Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 5/12/16-11/12/16

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Κρεατόσουπα

evdomadieo-programma-diatrofis-51116-1_                                         Συνταγή από:trome.gr

Υλικά:

  • 1 κιλό Κρέας
  • 5 Πατάτες
  • 2 Καρότα
  • 5 κουταλιές ντοματοπολτός
  • 1 φλιτζάνι Πάστα (κριθαράκι / αστεράκι κτλ.)
  • σέλινο

Εκτέλεση:

Βράζουμε πρώτα το κρέας. Όταν σχεδόν βράσει ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα κομμένα, μαζί με το σέλινο. Όταν πάρουν βράση σβήνουμε τη φωτιά και αφαιρούμε τα υλικά από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα . Στη συνέχεια προσθέτουμε τη πάστα στο ζουμί και τη βράζουμε να γίνει σούπα.

Δείτε ακόμη:Τρίχρωμα μακαρόνια με αβοκάντο 

Τρίτη- Σπαγγέτι με Ντοματίνια και Λουκάνικο

evdomadieo-programma-diatrofis-51116-2_Δείτε τη στο :pepiskitchen

υλικά
500γρ σπαγγέτι
500γρ ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1 κρεμμύδι, σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 λουκάνικο,150γρ. σε φέτες
20 φύλλα βασιλικού
4 1/2 ποτήρια νερό (1125ml)
αλάτι
πιπέρι
παρμεζάνα τριμμένη
εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός από τη παρμεζάνα, σε μια κατσαρόλα.
Τοποθετείτε τη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και το ανάβετε στο πιο δυνατό.
Μόλις πάρει βράση, χαμήλωνετε στο μέτριο και βράζετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια και απορροφηθεί το νερό. Ανακατεύετε ανά διαστήματα.

Αυτό ήταν! Έτοιμη!
Πασπαλίζετε με παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως!

Καλή σας όρεξη!

Τετάρτη-Ρεβύθια παριανά στο πήλινο (στον σκούνταβλο)

evdomadieo-programma-diatrofis-51116-3_                                                           Δείτε τη συνταγή από :cometocook

Υλικα
1/2 κιλο ρεβυθια
1 φλυτζ.τσαγιου λαδι
1 μεγαλο κρεμμυδι σε φετες
1 ντοματα σε φετες
αλατι
δεντρολιβανο
νερο

Εκτελεση
Μια μερα πριν μουλιαζουμε τα ρεβυθια σε λεκανη με χλιαρο νερο με 1 κουτ.γλυκου σοδα και λιγο αλατι.
Την επομενη μερα ξεπλενουμε καλα τα ρεβυθια με νερο.
Προθερμαινουμε το φουρνο στους 200 βαθμους στις αντιστασεις.
Ριχνουμε τα ρεβυθια στο πηλινο.

Ριχνουμε και ολα τα υπολοιπα υλικα,σκεπαζουμε με νερο (2 δαχτυλα πανω απο τα ρεβυθια) και τα βαζουμε στο φουρνου.

Μετα απο μια ωρα κοιταμε με ενα πιρουνι αν εχουν μαλακωσει,κατεβαζουμε στους 110 βαθμους και το αφηνουμε να ψηθει ολη τη νυχτα.(περιπου 10 ωρες)
Το επομενο πρωι τα ρεβυθια μας θα εχουν γινει λουκουμι!

Πέμπτη-Πικάντικες πιπεριές, γεμιστές με κιμά και ρύζι

evdomadieo-programma-diatrofis-51116-4_                                      Συνταγή από:sintayes

Υλικά συνταγής:

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 φλ. τσαγιού έτοιμη σάλτσα ντομάτας ζυμαρικών *
  • 4 κ.γ. κύμινο
  • 1/2 κ.γ. νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο
  • ξύσμα 1 λεμονιού
  • 1/2 φλ. μαγειρεμένο ρύζι
  • 2 κ.σ. βασιλικό ή μαϊντανό
  • 4 μεγάλες κόκκινες πιπεριές κομμένες στη μέση
  • αλάτι πιπέρι

Για επικάλυψη:

  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 100 γρ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες

Διαδικασία:

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Πλένετε, τις πιπεριές τις κόβετε οριζοντίως στη μέση, βγάζετε τα σποράκια και μόλις ζεσταθεί ο φούρνος τις βάζετε για 10 λ περίπου να μαλακώσουν. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν. Εν” τω μεταξύ βράζετε το ρύζι.
  2. Ζεσταίνετε σε τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζετε καλά το κιμά με το σκόρδο ανακατεύοντας. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας ζυμαρικών, το ντοματοπελτέ, το κύμινο, το τσίλι ή μπούκοβο, το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 15′ ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  3. Αναμίξετε το ρύζι και τα μυρωδικά αρεσκείας σας [μαϊντανό ή βασιλικό ή θυμάρι κ.λ.π.]
    Βάζετε τις 8 μισές πιπεριές σε λαδωμένο ταψί, τις γεμίζετε με τη βοήθεια ενός κουταλιού ισόποσα με τη γέμιση και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά περίπου. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, τις πασπαλίζετε από πάνω με το κουκουνάρι και τη τριμμένη μοτσαρέλα και ξαναψήνετε για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει και να ροδοκοκκινίσει το τυρί.

*Εναλλακτικά αντί για έτοιμη σάλτσα ντομάτας μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας με 400 γρ. ντοματοχυμό, λαδάκι, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, σκόρδο, αλατοπίπερο, κανελογαρύφαλο και μυρωδικά της αρεσκείας σας. Βράζετε με λίγο νερό μέχρι να μείνει με το λαδάκι τους.

Δείτε ακόμη:Μπιφτέκια γεμιστά με μελιτζάνες 

Παρασκευή-Πέρκα με μπάμιες

evdomadieo-programma-diatrofis-51116-5_Συνταγή από:barbastathis

Υλικά:

  • 1½ κιλό πέρκα, κατεψυγμένη, κομμένη σε μερίδες
  • 1 συσκευασία μπάμιες Μπάρμπα Στάθης
  • 1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 5 κουταλιές κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μπάρμπα Στάθης
  • 2 κουταλιές του γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα ντομάτες σε κομμάτια
  • ½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο

Διαδικασία:

  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-8’. Προσθέτουμε το σκόρδο και μετά τις μπάμιες, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε τις ντομάτες και το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνομε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ώσπου οι μπάμιες να μαλακώσουν. 5’ πριν τις αφαιρέσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο.
  • Στρώνουμε τις μισές μπάμιες ομοιόμορφα στον πάτο ενός ταψιού, τοποθετούμε το ψάρι πάνω τους και απλώνουμε τις υπόλοιπες μπάμιες γύρω και επάνω από το ψάρι. Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180ºC. Σερβίρεται ζεστό τοποθετώντας στο κάτω μέρος του πιάτου τις μπάμιες και από πάνω την πέρκα.

Σάββατο-Καλαμαράκια κρασάτα

evdomadieo-programma-diatrofis-51116-6_          Συνταγή από:sintayes.gr

Υλικά:

  • 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα ξεπαγωμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε μικρά καρεδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
  • 100 ml ντοματοχυμό
  • 1/2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι – πιπέρι

Διαδικασία:

  1. Καθαρίζετε, πλένετε τα καλαμαράκια, τα κόβετε σε φέτες και τα αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
  2. Ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο πασπαλισμένα με τη ζάχαρη και λίγο αλάτι, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
  3. Προσθέτετε τα καλαμαράκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ περίπου. Σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμισθεί ρίχνετε το πελτέ και ανακατεύετε να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το ντοματοχυμό, 1/3 φλ. τσαγιού ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
  4. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σκεπάζετε το φαγητό και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καλαμαράκια και πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Πέντε λεπτά πριν κατεβάσετε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε με ρύζι πιλάφι ή πουρέ ή πατάτες τηγανιτές.

Δείτε ακόμη: Ρυζομπιφτέκια με δυόσμο και φέτα  

Κυριακή-Φιλετάκια κοτόπουλου με σάλτσα τυριού

evdomadieo-programma-diatrofis-51116-7_        Δείτε την συνταγή στο daddy-cool.gr

Πίτα Εβδομάδας:

Τυρόπιτα με ντομάτες, πιπεριές, φέτα και σιμιγδάλι ψιλό

evdomadieo-programma-diatrofis-51116-8_             Συνταγή από:miam.gr

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
  • μισή κούπα βούτυρο
  • 6 αυγά
  • 700 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 700 γρ. γάλα
  • 5 ντομάτες
  • 1 κιλό πιπεριές
  • 1 κούπα βούτυρο λιωμένο
  • 1 ποτήρι γάλα
  • Αλάτι- πιπέρι

Διαδικασία:

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια

Βήμα 2

Αποσύρουμε από τη φωτιά κι όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά

Βήμα 3

Προσθέτουμε τη φέτα και πιπέρι

Βήμα 4

Ψήνουμε ή τηγανίζουμε τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και τις ψιλοκόβουμε

Βήμα 5

Στο υπόλοιπο βούτυρο σοτάρουμε τις ντομάτες κομμένες

Βήμα 6

Βουτυρώνουμε τα φύλλα και βάζουμε τα μισά σε ταψί

Βήμα 7

Αδειάζουμε το μείγμα με τη φέτα και προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες

Βήμα 8

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζουμε με γάλα και ψήνουμε στους 200 μέχρι να ροδίσει

Βήμα 9

Η τυρόπιτα με ντομάτες, πιπεριές και σιμιγδάλι ψιλό είναι έτοιμη

Συμβουλές
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Λεμονόπιτα με τραγανό φύλλο και κρέμα τυριού

evdomadieo-programma-diatrofis-51116-9_ Συνταγή από:daddy-cool.gr

  • Ανάποδο κέικ με μήλο
evdomadieo-programma-diatrofis-51116-10_                                   Συνταγή από:radicio

Υλικά συνταγής για την επικάλυψη:

Καθαρισμένα και κομμένα φέτες μήλα: 4 μέτρια
Λιωμένο βούτυρο: 1/4 κούπας (60 γρ.)
Καστανή ζάχαρη: 1/2 κούπα

Υλικά συνταγής για το κέικ:

Αλεύρι: 2 κούπες
Μπέικιν πάουντερ: 3 κουταλάκια
Αλάτι: 1/2 κουταλάκι
Βούτυρο ή μαραγαρίνη: 1/2 κούπα (115 γρ.)
Ζάχαρη: 1 κούπα
Αυγά: 2 μεγάλα
Γάλα: 1 κούπα
Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κουταλάκι
Κανέλα: 1/2 κουταλάκι

Οδηγίες:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι 23 εκ. περίπου.
2. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε φέτες. Αδειάζετε το λιωμένο βούτυρο στο ταψάκι και πασπαλίζετε με την καστανή ζάχαρη. Αραδιάζετε από πάνω τα μήλα.
3. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μπέικιν, το αλάτι και την κανέλα. Χτυπάτε το βούτυρο (ή μαργαρίνη) με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε ένα – ένα τα αυγά. Στη συνέχεια προσθέτετε την βανίλια και εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα.
4. Αδειάζετε τη ζύμη στο ταψί, πάνω από τα μήλα και ψήνετε στον φούρνο για 45 – 50 λεπτά.
5. Βγάζετε από το φούρνο και αναποδογυρίζετε αμέσως σε πιατέλα.

 

Close