Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 13/3/17-19/3/17(Και νηστίσιμο)

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Σούπα με μοσχάρι

Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Εναλλακτική Συνταγή: 

Σούπα με λαχανικά και ζυμαρικά

        Συνταγή από: mydiatrofi.gr

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 2 κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένο
  • 350 γρ. γλυκοπατάτες κομμένες σε κομματάκια
  • 400 γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο ή κονσέρβας στραγγισμένο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 90 γρ. (1 φλιτζ.) βίδες
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο. Μαγειρεύετε τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, 10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
  • Δυναμώνετε τη φωτιά στο μέγιστο και προσθέτετε τις γλυκοπατάτες, το καλαμπόκι και το ζωμό. Αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε 20 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Ρίχνετε τα ζυμαρικά και βράζετε 10 λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν και να γίνουν al dente. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε αμέσως.

Δείτε ακόμη: Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες

Τρίτη- Κιμαλίδικο

        Συνταγή από: chefoulis.gr

Υλικά:

  • 1 κιλό  κιμάς μοσχαρίσιος
  • 3 φέτες μουλιασμένη και στραγγισμένη ψίχα ψωμιού
  •  2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 τεμ αυγά
  • 1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο-μοσχοκάρυδο
  •  1 τεμ ψιλοκομμένο κρεμμύδι ξερό
  • Αλάτι-πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτάλι της σούπας Ούζο
  • 2 κουτάλια της σούπας γάλα
  •  1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά και καυτερή
  •  200 γρ τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • 200 γρ τριμμένο τυρί γκούντα
  • 8-10 φέτες ή γαλοπούλα καπνιστή μπέικον
  • 3 τεμ κομμένες ροδέλες ντομάτες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

Οδηγίες

Μουλιάζουμε την ψίχα του ψωμιού σε μπολ με νερό, την στύβουμε και την στραγγίζουμε καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με την ψίχα,προσθέτουμε το ελαιόλαδο, 1 αυγό, τον κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο, το ούζο, το γάλα,τον μαϊντανό, την πάπρικα την γλυκιά και την καυτερή, αλάτι,πιπέρι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά να σμίξουν πολύ καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για να βγουν τα αρώματα (αν φτιάξουμε το μείγμα του κιμά από το προηγούμενο βράδυ και το αφήσουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη θα έχει πάρει καλύτερα τα αρώματα από τα μυρωδικά). Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ένα πυρέξ ή πυρίμαχο σκεύος ή ταψί. Απλώνουμε τον κιμά ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Καλύπτουμε τον κιμά με τα τριμμένα τυριά, βάζουμε πάνω από το τυρί τις φέτες μπέικον ή γαλοπούλας και σκεπάζουμε με τις πασπαλισμένες με ρίγανη ροδέλες ντομάτας. Χτυπάμε τα άλλα δύο αυγά και περιχύνουμε το φαγητό μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου (ανάλογα με τον φούρνο μας). Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Εναλλακτική Συνταγή: Νηστίσιμος μουσάκας

                 Συνταγή από: sidagi.gr

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για τον μουσακά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 350 γραμμάρια μανιτάρια φρέκα χοντροκομμένα
  • 3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1/2 κούπα πελτέ ντομάτας
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας
  • Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού γαλέττα
  • αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ με πατάτα:

  • 4 πατάτες βρασμένες πολτοποιημένες
  • 1 ποτήρι φυτικό γάλα σε σκόνη αραιωμένο σε 8 ποτήρια νερό
  • 5 κουταλιές αλεύρι

Εκτέλεση:

Για τον μουσακά:

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες, βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι, για να φύγει η πικρίλα τους.
Τις στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά.
Τις τηγανίζουμε σε λάδι ελαφρά και τις τοποθετούμε σε στραγγιστήρι για να βγάλουν το λάδι τους.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε να στραγγίσουν.
Καβουρδίζουμε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν το νερό τους και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας.

Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε με 3 κουταλιές γαλέτα.

Για την μπεσαμέλ με πατάτα
Χτυπάμε το αραιωμένο «γάλα» με το αλεύρι και τις πολτοποιημένες πατάτες. Όταν ενωθούν, τα βάζουμε σε σιγανή φωτιά να πήξουν, όχι να βράσουν. Ρίχνουμε λίγο αλάτι.

Κατόπιν απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 60 λεπτά της ώρας, ώσπου το φαγητό να ροδίσει.

Τετάρτη- Τηγανίτες Κουνουπιδιού

        Δείτε ακόμη: chefoulis.gr

  •  1 τεμ μεσαίου μεγέθους  Κουνουπίδι
  •  2 τεμ αυγά
  • 100 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
  •  1 σκελίδα τριμμένη σκόρδο
  • Αλάτι – πιπέρι
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα

Οδηγίες

Πλένουμε το κουνουπίδι, το κόβουμε στα δύο και το βράζουμε σε αλατισμένο νερό ίσα να μαλακώσει. Το πολτοποιούμε με το πιρούνι και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ηλιέλαιο, ενώ σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν ωραίο πηκτό χυλό. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε αντικολλητικό τηγάνι και με ένα κουτάλι βάζουμε κουταλιά -κουταλιά από το μείγμα, μέχρι 4-5 κουταλιές ώστε να αποκτήσουν σχήμα στρογγυλό οι τηγανίτες μας. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι κι είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε ζεστές.

Πέμπτη- κοτόπουλο με μανιτάρια

              Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Εναλλακτική συνταγή : Μανιτάρια πλευρώτους ψητά στο φούρνο:

Δείτε τη συνταγή στο: thisauroikouzinas

Δείτε ακόμη: Πένες στο φούρνο με καπνιστό χοιρινό, ντομάτα & γραβιέρα

Παρασκευή- Φασόλια με ρύζι

         Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Σάββατο- Χταπόδι γιουβέτσι

                  Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Κυριακή- κρεπες στο φουρνο γεμιστες με κιμά

     Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Εναλλακτική Συνταγή: Κρέμα με σπανάκι και μανιτάρια

                    Συνταγή από: cooklos

Υλικά συνταγής
για τις κρέπες

  • 2 ½ φλιτζ. γάλα
  • 2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αυγά
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μαργαρίνη (λιωμένη και κρύα)
  • λίγο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) για το βουτύρωμα του τηγανιού

για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι άνηθος
  • ½ φλιτζ. ψιλοκομμένα μανιτάρια λευκά
  • 1 φλιτζ. μυζήθρα
  • 1 φλιτζ. κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 2 αυγά

για το πυρέξ

  • λίγο βούτυρο για το πυρέξ
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζ. κεφαλοτύρι ή μιξ κίτρινων τυριών

Διαδικασία:

Ετοιμάζουμε πρώτα τις κρέπες. Σε βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και λίγο-λίγο το γάλα.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Πριν τον χρησιμοποιήσουμε, τον ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό.
Ζεσταίνουμε την κρεπιέρα ή ένα αντικολλητικό τηγάνι 18-20 εκ. και το βουτυρώνουμε κάθε φορά που θα ψήσουμε μια κρέπα.
Αν χρησιμοποιούμε τηγάνι αρχικά, βάζουμε το μάτι στο δυνατό και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε την πρώτη δόση από το μείγμα. Κατεβάζουμε σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε με την επόμενη δόση.
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ψηθεί, αλλά όχι να πάρει έντονο χρώμα η κρέπα μας.
Έπειτα ή ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με 2 κουταλιές βούτυρο και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το σπανάκι μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά, τέλος ρίχνουμε αλάτι πιπέρι.
Αφού κρυώσει η γέμιση ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και τα τυριά.
Γεμίζουμε τις κρέπες και τις τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Περιχύνουμε με κρέμα γάλακτος και τριμμένο τυρί. Τις ψήνουμε στην αρχή σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο για 45 λεπτά στους 160oC. Έπειτα τις αφήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία να πάρουν λίγο χρώμα.

Δείτε ακόμη: Πατάτες- πίτσα! Η καλύτερη συνταγή που δοκιμάσετε ποτέ!

Πίτες Εβδομάδες

  • Εύκολη κασερόπιτα με σφολιάτα

  Συνταγή στο: daddy-cool.gr

  • Νηστίσιμη Κασερόπιτα

         Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Banoffee

    Συνταγή στο: daddy-cool.gr

  • Εναλλακτική : Banoffee νηστίσιμο

Συνταγή στο: daddy-cool.gr

  • Cookies σοκολάτας

Συνταγή στο: daddy-cool.gr

 

  • Εναλλακτική : Cookies νηστίσιμα

        Συνταγή στο: daddy-cool.gr