Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής 6/3/17-12/3/17 (Και νηστίσιμο)

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Λιγκουίνι με μπέικον και κολοκυθάκια

     Συνταγή από: thinkdrops

Υλικά:

140 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους
4 μέτρια κολοκύθια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένη
2 κρόκους αυγού
10 κ.σ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
500 γρ. ζυμαρικά λιγκουίνι

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το μπέικον και ψήστε μέχρι να γίνει τραγανό και χρυσαφένιο.
Στη συνέχεια ρίξτε το τριμμένο κολοκύθι και το λιωμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και αφήστε να μαγειρευτούν για 8’ ή μέχρι να μαλακώσει το κολοκύθι.
Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Μόλις βράσουν βγάλτε τα από την κατσαρόλα με μια τσιμπίδα και βάλτε τα στο τηγάνι με το κολοκύθι και τοποθετήστε το τηγάνι στην φωτιά για λίγο.
Βγάλτε από τη φωτιά, ρίξτε τον κρόκο, την κρέμα γάλακτος και 2-3 κουταλιές από το νερό που βράσατε τα ζυμαρικά μέχρι να έχετε μία δεμένη σάλτσα.

Νηστίσιμη εκδοχή: Λιγκουίνι με κολοκυθάκια και ντοματίνια

                     Δείτε τη συνταγή στο: sidagi

Υλικά:

Για 2 -4 άτομα

500 γραμμάρια ζυμαρικά λιγκουίνι
2 κολοκυθάκια (τριμμένα ή κομμένα σε φέτες)
10 ντοματίνια
200 γραμμάρια τυρί κασέρι (τριμμένο ή κομμένο σε κύβους)
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Μαϊντανό (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τα λιγκουίνι, για 8 λεπτά περίπου. Σ’ ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, σοτάρετε για 5 -8 λεπτά τα κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και τα ντοματίνια. Προσθέτετε μια κουταλιά σούπας από το νερό στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
Κατόπιν προσθέτετε τα λιγκουίνι, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά. Γαρνίρετε με τυρί τριμμένο κασέρι.

Δείτε ακόμη:  Μακαρονόπιτα στριφτή [από μακαρόνια που μας περίσσεψαν ]

Τρίτη- Κοτοπουλο λεμονατο με ρυζι και πορτοκάλι στη γαστρα

Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Νηστίσιμη εκδοχή: Ριζότο με μανιτάρια στο φούρνο

Συνταγή από: xrysessyntages

Υλικά (για 4 ΑΤΟΜΑ):

4 ½ φλ. ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή φτιαγμένος με 1 κύβο και νερό)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
400 γρ. μικρά μανιτάρια σε φετάκια (5 ½ φλ. περίπου)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 φλ. ρύζι για ριζότο
½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί
3 κουταλιές ψιλοκομμένο σχινόπρασο ή τρυφερά φυλλαράκια από φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βάζετε το ζωμό σε μια μικρή κατσαρόλα και τον ζεσταίνετε μέχρι να κοχλάσει. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μίνιμουμ και τον κρατάτε ζεστό μέχρι να τον χρειαστείτε. Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτετε τα μανιτάρια. Τα σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν, για 3-4 λεπτά και ύστερα, τα αδειάζετε σε ένα πυρίμαχο βαθύ σκεύος ή ταψάκι. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Ανακατεύετε μέσα το σκόρδο και προσθέτετε το ρύζι. Το ανακατεύετε να ζεσταθεί και να πιάσει λάδι παντού και ύστερα το περιχύνετε με το κρασί. Αφήνετε να κοχλάσει και όταν εξατμιστεί σχεδόν όλο, αδειάζετε το περιεχόμενο του τηγανιού στο σκεύος με τα μανιτάρια. Προσθέτετε στα μανιτάρια τον ζεστό ζωμό και τα ανακατεύετε όλα καλά. Ύστερα το σκεπάζετε στεγανά με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε το ριζότο για 30 λεπτά, ανακατεύοντάς το μια-δυο φορές και ύστερα το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μαλακώσει το ρύζι. Ανακατεύετε μέσα την παρμεζάνα και το σχινόπρασο ή τα φυλλαράκια από φρέσκο κρεμμυδάκι και το σερβίρετε.

Τετάρτη- Ρεβυθοκεφτέδες

    Συνταγή από: daddy-cool.gr

Πέμπτη- Λουκάνικα με πατάτες

   Συνταγή από: mytaste

Νηστίσιμη εκδοχή: Πατάτες γεμιστές με πιπεριές

Συνταγή στο: thisauroikouzinas

Δείτε ακόμη: Πατάτες- πίτσα! Η καλύτερη συνταγή που δοκιμάσετε ποτέ!

Παρασκευή- Τραγανές κοκκινιστές μελιτζάνες

        Συνταγή από: cookoo.ourwork.gr

Υλικά:

5-6 μεγάλες μελιτζάνες
1½ φλιτζ. συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Pummaro πιο Συμπυκνωμένο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά Εxtra Γεύση ζωμός λαχανικών σε κόκκους
αλάτι-πιπέρι
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: 

Καθάρισε, ξέπλυνε και κόψε σε λωρίδες τις μελιτζάνες. Βάλ’ τις σε ένα σουρωτήρι, πασπάλισέ τις με αλάτι και άφησέ τις ήσυχες για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.
Σε μια καυτή κατσαρόλα σόταρε τα κρεμμύδια ανακατεύοντάς τα, μέχρι να καραμελώσουν, μετά πρόσθεσε το λάδι και, μόλις κάψει, σόταρε το σκόρδο, μέχρι να χρυσίσει.
Ρίξε το Pummaro πιο Συμπυκνωμένο, 2 φλιτζάνια νερό, τα φύλλα δάφνης, τον Εxtra Γεύση ζωμό λαχανικών σε κόκκους, πιπέρι και άφησε να πάρουν 1-2 βράσεις.
Πρόσθεσε τις μελιτζάνες (αφού πρώτα τις ξεπλύνεις και τις στραγγίξεις), και βράσε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα.
Κατέβασε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σέρβιρε γαρνίροντας με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Σάββατο- Γαυράκι τηγανιτό με μουστάρδα

Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Κυριακή- Χοιρινή τηγανιά

Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Νηστίσιμη συνταγή: Τοματοκεφτέδες

                     Συνταγή από: sidagi.gr

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

Μαϊντανό
4 κουταλιές του γλυκού φυτική μαργαρίνη
200 γραμμάρια αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι ή πάπρικα
6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια

Εκτέλεση:

Πολτοποιείτε τις ντομάτες στο μπλέντερ και τις βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τον μαϊντανό και τα προσθέτετε στο μπολ.
Προσθέτετε σιγά – σιγά το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα.

Αν το μείγμα σας φανεί νερουλό, ρίχνετε περισσότερο αλεύρι. Προσθέτετε λίγη μαργαρίνη, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι ή πάπρικα και ανακατεύετε.

Περιμένετε να κάψει η μαργαρίνη και ρίχνετε κουταλιές της σούπας στο τηγάνι. Αφήνετε τους ντοματοκεφτέδες να ροδίσουν καλά από κάθε πλευρά για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και τους τοποθετείτε πάνω από ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.

Πίτες Εβδομάδας:

  • Πίτα με πολύχρωμα λαχανικά( νηστίσιμη)

Συνταγή από: xrisizimi.gr

Υλικά:

Φύλλο Κρούστας για πίτες
Φύλλο κρούστας (φρέσκια ζύμη ψυγείου)
1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
1 κρεµµύδι µεγάλο, σε φέτες
5-6 κρεµµυδάκια φρέσκα, µαζί µε λίγο από το πράσινο µέρος τους, ψιλοκομμένα
1 µαραθόριζα, σε φετούλες
2 πιπεριές κόκκινες, σε λωρίδες
1 πιπεριά κίτρινη, σε λωρίδες
1 πιπεριά πράσινη, σε λωρίδες
1 µατσάκι µυρώνια ψιλοκοµµένα
1 µατσάκι καυκαλήθρες ψιλοκοµµένες
1 φλιτζάνι κρασί
1 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών νηστίσιµο ή πλιγούρι
2-3 κουτ. σούπας σουσάµι
αλάτι, πιπέρι ψιλοκοµµένο

Εκτέλεση:

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε µια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα µισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεµµυδάκια και το κρεµµύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.Προσθέτετε τη µαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισµα µέχρι να µαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε µε το κρασί και µετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νεράκι επιπλέον. Όταν η γέµιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκοµµένα µυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεµα.Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα µισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα µε πινέλο.

Απλώνετε το µίγµα της γέµισης πάνω από τα στρωµένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα µε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να µην εξέχουν από το ταψί. Χαράζετε την πίτα σε κοµµάτια, τη ραντίζετε µε κρύο νεράκι, την πασπαλίζετε µε το σουσάµι και την ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου ή µέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα της.

  • Σουσαμάτη πίτα (χωρίς φύλλο) με λαχανικά και τυρί φέτα

Συνταγή απο: flashnews

Υλικά:

• 400 γρ. κολοκύθι τριμμένο, στον χοντρό τρίφτη
• 100 γρ. καρότο τριμμένο, στον χοντρό τρίφτη
• 100 γρ. πατάτα τριμμένη, στον χοντρό τρίφτη
• 300 γρ. τυρί φέτα, χοντροτριμμένη
• 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
• 100 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 180 ml. παρθένο ελαιόλαδο
• 4 αυγά
• 400 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
• φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (ανάλογο)
• σουσάμι (αρκετό, ώστε να καλυφθεί καλά η επιφάνεια)

Εκτέλεση:

Βάζουμε το κολοκύθι σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι. Το χειροτρίβουμε και το αφήνουμε κατά μέρος, μέχρι να στραγγίσει καλά. Παράλληλα, ρίχνουμε σε μπασίνα (λεκάνη), τα καρότα και τις πατάτες.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το δυόσμο και τα αυγά και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια βάζουμε τη φέτα, το κολοκύθι, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αποκτήσουμε ένα πηχτό χυλό.

Το αφήνουμε 5 λεπτά να σταθεί και το απλώνουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του με άφθονο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα περίπου. Αποσύρουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Σερβίρουμε.

Δείτε ακόμη: Μους σοκολάτας σε μπισκοτένια βάση

Γλυκά Εβδομάδας

  • Σάμαλι νηστίσιμη

   Συνταγή στο: daddy-cool.gr

  • Γλυκιά κολοκυθόπιτα με καστανή ζάχαρη

Συνταγή στο: daddy-cool.gr


Close