρίζουμε την ομελέτα με την βοήθεια πιατέλας. Καλό είναι να την αναποδογυρίσουμε μερικές φορές, ώστε και να μην κολλήσει και να ψηθεί καλά.
– Πριν την σερβίρουμε, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να σφίξει κάπως και να μην διαλυθεί στο κόψιμο.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε το τριμμένο κολοκύθι ωμό μαζί με το ρεβυθάλευρο και το νερό, αντί να το τηγανίσουμε στην αρχή με τις πατάτες. Επίσης, θα μπορούσαμε στο ίδιο στάδιο να προσθέσουμε μια ντομάτα κομμένη σε κυβάκια και ψιλοκομμένο μαϊντανό, για να εμπλουτίσουμε την γεύση της ομελέτας και να την κάνουμε να δείχνει πιο όμορφη.

Δείτε ακόμη: Μπάμιες με τραχανά και φέτα

Τρίτη- Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας και λουκάνικα

                     Συνταγή από: sidagi

Υλικά

Για 2-4 άτομα

1 κιλό ντομάτες
300 γραμμάρια χοντρά χωριάτικα λουκάνικα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρή πράσινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι φρέσκο χοντροκομμένο πλατύφυλλο βασιλικό
τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα στα ζυμαρικά
1 συσκευασία μακαρόνια σπαγγέτι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βράστε τα λουκάνικα με λίγο λάδι. Όταν βράσουν βγάλτε τα, αφήστε τα λίγο να κρυώσουν και κόψτε τα σε ροδέλες πάχους 1 εκατοστού περίπου.
Σε ένα τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε την πιπεριά. Πολτοποιήστε στο μπλέντερ την ντομάτα μαζί με το βασιλικό και ρίξτε το στο τηγάνι.

Ταυτόχρονα σε ένα άλλο σκεύος βράζετε τα μακαρόνια σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό για 8 λεπτά.
Έπειτα μαγειρέψτε για λίγο τη σάλτσα να τραβήξει τα υγρά της και να δέσει ελαφρά και προσθέστε στη συνέχεια και τα κομμένα λουκάνικα.
Στο τέλος βάζετε τα μακαρόνια μέσα στο μείγμα της σάλτσας και μαγειρέψτε τα για λίγο, γιατί σκοπός είναι να μην ενσωματωθούν όλες οι γεύσεις μαζί, αλλά να παραμείνουν ξεκάθαρες.

Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή:

Μακαρόνια με σάλτσα τόνου

     Συνταγή στο: infokids

Υλικά:

300 γραμμ. μακαρόνια
10 ελιές ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα τόνου

για τη σάλτσα ντομάτας:

1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 1/2 κιλού ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες σε κομματάκια
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας και λίγο ξίδι και λίγη ζάχαρη
4 κουταλιές ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός/ μαιντανός
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε. Ρίξτε και σωτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέστε τις ντομάτες, τον ντοματοπελτέ και το βασιλικό/ μαιντανό. σκεπάστε το σκεύος και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για μισή ώρα μέχρι να γίνει πηχτή. Εν συνεχεία, προσθέστε στη σάλτσα τις ελιές και τον τόνο και ανακατέψτε καλά. Βράστε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία και σουρώστε τα. Αδειάστε τα σε μια πιατέλα και καλύψτε τα με τη σάλτσα.

Τετάρτη- Mπριάμ

Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πέμπτη- Κεφτεδάκια της γιαγιάς με άγριο ρύζι

Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγη:

Ριζότο με θαλασσινά

        Συνταγή από: sintagoules

Υλικά:

500 γρ μύδια
500 γρ γαρίδες καθαρισμένες
200 γρ καλαμάρια
1 κουταλιά πελτέ
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
2 κούπες ρύζι Καρολίνα
3/4 κούπας λάδι
2 κρεμμύδια
2 μικρές πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κιλό ντομάτες

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε μέσα τα θαλασσινά και βράζουμε για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε χωρίς να χύσουμε το νερό. Βάζουμε το λάδι σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Ρίχνουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, και τα καλαμάρια. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να ψηθούν τα καλαμάρια. Προσθέτουμε το ζουμί από τα θαλασσινά και το ρύζι και βράζουμε μέχρι να ψηθεί. 5′ πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε κι ανακατεύουμε τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Δείτε ακόμη: Φασόλια με ρύζι

Παρασκευή- Μαυρομάτικα φασόλια γιαχνί

Δείτε τη συνταγή στο: nostimessyntagesthsgwgws

Σάββατο- Γλώσσα στο φούρνο με πομοντόρια

Συνταγή από: newsbeast.gr

Υλικά:

– 4 φιλέτα γλώσσας
– 10 πομοντόρια κομμένα στη μέση ή ½ κιλό ντοματίνια κομμένα στα 4
– 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε ροδέλες
– 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, σπασμένες με τη φλούδα τους
– 1 λεμόνι σε λεπτές ροδέλες, με τη φλούδα του
– 2 πιπεριές κέρατο, σε ροδέλες
– 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
– ½ ποτήρι κρασί λευκό
– 1 φύλλο δάφνης
– ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο
– αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Σε ένα φαρδύ ταψί, απλώνετε τα πομοντόρια ή τα ντοματίνια και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Αλατοπιπερώνετε.
Αλατοπιπερώνετε και το ψάρι καλά και το τοποθετείτε πάνω από τα λαχανικά.
Απλώνετε τις φέτες του λεμονιού και τη δάφνη και περιχύνετε με το κρασί και το ελαιόλαδο.
Σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε για 20 λεπτά. Αφαιρείτε το χαρτί και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν τα λαχανικά και το ψάρι.

Κυριακή- Σουφλέ κοτόπουλο

Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή:

Λαχταριστό σουφλέ ζυμαρικών νηστίσιμο

         Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Δείτε ακόμη: Κοτόπουλο με μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα άνηθου

Πίτες Εβδομάδας:

Πιπερόπιτα:

Συνταγή από:funkycook.gr

Υλικά:
> Για το Χειροποίητο Φύλλο
½ φλυτζάνι αλεύρι σκληρό
1½ φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
> Για την Γέμιση
350 gr. πιπεριές κάθε ποικιλίας
100 gr. τυρί κεφαλογραβιέρα
150 gr. τυρί κασέρι
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
1 ασπράδι αυγού
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση:

Tο χειροποίητο φύλλο
Τοποθετούμε τα άλευρα σε ένα μπωλ κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά να πάρουμε μία μαλακή, εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Άν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό ή αλεύρι, ανάλογα το αποτέλεσμα.
Τυλίγουμε την ζύμη σε νωπή πετσέτα και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Ψιλοκοβουμε τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό.
Κόβουμε τις πιπεριές σε μέτρια κομμάτια.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε τα λαχανικα ελαφρά με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα πιπέρια, την ζάχαρη, λίγο αλάτι.
Κατεβάζουμε από την φωτιά αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασια δωματίου.
Προσθέτουμε την κεφαλογραβιέρα τριμμένη, το κασέρι και το ασπράδι.

Η πίτα

Για την πίτα θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 28-30 εκατοστών.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 6 κομμάτια 90 – 100 gr. περίπου.
Aνοίγουμε 6 φύλλα σε αλευρωμένο πάγκο με την βοήθεια ενός πλάστη.
Λιώνουμε το βούτυρο 3-4 κουταλιές της σούπας περίπου.
Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο απλώνουμε 3 φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε ελαφρά μεταξύ τους.
Βαζουμε την μίσή ποσότητα γέμισης, καλύπτουμε με ενα φύλλο και κατόπιν την άλλη μισή.
Σκεπάζουμε με 2 φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε μεταξύ τους.
Μαζέυουμε τις άκρες και αλείφουμε με βούτυρο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Με ένα πηρούνι κάνουμε μερικές τρύπες και στους 170°C μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Μόλις την βγάλουμε την ραντίζουμε με λίγο νερό.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε!

Κρεμμυδόπιτα νηστίσιμη:

Υλικά:

για τη ζύμη

1 φλυτζάνι νερό
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.σ λάδι
3 φλυτζάνια αλεύρι (ανάλογα με το αλεύρι)
4 κ.σ μαργαρίνη

για τη γέμιση

1 κιλό κρεμμύδια
3/4 κούπας ελαιόλαδο
1κ.σ. ρύζι καρολίνα
1 κούπα νερό
αλάτι
πιπέρι
κόκκινο πιπέρι γλυκό

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το νερό και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι.Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το μίγμα λείο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια και ζυμώνουμε το καθένα ξεχωριστά.

Τα πλάθουμε σε μπάλες, τα λαδώνουμε με αραβοσιτέλαιο, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε περίπου 1 ώρα.

Ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη και τη μινερβίνη. (ΠΡΟΣΟΧΗ:να είναι χλιαρό και όχι ζεστό).

Λαδώνουμε λίγο την επιφάνεια εργασίας.

Λαδώνουμε λίγο τη ζύμη και την απλώνουμε με τον πλάστη, να γίνει ένα μεγάλο τετράγωνο .(Θα έπαναλάβουμε την ίδια διαδικασία και στα δύο κομμάτια ζύμης).

Βουτυρώνουμε το μισό κομμάτι και φέρνουμε το υπόλοιπο μισό επάνω σε αυτό που βουτυρώσαμε.Βουτυρώνουμε πάλι το μισό και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μισό.

Σκουπίζουμε τον πάγκο εργασίας.Τραβάμε το ζυμάρι να μακρύνει. Το βουτυρώνουμε. Το κόβουμε σε οκτώ κομμάτια. Βάζουμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο.Το τελευταίο το γυρίζουμε, ώστε να είναι η αβουτύρωτη πλευρά επάνω.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το άλλο κομμάτι ζύμης.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα ή και όλο το βράδυ αν θέλουμε.

για τη γέμιση:

Κόβουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια και μετά σε φέτες. Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια να σωταριστούν (προσοχή να μην καούν),το αλάτι , το πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι. Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό και αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μείνει με το λάδι. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά.

συνεχίζουμε με την πίτα:

Λαδώνουμε την επιφάνεια εργασίας και τον πλάστη.Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας.Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ξεχωριστά με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού.

Λαδώνουμε το ταψί και βάζουμε το ένα κομμάτι της ζύμης.Προσθέτουμε τη γέμιση και τη σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγη μαργαρίνη και ελάχιστο λάδι , χαράζουμε ελαφρώς τα κομμάτια και ψήνουμε στους 250°C για 15 λεπτά και στους 200°C για 30΄ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει και φουσκώσει.

Το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να έχει μέγεθος όσο το μισό ταψί της κουζίνας μας.

Γλυκά Εβδομάδας:

Πάστα σε γλυκο ταψιου απο τη Σόφη Τσιωπου

Δείτε τη συνταγή στο:daddy-cool.gr

Νηστίσιμο Κέικ καρότου:

Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr


Close