Κοτόπουλο γεμιστό με παραδοσιακή γέμιση στη γάστρα.

Μια συνταγή για κοτόπουλο γεμιστό με παραδοσιακή γέμιση κιμά, κουκουνάρια, σταφίδες, κάστανα. Ένα υπέροχο γεμιστό πουλερικό που μπορεί να είναι το κύριο πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε εσάς που δεν προτιμάτε τη γαλοπούλα.
Υλικά συνταγής
1 μεγάλο κοτόπουλο
100 γρ. κιμά χοιρινό
150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
εντόσθια του κοτόπουλου ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε μικρά καρεδάκια
6 κ.σ. ρύζι καρολίνα
4-5 κ.σ. κουκουνάρια καβουρδισμένα
4 κ.σ. σταφίδες
5 κάστανα βρασμένα
1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
1 κ.σ. τοματοπελτέ (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
χυμό 2 πορτοκαλιών
1 κ.γ. μέλι
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής

Για τη γέμιση: Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο κονιάκ μια ώρα, τουλάχιστον, πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα. Σοτάρουμε σε ζεστό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το κιμά και τα εντόσθια της κότας, ανακατεύοντας για 10 λ περίπου.
Στραγγίζουμε τις σταφίδες και σβήνουμε το μείγμα του κιμά με το κονιάκ. Μόλις “αναπνεύσει” και ΄σωθεί” το κονιάκ προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κάστανα σε κομμάτια, τα κουκουνάρια και το ρύζι, (προαιρετικά το τοματοπολτέ). Ανακατεύουμε καλά αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ζωμό κότας. Σιγοβράζουμε τη γέμιση μέχρι να πιει, σχεδόν, όλους τους ζωμούς της και την αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για το κοτόπουλο: Λαδώνουμε με ένα πινέλο το κοτόπουλο το αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και εσωτερικά, το γεμίζουμε με τη γέμιση, το ράβουμε και το βάζουμε σε γάστρα. Προσθέτουμε πατατούλες (προαιρετικά μπορoύμε να προσθέσουμε μήλα σε φέτες και λίγα δαμάσκηνα) αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, 1/2 φλ. νερό ή ζωμό κότας και το χυμό πορτοκαλιού στο οποίο έχουμε διαλύσει και τη 1 κ.γ. μέλι .
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου στους 180 βαθμούς, ελέγχοντας κατά διαστήματα αν το φαγητό μας έχει αρκετά υγρά. Αν όχι συμπληρώνουμε λίγο ακόμα νερό. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 – 15 λ ακόμα για να ροδοκοκκινίσει.

Πηγή: sintayes.gr
Close