Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!

Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17Συνταγή από: ipop.gr

Υλικά:

1 μεγάλο λάχανο
1 ξηρό κρεμμύδι
½ φλ. ρύζι Καρολίνα
2 μέτριες ντομάτες
½ φλ. μαϊντανό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ κγ κόκκινο καυτερό πιπέρι
1 κγ γλυκιά πάπρικα
1 φλ. χυμό ντομάτας
⅔ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Πλένουμε εξωτερικά το λάχανο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι, όσο μπορούμε πιο βαθιά, για να ξεχωρίσουν τα φύλλα εύκολα.

Βάζουμε το λάχανο μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να ξεχωρίζουν τα φύλλα. Αφού μαλακώσουν τα φύλλα το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά ξεχωρίζουμε τα φύλλα με προσοχή και αφαιρούμε το κοτσάνι τους.

Μέσα σ’ ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο κρεμμύδι, το ρύζι, την τριμμένη ντομάτα, το καυτερό πιπέρι, αλάτι και το μισό ελαιόλαδο.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα τοποθετούμε τα κοτσάνια από τα φύλλα του λάχανου που αφαιρέσαμε.

Στα λαχανόφυλλα που έχουν κρυώσει βάζουμε από μία κουταλιά από τη γέμιση μας και τα τυλίγουμε. Τα τοποθετούμε σε σειρές, το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω από τα κοτσάνια μέσα στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και πασπαλίζουμε με την πάπρικα, λίγο αλάτι και αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα ρηχό πιάτο και το καπάκι της κατσαρόλας και τα σιγοβράζουμε, μέχρι να βράσει το ρύζι. Ανακινούμε την κατσαρόλα μερικές φορές και προσέχουμε να μη μείνει το φαγητό χωρίς σάλτσα.

Όταν το φαγητό βράσει, το περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.

Τρίτη- Λουκάνικα και πατάτες στην κατσαρόλα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17Συνταγή από: icookgreek

Υλικά συνταγής

λουκάνικα με πράσο: 3
πατάτες: 500 γρ., καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο
σέλερι: 1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο: 3 κουταλιές της σούπας
σκόρδο: 1 σκελίδα, ψιλοκομμένη
κύμινο: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
κρασί κόκκινο: 200 ml
θρούμπι αποξηραμένο: λίγο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τους κύβους πατάτας σε αλατισμένο νερό για 10΄ και τους στραγγίζετε. Κόβετε τα λουκάνικα σε ροδέλες ή κομματάκια. Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα λουκάνικα μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Βγάζετε τα λουκάνικα με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι.
Μόλις ζεσταθεί ρίχνετε το κρεμμύδι και το σέλινο και σοτάρετε για 3΄.Προσθέτετε τις πατάτες, το σκόρδο, το πιπέρι και το κύμινο και ανακατεύετε για 1΄-2΄.Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το θρούμπι. Βράζετε για 10΄-12΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα το λουκάνικο και ανακατεύετε για 4’-5’.

Τετάρτη- Τραχανάς σούπα με ζωμό κρέατος

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17   Συνταγή από: sidages

Υλικά (Σερβίρει 6)

6 φλ.τσ. σπιτικό ζωμό κρέατος
2 φλ.τσ. τραχανά (ξινό)
1 φλ.τσ. φρέσκο γάλα
1 φλ.τσ. τυρί φέτα (τριμμένη)
2 κ. σούπας βούτυρο φρέσκο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ζωμό ή το νερό και το αφήνουμε να βράσει. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γάλα και τον τραχανά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να χυλώσει. Σε όλο αυτό το διάστημα, ανακατεύουμε κάθε τόσο την σούπα μας, για να μην κολλήσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 10 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και καθώς είναι ακόμη ζεστό το φαγητό, ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα και, αν θέλουμε, την πασπαλίζουμε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημειώσεις συνταγής

Εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στον τραχανά 2-3 φρέσκες ντοματούλες ψιλοκομμένες και να τον εμπλουτίσουμε
με διάφορα λαχανικά όπως σέλινο, καρότο κ.ά

Πέμπτη- Μπιφτέκια κοτόπουλου γεμιστά με παρμεζάνα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Δείτε ακόμη: Μπιφτέκια με Μπεσαμέλ στο Φούρνο

Παρασκευή- Φασολάκια φρέσκα με μυρωδικά 

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17Συνταγή από: mageirikikaisintages.blogspot.gr

Υλικά μερίδες 4 με 5

1 κιλό φρέσκα φασολάκια
3 ώριμες ζουληγμένες με τα χέρια
1 κοφτή κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 καρότα κομμένα
2 κολοκυθάκια -έβαλα 2 μεγάλα στρογγυλά που είναι μέλι – κομμένα
3 πατάτες μεγάλες κομμένες κυδωνάτες
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
αλάτι πιπέρι λίγη ζάχαρη
1 πρέζα κουρκουμάς
1 κύβο κνορ
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
1 με 2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ,τα φασολάκια της πατάτες τα καρότα τα κολοκυθάκια το κρεμμύδι το σκόρδο και τα σοτάρουμε αρκετά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά .
Αμέσως μετά προσθέτουμε το αλατοπίπερο ,την ζάχαρη ,τον κουρκουμά τον βασιλικό και τον κύβο και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μαγειρεύοντας συγχρόνως .

Επόμενο βήμα ρίχνουμε τις ντομάτες λιωμένες με το χέρι ή στο χοντρό μέρος του τρίφτη την κουταλιά πελτέ απ ευθείας μεσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ξανά για λίγα λεπτά .
Ζεσταίνουμε νερό και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τόσο όσο να σκεπάσει το φαγητό .

Βάζουμε το μάτι στο 2 σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μεχρι να δοκιμάσουμε και να έχουν μαγειρευτεί τα λαχανικά .
Τότε ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα δυναμώνουμε την ενταση φωτιάς και μαγειρεύουμε πολύ λίγο μέχρι να δέσει η σάλτσα του και… καλή μας όρεξη !!!

Σάββατο- Μπακαλιάρος κοκκινιστός στο φούρνο

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17Συνταγή από: sintayes

Υλικά συνταγής

900 γρ. μπακαλιάρο κομμένο σε κομμάτια ξαλμυρισμένο ή παστό [*]
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρεδάκια
4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 3
2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
1 καλά γεμάτη κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
μπαχαρικά (4 καρφάκια γαρύφαλο, 1 ξυλάκι κανέλας, 6 κόκκοι μπαχάρι)
1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσαγιού κρασί
1/2 φλ. τσαγιού μαύρη σταφίδα (προαιρετικά)
αλάτι πιπέρι
πατάτες baby βρασμένες για συνοδευτικό

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα μεγάλο πυρέξ.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λ. Ρίχνετε το το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί και να βγάλει τα αρώματά του.
Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε, τα ντοματάκια κονκασέ, το μαϊντανό, τη δάφνη, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λ περίπου. Τέλος προσθέτετε και τις σταφίδες (προαιρετικά), ανακατεύετε, κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και το στικ κανέλας.
Ρίχνετε τη μισή σάλτσα στο πυρέξ, στρώνετε από πάνω τις φέτες μπακαλιάρου. Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, φροντίζοντας να πάει παντού και να καλύψει το μπακαλιάρο. Ρίχνετε 1/2 φλ. τσαγιού νερό, καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 25 λ.
Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λ ή μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα και το λαδάκι του. (Ελέγξτε αν απαιτείτε λίγο ακόμα νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και το σερβίρετε με με πατατούλες baby βρασμένες με τη φλούδα τους ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.

[*] Αν προτιμάτε το παστό μπακαλιάρο αγοράζετε 100 γρ. περίπου επιπλέον. Τον κόβετε σε κομμάτια και τον αφήνετε για τουλάχιστον 24 ώρες σε κρύο νερό να “ξαλμυριστεί” φροντίζοντας να αλλάζετε το νερό ανά διαστήματα τουλάχιστον 4-5 φορές κατά τη διάρκεια των 24 ωρών.

Κυριακή-Μοσχαράκι στρογγανόφ

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17    Συνταγή από: radicio.com

Υλικά (για 4 άτομα):

Μοσχάρι: 600 γρ. κόντρα φιλέτο, κομμένο σε 4 ίσα κομμάτια

Σάλτσα σόγιας: 2 κουταλάκια τσαγιού

Μανιτάρια: 500 γρ. άσπρα, κομμένα στα 4 (ή περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγάλα)

Μουστάρδα σε σκόνη: 1 κουταλιά σούπας

Νερό καυτό: 2 κουταλάκια

Ζάχαρη: 1 κουταλάκι

Αλάτι, πιπέρι

Ελαιόλαδο: 1 κουταλιά σούπας

Κρεμμύδι: 1 μέτριο, πολύ ψιλοκομμένο

Αλεύρι: 4 κουταλάκια

Ντοματοπελτέ: 2 κουταλάκια

Ζωμό βοδινού: 1 1/2 κούπα

Λευκό ξηρό κρασί: 1/3 κούπας και 1 κουταλιά επιπλέον

Ξινή κρέμα γάλακτος: 1/2 κούπα

Μαϊντανό ή άνηθο: λίγο ψιλοκομμένο για πασπάλισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

Τρυπάτε τις φέτες του κρέατος αρκετές φορές με πιρούνι και τις αλείφετε και από τις δύο πλευρές με την σάλτσα σόγιας. Τις βάζετε σε ταψάκι, τις σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 30 – 60 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, βάζετε τα μανιτάρια σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να μείνουν σχεδόν μισά σε όγκο. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά, τα στραγγίζετε και τα κρατάτε.

Ανακατεύετε σε μπολ τη μουστάρδα με το καυτό νερό, τη ζάχαρη και 1/2 κουταλάκι πιπέρι και κρατάτε αυτή την πάστα κατά μέρος.

Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνετε καλά το λάδι σε τηγάνι και ροδίζετε το κρέας, καλά από όλες τις πλευρές, 8 – 9 λεπτά περίπου. Το βγάζετε σε πιατέλα.

Προσθέτετε στο τηγάνι το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και 1/2 κουταλάκι αλάτι και μαγειρεύετε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν, 5 – 6 λεπτά. Προσθέτετε τον ντοματοπελτέ και το αλεύρι και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για 1 λεπτό περίπου. Προσθέτετε το ζωμό, τη 1/2 κούπα κρασί και την πάστα της μουστάρδας και ανακατεύετε, ξύνοντας ότι έχει κολλήσει στον πάτο. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα, 6 λεπτά περίπου.

Όσο η σάλτσα βράζει, κόβετε το κρέας σε λωρίδες, κάθετα στις ίνες, πάχους 6 – 7 χιλ. Το προσθέτετε στη σάλτσα, μαζί με ότι χυμούς βγάλανε και βράζετε για 2 λεπτά ακόμη.

Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα και την 1 κουταλιά κρασί. Ανακατεύετε και αν θέλετε πασπαλίζετε με μαϊντανό ή άνηθο.

Σερβίρετε αμέσως μαζί με χυλοπίτες αυγών.

Πίτα Εβδομάδας

Κουρουτυροπιτάκια πεντανόστιμα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Γλυκά Εβδομάδας

  • Αφράτα σπιτικά Ντόναντς με σοκολάτα !!!

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17  Συνταγή από: mageirikikaisintages.blogspot.gr

Υλικά:

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα χλιαρό
μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μάγια
4 κούπες αλεύρι για όλες της χρήσεις!

Εκτέλεση:

Βάζουμε το μισό αλεύρι και τη ζάχαρη στο μπολ!
Διαλύουμε την μάγια στο χλιαρό γάλα
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το βούτυρο και το νερό και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι!
Σκεπάζουμε την ζύμη για.1 ώρα!
Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια φύλλο πάχους 2 εκατοστών η ποιο χοντρό!
Με ένα ποτήρι κόβουμε δισκάκια!
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψάκι και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα!
Τα ψήνουμε στους180 βαθμούς για 15 λεπτά!

Συναρμολόγηση
Λιώνουμε κουβερτούρα γάλακτος σε Μπεν Μαρί και τα περιχύνουμε!
Ρίχνουμε από πάνω και τρούφα σοκολάτας ή χρωματιστή ή και σκέτα !

  • Μηλόπιτες τραγανές με 3 μόνο υλικά

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 6/11/17-12/11/17Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής

2 μήλα
1/3 φλ. τσαγιού [80 γρ.] ζάχαρη άχνη + έξτρα για πασπάλισμα
2 φύλλα σφολιάτας

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C στον αέρα.
Καθαρίζετε τα μήλα, βγάζετε τα κουκούτσια και τα κόβετε σε κυβάκια. Τα βάζετε σε ένα τηγάνι, ρίχνετε και 2 κ.σ. νερό τα σκεπάζετε και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα ελαφρώς. Κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να κρυώσει.

Κόβετε το φύλλο της σφολιάτας στη μέση και κάθε μισό φύλλο σε 3 ακόμη ορθογώνια ώστε από το 1 φύλλο σφολιάτας να έχετε 6 ορθογώνια κομμάτια. Αλείψτε με νερό τις άκρες κάθε κομματιού φύλλου και βάλτε στο κέντρο κάθε φύλλου μια μεγάλη κουταλιά του μαγειρεμένου μήλου.

Πάρτε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και κόψτε το και αυτό με την ίδια διαδικασία σε 6 κομμάτια. Κάντε μερικές οριζόντιες σχισμές στο κέντρο κάθε κομματιού προσέχοντας να μη κοπεί μέχρι την άκρη.

Τοποθετήστε τα φύλλα με τις σχισμές πάνω στα φύλλα με τη γέμιση, πιέζοντας τα δύο κομμάτια της ζύμης γύρω γύρω στις άκρες, με το χέρι ή ένα πιρούνι, ώστε να κλείσουν καλά και να μη χυθεί η γέμιση του μήλου. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτιάξετε 6 μηλόπιτες.
Τοποθετήστε τις μηλόπιτες πάνω σε ταψί με λαδόχαρτο ψεκάστε με ζάχαρη άχνη [και λίγη κανέλα προαιρετικά] και ψήστε για 12′-15′ μέχρι να φουσκώνουν και αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Close