Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Τα φαγητά αυτά, φέρνουν μνήμες από τα Κυριακάτικα τραπέζια μας που μαζευόμασταν όλοι μαζί για να φάμε το υπέροχο φαγητο της μαμάς μας. Είναι απλά πιάτα, που κάθε μαμά πρέπει να τα φτιάξει στα παιδιά της, ώστε και αυτά να αποκτήσουν τις δικές τους μνήμες. Είναι μαι κληρονομιά που πρέπει να μείνει και να μην ξεχαστεί!

Παστίτσιο:

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. διάφορα τυριά τριμμένα ή κεφαλοτύρι
  • 1,5 πακέτο μακαρόνια Νο3
  • Βούτυρο

Κιμάς:

  • 750 γρ. κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουτί σάλτσα ντομάτας (pummaro)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί

Μπεσαμέλ:

  • 7-8 κουταλιές αλεύρι
  • 1 βιτάμ
  • 4 αυγά
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1 κουτί (το άδειο πλέον εβαπορέ, το γεμίζουμε) νερό
  • 300 γρ. τυρί (τα παίρνουμε από τα 500 γρ. τυρί που έχουμε τρίψει αρχικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια μας.
  2. Τα σουρώνουμε στο τρυπητήρι και ρίχνουμε κρύο νερό.
  3. Βάζουμε στην κατσαρόλα 2 κουταλιές βούτυρο και ρίχνουμε ξανά τα μακαρόνια μέσα, ανακατεύοντας να πάει παντού. Αφήνουμε να κρυώσουν.
  4. Ετοιμάζουμε τον κιμά. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τον κιμά.
  5. Προσθέτουμε τις φρέσκιες ντομάτες, το πούμαρο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει για 40 λεπτά περίπου (ώσπου να απορροφήσει τα υγρά του). Λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το κρασί. Αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Για την μπεσαμέλ, λιώνουμε σε μία κατσαρόλα το βιτάμ και προσθέτουμε το αλεύρι για να το καβουρδίσουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα σε μέτρια φωτιά.
  7. Έπειτα και ενώ ανακατεύουμε συνεχώς ρίχνουμε σιγά σιγά το εβαπορέ, το νερό, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τέλος το τριμμένο τυρί. Μόλις πήξει κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  9. Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, ομοιόμορφα τα 3/4 από τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με τυρί (χρησιμοποιούμε πλέον κατά τη διάρκεια του στησίματος στο ταψί τα υπόλοιπα 200 γρ. που μας έχουν μείνει).
  10. Προσθέτουμε όλο τον κιμά.
  11. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια και πασπαλίζουμε πάλι με λίγο τυράκι.
  12. Έπειτα προσθέτουμε τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο (αρκετό) τυρί που μας έχει απομείνει για να πάρει χρυσαφί χρώμα το παστίτσιο μας και να νοστιμήσει περισσότερο.
  13. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα:

Το ταψί που χρησιμοποιώ είναι το ταψάκι που έχουν τα μικρά φουρνάκια (33Χ38 μέγεθος). Μπορούμε να βάλουμε και 1 κιλό κιμά αν θέλουμε. Σερβίρουμε αφού το αφήσουμε λίγα λεπτάκια να κρυώσει. Δοκιμάστε το, αξίζει τον κόπο! Καλή επιτυχία!

Δείτε ακόμη: Μακαρονόπιτα στριφτή [από μακαρόνια που μας περίσσεψαν ]

Μουσακάς:

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1
Υλικα:

Για τα λαχανικά:
•3-4 πατάτες
•4-5 μελιτζάνες
•ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
•αλάτι
Για το κιμά:
•1 κρεμμύδι
•1 σκελ.σκόρδο
•ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
•1 κονσέρβα ντομάτα
• 750γρ.μοσχαρισιο κιμά
•1.κσ πελτέ ντομάτας
•1 ξυλάκι κανέλας
•λίγο μπαχάρι
•λίγο μαϊντανό
• 1 καρότο τριμμένο
•αλάτι & πιπέρι

Για τη μπεσαμελ:

•100 γρ. βούτυρο
•100 γρ. αλεύρι
•1 λίτρο γάλα
•μοσχοκάρυδο
•αλάτι & πιπέρι
•2 κρόκους
Εκτέλεση: 

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1Για τον κιμά:

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κιμά με το κρεμμύδι και το σκόρδο..
    Τσιγαρίζουμε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα, φροντίζοντας να μην σβολιάσει.
  • Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και συμπληρώνουμε λίγο νερό
  • Έπειτα βάζουμε μια κ.σ πελτέ ντομάτας,τη κανέλα,το μπαχάρι,το καρότο και το μαϊντανό
  • Αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 40 λεπτά
  • Λίγο πριν το αφαιρέσουμε από τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε

Για τα λαχανικά:

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. περίπου.Τις βάζουμε σε ένα μπόλ με νερό και μπόλικο αλάτι για 30 λεπτά.
  • Τις πλενουμε τις στραγγίζουμε καλά και τις τηγανίζουμε
  • Τις πατάτες τις κόβουμε κι αυτές ίδιες και τις τηγανίζουμε
  • Τα αλατιζουμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια

Για τη μπεσαμελ:

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
  • Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε 2 κρόκους, αλάτι και πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Για την συναρμολόγηση:

  • Στρώνουμε τις πατάτες σε ένα ταψί,από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες και ρίχνουμε το κιμά μετά βάζουμε αλλη μια στρώση μελιτζάνες και ρίχνουμε τη μπεσαμελ,πασπασαλίζουμε με λίγο μοσχοκάρυδο
  • Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα χρυσάφι χρώμα

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Απο τη φίλη της σελίδας μας elina gelina

Αφράτα κεφτεδάκια:

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Δείτε τη συνταγή εδω

Δείτε ακόμη: Κεφτεδακια λαχανικων….μια μοναδα

Λαχταριστά σουτζουκάκια

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Δείτε τη συνταγή εδω

 

Γιουβέτσι με μοσχάρι

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Δείτε τη συνταγη εδω

Γεμιστά:

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr

Λαχανοντολμάδες

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Δείτε τη συνταγή εδώ

Μοσχάρι λεμονάτο με πηχτή σάλτσα

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Δείτε τη συνταγή εδω

Koτόσουπα κοκκινιστή με κριθαράκι

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Δείτε τη συνταγη εδω

Δείτε ακόμη: Φιλέτο κοτόπουλου με πιπερίες και σόγια σως

Γιουβαρλάκια:

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Δείτε τη συνταγή εδώ

 

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο:

Κλασικές μαμαδίστικες συνταγές μέρος 1

Συστατικά:

  • 2 σκ. σκόρδο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κύβο ζωμό κότας
  • 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. μουστάρδα απαλή
  • 5-6 κλ. φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
  • χυμό και ξύσμα από 2-3 λεμόνια
  • 1 ½ κιλό πατάτες
  • 1 κοτόπουλο (1 ½ κιλό)

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μούλτι χτυπάμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο, τον κύβο, τη ρίγανη, το μέλι, την μουστάρδα, το φρέσκο θυμάρι, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια και αφήνουμε στην άκρη.
    Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στην γάστρα.
  2. Προθέτουμε το 1/3 της μαρινάδας που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε καλά.
  3. Βάζουμε και το κοτόπουλο στην γάστρα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα 2/3 της μαρινάδας και το αλείφουμε καλά.
  4. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 ° C στον αέρα.
  6. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ½ ώρα με το καπάκι.
  7. Μετά από 1 ½ ώρα αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε για ακόμα 1 ώρα στους 170 ° C.
  8. Αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε.
photo credit:npr.org

Δειτε εδώ και το δευτερο μερος

 

Close