Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 5/2/18-11/2/18

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Ριζότο με μανιτάρια και μπεικον του Άκη Πετρετζίκη

Συνταγή από:akispetretzikis.com

Συστατικά

2 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο
ελαιόλαδο
300 γρ φρέσκα μανιτάρια
6 φέτες μπέικον
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 κύβο λαχανικών
200 γρ παρμεζάνα
80 γρ βούτυρο
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το ζωμό

Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και βράζουμε για 10 λεπτά.
Για το ριζότο

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί, προσθέτουμε 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και τις αφήνουμε να σωταριστουν μέχρι να αρρωματιστεί το λάδι, προσθέτουμε τις 6 φέτες μπέικον κομμένες στην μέση και τις σοτάρουμε μέχρι να γίνουν τραγανές, στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, θυμάρι και τα αφήνουμε να σοταριστουν για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το ριζότο το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει, σβήνουμε με λευκό κρασί και σοτάρουμε ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό, αλατοπιπερονουμε (προσέχουμε το αλάτι γιατί στο τέλος προσθέτουμε παρμεζάνα ) και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά (προσέχουμε να μην απορροφηθούν όλα τα υγρά, θελουμε το ριζότο να έχει υγρά στο σερβίρισμα).
Μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Σουρώνουμε το μισό λεμόνι, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε .

Τρίτη-Φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό & κρέμα στον φούρνο !!!

    Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Τετάρτη- Χειμωνιάτικο τουρλού κατσαρόλας

      Συνταγή από: cretangastronomy.gr

Υλικά:

Περίπου ένα κιλό ανάμεικτα λαχανικά που να περιλαμβάνουν
κουνουπίδι , 2-3 πράσα, 3-4 καρότα, γούλα
και σέλινο ή ό,τι άλλο μας
βρίσκεται
¾ – 1 κούπα ελαιόλαδο
3 μέτριες πατάτες
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (ή κατεψυγμένη ντομάτα ή σπιτική
σάλτσα ) ή 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε μισή κούπα νερό
1 μεγαλούτσικο ξερό
κρεμμύδι
Αλάτι και πιπέρι

Επί το έργον

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά μας.

Τα κόβουμε : σε μπουκετάκια το κουνουπίδι, σε ροδέλες ή σε χοντρά ραβδάκια τα
καρότα, σε 4-6 κομμάτια τις πατάτες.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε καρεδάκια να
μαραθεί και προσθέτουμε τα σκληρά λαχανικά
και ελάχιστο νεράκι.

Αλατίζουμε ελαφρά. Χαμηλώνουμε σε μέτρια τη
θερμοκρασία και αφήνουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε τα σέσκουλα ,
τα σέλινα και τη ντομάτα και μόλις ξαναπάρει βράση το φαγητό σκεπάζουμε την
κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράζει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να
μαλακώσουν όλα τα λαχανικά και να μείνει με δεμένη τη σάλτσα του.

Αν χρειάζεται ενδιάμεσα προσθέτουμε νεράκι αλλά πάντα σε μικρές ποσότητες ώστε να το «πίνει»
και να μη νερώνει. ΔΕΝ ανακατεύουμε με κουτάλα , απλά κουνάμε πέρα δώθε την
κατσαρόλα. Όταν είναι έτοιμο, αφήνουμε να μαρουβίσει (δηλαδή να «ησυχάσει») κανένα δεκάλεπτο και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε με φέτα και ζεστό ψωμάκι!

Παρατηρήσεις:

1)Όπως λέω παραπάνω, τα λαχανικά μπορούν να είναι «ό,τι
έχουμε». Πολλές φορές έχω προσθέσει 2-3 κλαδιά άγρια μυριστικά (αρχατζίκους,
καυκαλίθρες, λαγουδόχορτα, αγριολάπαθα) και άλλες φορές βρέθηκεστο σπίτι σελινόριζα, ή κόκκινη κολοκύθα, ή μανιτάρια. Έτσι συμπλήρωσα πάνω κάτω το κιλό που λέω
στα υλικά. Η πατάτα , το καρότο και το κουνουπίδι είναι αυτά που κρατώ συνήθως
σταθερά σ’ αυτό το φαγητό.

2)Αν δεν μας βρίσκονται πράσα, προσθέτουμε ένα ακόμη
κρεμμύδι.

3)Την τελευταία φορά που το έφτιαξα είχαν ξεμείνει μερικά
από τα ντοματάκια που σας έλεγα πιο πάνω
στο ψυγείο, οπότε τα χώρισα στα δύο και τα πρόσθεσα.

Πέμπτη- Σούπα με μοσχάρι και τραχανά, νόστιμη και θρεπτική!

Συνταγή από: supersyntages

Υλικά συνταγής

1/2 κιλό μοσχάρι κομμένο κομμάτια
100 γραμμάρια φέτα
αλάτι
φρέσκοτριμένο πιπέρι
1 κρεμμύδι καθαρισμένο
1 ντομάτα καθαρισμένη
2 πατάτες
2 φλυτζάνια τραχανάς γλυκός
3 κουταλιές ελαιόλαδο

Καταπληκτική, ανεπανάληπτη και εντελώς πατροπαράδοτη συνταγή για σούπα μοσχάρι με τραχανά που θα σας ανοίξει το λαιμό και θα σας κάνει να βελάζετε σαν τα αρνιά στα όρη της Αρκαδίας. Πιστέψτε με.

Πλύντε τα κομμάτια του μοσχαριού.

Πάρτε μια χύτρα, βάλτε μέσα το μοσχάρι και νερό ίσα να το καλύψει και με ανοικτό καπάκι βάλτε στο φουλ το μάτι της κουζίνας να πάρει βράση.

Στο μεταξύ, καθαρίστε τις 2 πατάτες, το κρεμμύδι και την ντομάτα. Αν θέλετε τη σούπα πιο κόκκινη απλά βάλτε και άλλη ντομάτα. Μην τα κόψετε, ολόκληρα θα μπουν μέσα.

Μόλις πάρει βράση, χύστε το νερό αυτό, προσθέστε όλα τα λαχανικά και βάλτε νέο νερό. Τώρα το νερό να είναι μέχρι να καλύπτει σχεδόν και τα λαχανικά. Προσοχή: μην το παρακάνετε με το νερό.

Ρίξτε αλάτι και φρέσκο πιπέρι, κλείστε την χύτρα με το καπάκι και βάλτε την να βράσει τα υλικά για 30 λεπτά για να γίνουν λουκούμι. Στα 5 λεπτά όμως μην ξεχάσετε να χαμηλώσετε τη φωτιά στο μισό.

Μετά τα 30 λεπτά, είστε σχεδόν έτοιμοι. Βγάζετε τον ατμό από την χύτρα, ανοίγετε το καπάκι, και αφαιρείτε για λίγο το μοσχάρι.

Ξανά βάζετε τη χύτρα πάνω στο μάτι, μέτρια φωτιά.

Ρίχνετε μέσα τα 2 φλυτζάνια τραχανά, χυμό από μισό καλό λεμόνι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύετε συνεχώς.

Σε 1-2 λεπτά μόλις πάρει βράση ρίχνετε και το μοσχάρι μέσα και ανακατεύετε με μια πηρούνα ώστε να διαλυθούν σιγά σιγά τα λαχανικά. Εδώ ίσως χρειάζεται ήδη να ρίξετε και 1 φλυτζάνι νερού.

Αφήνετε να βράσει με ανοικτό καπάκι, για 10 λεπτά, αλλά ανακατεύετε συνέχεια και μόλις δείτε ότι πάει να πήξει προσθέστε από ένα φλυτζάνι νερού. Συνολικά, εγώ χρειάστηκε να προσθέσω 3 φλυτζάνια.

Τέλος, ψιλοκόβετε σε κυβάκια μικρά 100 γραμμάρια φέτα και τα ρίχνετε μέσα. Ανακατεύετε καλά με την πηρούνα να διαλυθούν όλα μαζί.

Οι μερακληδες μπορείτε αν θέλετε να καπακώσετε τη χύτρα για 5-10 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά, αρκεί να έχετε το νου σας να έχει υγρά. Αν δεν θέλετε να το διακυνδυνεύσετε αφήστε την ανοιχτή να βράζει τον τραχανά. Συνολικά το βράσιμο του τραχανά δεν παίρνει πάνω από 15 λεπτά…

Η σούπα μοσχάρι με τραχανά είναι έτοιμη να σας απογειώσει. Βάλτε τη ζεστή σε ένα βαθύ πιάτο να τη φάτε και καλή όρεξη. (και αφήστε τους γάλλους να λένε ότι ξέρουν από σούπες…)

Παρασκευή- Πεντανόστιμα κεφτεδάκια με φακές!

       Συνταγή από: mothersblog

ΥΛΙΚΑ

– 1 τέταρτο φακές καφέ

– 1 κρεμμύδι

– 2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα

– 1-2 κ.σ. αλεύρι

– 1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

– Αλάτι, πιπέρι

– 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

– 1 κ.γλ. κοφτό κύμινο ή και λιγότερο

– Μισό κ.γλ. τσίλι σκόνη

– Αλεύρι για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις φακές για 25 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τις πολτοποιούμε. Ζυμώνουμε τις φακές, με το κρεμμύδι, σκόρδο, αλεύρι, μπέικιν και τα μπαχαρικά. Βάζουμε το μίγμα για ένα μισάωρο στο ψυγείο και μετά πλάθουμε κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και είναι έτοιμα!

Σάββατο-Ψάρι με σέλινο στην κατσαρόλα

Συνταγή από: infowoman

Υλικά:

2 κιλά ροφό
1 κιλό σέλινο
1-2 σελινόριζες
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το ψάρι, το κόβουμε σε χοντρές φέτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε και καθαρίζουμε το σέλινο. Κόβουμε σε κομμάτια τη σελινόριζα. Τοποθετούμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα κομμάτια της σελινόριζας και το σέλινο. Από πάνω αραδιάζουμε τις φέτες του ψαριού τη μια δίπλα στην άλλη. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Αν χρειαστεί ρίχνουμε 1-2 κουταλιές νερό. Τότε, προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, για 5-6 λεπτά. Σερβίρουμε το ψάρι με το σέλινο και το ζουμί τους!
Tip: Μπορείτε εύκολα να αντικαταστήσετε το ροφό με οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο, μεγάλο ψάρι. Το πιάτο αυτό ταιριάζει πολύ με σαλάτα και σως βινεγκρέτ!

Κυριακή- Μπιφτέκια με Μπεσαμέλ στο Φούρνο

  Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πίτα Εβδομάδας:

Πίτα Κηπουρού (Λαχανικών)

    Συνταγή από: kitchenstori.es

Υλικά (12 μερίδες)

70 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
3 κολοκυθάκια μέτρια
1 καρότο
3 μελιτζάνες
2 πιπεριές
1 τομάτα
100 gr γλυκό τραχανά
αλάτι & πιπέρι
1 κ.σ. κουρκουμά (προαιρετικά)
1 πακέτο (2 φύλλα) ζύμης κουρού

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη τα κολοκυθάκια και το καρότο.
Κόβουμε εγκάρσια την τομάτα, βγάζουμε τα σπόρια και την κόβουμε κι αυτή σε κυβάκια.

Τα υπόλοιπα λαχανικά, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες τις κόβουμε σε κυβάκια, όχι πολύ ψιλοκομμένα.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι το λάδι και το κρεμμύδι να γυαλίσει για λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τη μελιτζάνα που τη βάζουμε προς το τέλος.

Μαγειρεύουμε για λίγο τα λαχανικά, να απορροφηθούν τα νερά τους. Να μην παραβράσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τον τραχανά ανακατεύοντας προσεχτικά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο της ζύμης. Βάζουμε τη γέμιση και με ένα πιρούνι τη στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Τη σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, χαράσσουμε ελαφρά σε τετράγωνα σχήματα και ψήνουμε την πίτα στους 180°C με αντιστάσεις πάνω-κάτω για μια ώρα περίπου.

* Τη ζύμη κουρού τη μεταχειριζόμαστε πολύ προσεχτικά. Όταν λίγο ζεσταθεί, μαλακώνει και γίνεται δύσκολη στη χρήση της. Γι αυτό τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Ρυζόγαλο δια χειρός… μαμάς!

Συνταγή από: cookpad.com

Υλικά

έξι με επτά μπολάκια
1 ποτήρι νερού… νερό
1 φλ. καφέ ρύζι καρολίνα
1 1/2 λίτρο γάλα
1 σχεδόν γεμάτο φλ. τσ. ζάχαρη
5 κ. σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια
10 κ. σ. νερό

Οδηγίες

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις πάρει να βράσει ρίχνουμε το ρύζι, το αφήνουμε να πιει το νεράκι του για να βράσει και το βάζουμε στην άκρη.

Παράλληλα, σε μία μεγάλη κατσαρόλα έχουμε βάλει το γάλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το (βρασμένο) ρύζι με τη ζάχαρη, όπου τα αφήνουμε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας.

Στη συνέχεια, αφού διαλύσουμε το άνθος αραβοσίτου με το νερό, προσθέτουμε και αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα μας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συχνά να μη μας κολλήσει για λίγα λεπτά ακόμα.

  • Τραγανές σπιτικές γκοφρέτες με σοκολάτα!

   Συνταγή από: modernmoms.gr

ΥΛΙΚΑ:

– 350 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια

– 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο

– 3 κουταλιές μέλι

– 1 πακέτο μπισκότα βουτύρου

– 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης

– ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

– 300 γρ. σοκολάτα λιωμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα το μέλι και τα θρυμματισμένα μπισκότα.

Έπειτα ρίχνουμε τα δημητριακά και τα καρύδια.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και μετά αφού στρώσουμε μια λαδόκολλα σε πυρέξ αδειάζουμε το μίγμα και το στρώνουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.

Το βάζουμε στο ψυγείοκαι αφού παγώσει καλά, το αναποδογυρίσουμε σε ένα πάγκο κοπής και κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.

Τέλος βουτάμε τις γκοφρέτες στη λιωμένη σοκολάτα.

Ξαναβάζουμε στο ψυγείο έως ότου παγώσουν καλά κι είναι έτοιμες γιια φάγωμα.


Close