Κολομπαρίνα της γιαγιάς μου… η βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα των πέντε λεπτών!

Κολομπαρίνα της γιαγιάς μου… η βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα των πέντε λεπτών!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κολοκυθάκια, καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη
4-5 αβγά
2 φλ. του ελληνικού καφέ φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
2 φλ. του ελλην. καφέ σιμιγδάλι ψιλό ή χοντρό
5 φλ. του ελλην. καφέ ζάχαρη κρυσταλλική
2 φλ. του ελλην. καφέ γάλα
1 κ.γλ. μπέικιν
2 κ.γλ. κανέλα
1 φλ. του ελλην. καφέ ελαιόλαδο ελαφρύ ή σπορέλαιο για το ταψί
Άχνη για το πασπάλισμα
Φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

 

Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον χοντρό τρίφτη.
Τα αλατίζουμε ελαφρά, τα τρίβουμε για να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε σουρωτήρι πάνω σε μια λεκανίτσα, για 30-40 λεπτά, ώστε να αποστραγγίσουν.
Ρίχνουμε το λάδι σε ένα ταψί 28-30 εκατοστών διάμετρο και πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα τριμμένα κολοκυθάκια και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (αβγά, φαρίνα, σιμιγδάλι, γάλα, ζάχαρη, μπέικιν, κανέλα).
Τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στο ταψί.
Πασπαλίζουμε από πάνω με φρυγανιά ώστε να κάνει κρούστα η πίτα μας.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά έως ότου ροδοκοκκινήσει.
Τέλος, μόλις κρυώσει, την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

TIPS

* Η κολομπαρίνα είναι μια πίτα που δεν πρέπει να είναι πολύ “χοντρή” για να ψηθεί εύκολα.
* Είναι μια πίτα που δεν γίνεται “στεγνή” μέσα γιατί έχει λιγότερα στερεά υλικά απ΄ότι υγρά.
* Επίσης έφτιαχνε μια παρόμοια πίτα, που δεν είχε το ίδιο όνομα βέβαια, αλλά με τυρί φέτα.
* Είναι μια γλυκιά πίτα που μπορεί να γίνει κι ένα επιδόρπιο διαίτης, εάν βάλουμε σε ένα κιλό κολοκυθάκια 3 αβγά, γάλα light και λιγότερη ζάχαρη.
* Τέλος, μπορεί να γίνει και με κίτρινη κολοκύθα.
Δοκιμάστε την και δεν θα το μετανιώσετε!!!

Κολομπαρίνα της γιαγιάς μου… η βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα των πέντε λεπτών!Κολομπαρίνα της γιαγιάς μου… η βορειοελλαδίτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα των πέντε λεπτών!

Πηγή: tantekiki.blogspot.gr
Close