Κρητικά Καλτσούνια  ανεβατά  με γέμιση σπανάκι και τυριά!

Κρητικά Καλτσούνια ανεβατά με γέμιση σπανάκι και τυριά!Φανταστική συνταγή που αμά εχετε περιθώρια και τη κάνετε με τα κρητικά τυριά που σας προτείνουμε θα γλέιφετε τα δαχτυλά σας!!!

Υλικά για το ζυμάρι
1 κιλο και λιγο παραπανω αλευρι σκληρο η για ολες τις χρησεις
μισο ποτηρι νερου λαδι ελαιολαδο
1 αυγο
δυο φακελακια ξηρη μαγια η δυο κυβοι νωπη μαγια
ενα κουταλακι γλυκου αλατι το οποιο ριχνουμε μεσα στο αλευρι
μια κουταλια σουπας ζαχαρη
ενα κουταλακι γλυκου μαχλεπι κοπανισμενο σε σκονη..αγοραστε ετοιμο μαχλεπι κοπανισμενο διοτι οταν ανοιγετε το φυλο αν εχη κομματακια θα σας σκισει το φίλο
ενα ποτηρι νερου γαλα ζεστο
ενα ποτηρι νερου νερο ζεστο.
εκτελεση για την ζυμη.
προθερμαινουμε τον φουρνο στους 50 βαθμους κι οταν ζεσταθεί τον κλεινουμε.
βαζουμε σε ενα πολυ μεγαλο μπωλ την ζαχαρη,το αυγο,την μαγια,το μαχλεπι,το λαδι,το γαλα χλιαρο και τα ανακατευουμε με το χερι μας μεχρι να λιωση η ζαχαρη και να ενσωματωθουν ολα τα υλικα μαζι..θα εχουμε σαν ενα πηχτο χυλο..ριχνουμε το αλευρι λιγο λιγο μαζι με το ζεστο νερο μεχρι να εχουμε ζυμη απαλη και σφιχτη..αν χρειαστουμε αλευρι προσθετουμε..η ζυμη σας θα ειναι ευπλαστη κι απαλη..την κανετε πολλα μπαλακια τα αλευρωνετε και τα βαζετε σε μια ευρυχωρη λεκανη.αφου τα τελειωσετε τα βαζετε στον σβηστο αλλα ζεστο φουρνο κι αφηνεται να φουσκωσει..θα φουσκωσουν πολυ παρα πολυ..αφηστε τα εκει μεχρι να ετοιμασετε την γεμιση.
γεμιση
1 κιλο μυζηθρα τυρομαλαμα το οποιο τριβετε στο πολυμιξερ η στο μουλτι η στον τριφτη του κρεμυδιου και το αλατιζετε.
200γρ.στακα η βούτυρο
200γρ πηχτογαλο φρεσκο η φρεσκια μυζηθρα
λιγη γραβιερα τριμμενη στον τριφτη περιπου 100γραμμαρια
δυο αυγα
μιση κουπα γαλα εβαπορε αδιαλυτο η μιση κουπα κρεμα γαλακτος
λιγο δυοσμο ψιλοκομενο
αλατι οσο θελετε εσεις δοκιμαζετε…και βαζετε οσο θελετε
λιγο αλευρι πασπαλισμενο απο πανω για να τραβα τα υγρα.περιπου ενα φλυτζανι τσαγιου
σπανακι οσο θελετε περιπου 2 κιλα ψιλοκομενο αλατισμενο και στιμμενο πολυ καλα( στο σουρωτηρι των μακαρονιων .το στυβετε με τα χερια σας να φυγουν ολα τα υγρα..μετα το ανακατευετε με δυο τρεις κουταλιες αλευρι για να μην βγαλη αλλα υγρα..το ανακατευετε με τα τυρια.)
ανακατευετε σε μια μεγαλη λεκανη ολα τα τυρια και το σπανακι κι το αφηνετε στο ψυγειο μεχρι να ετοιμαστει το ζυμαρι σας.
επαλειψη
1 αυγο χτυπημενο με δυο τρεις κουταλιες εβαπορε αδιαλυτο
σουσαμι και μαυροκουκι για το πασπαλισμα.
(η δοση για το αυγωμα ειναι για ενα ταψι φουρνου..εσεις επαναλαμβανετε για οσα ταψια θελετε να φτιαξετε)
εκτελεση για τα καλιτσουνια
παιρνετε το ζυμαρι σας απο τον φουρνο που θα εχη φουσκωσει πολυ,παιρνετε κομματακια οσο μεγαλα θελετε ,τα αλευρωνετε παλι κι ανοιγετε φυλο στο χερι η στην μηχανη.το φυλο δεν το κανετε παρα πολυ λεπτο διοτι τα τυρια μεσα θα βγαλουν υγρα και η ζυμη ειναι αφρατη και κριτσινιστη οποτε δεν τους ταιριαζουν φυλο παρα πολυ λεπτο..οχι ομως χοντρο σαν τυροπιτα..κοβετε τετραγωνα κοματια μεγαλα η μικρα οτι θελετε εσεις ,βαζετε μια γεναια κουταλια σουπας γεμιση μεσα και τα κλεινετε σαν φακελα..τα αραδιαζετε στο ταψι του φουρνου σας.οταν τα τελειωσετε τα αυγωνετε και τα πασπαλιζετε με σουσαμι και μαυροκουκι..βαζετε τα ταψια στον φουρνο να φουσκωσουν.θα δειτε να φουσκωσουν πολυ και να ειναι αφρατα..αναβετε τον φουρνο στους 200 βαθμους και ψηνετε ενα ενα ταψι μεχρι να ροδισουν καλα πολυ καλα.οσο ψηνετε και κανετε την διαδικασια να μην υπαρχουν ρευματα αερος στον χωρο.να υπαρχει ζεστη ατμοσφαιρα να μην χασουν τα καλιτσουνια το σχημα τους..τρωγονται ζεστα καυτα..οταν κρυωσουν τα ξαναζεσταινετε και ειναι σαν της ωρας.

κρητικά_καλτσουνια_
Μυστικα:ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΕ ΣΕΙΡΕΣ ΜΕ ΦΥΛΑ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ Η ΜΕΜΒΡΑΝΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΑΛΕΥΡΩΣΕΙ ΠΡΙΝ..ΒΑΖΕΤΕ ΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙ ΦΥΛΛΟ ΚΛΠ.ΚΑΙ ΦΥΛΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ.ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΨΗΣΕΤΕ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟΥς 50 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΒΗΣΤΟ ΚΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΑΥΓΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΙΣΑΜΩΣΕΤΕ,ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΝΕΤΕ ΟΠΩΣ ΑΝΩΤΕΡΩ.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΛΕΤΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΕΧΕΤΕ ΝΟΣΤΙΜΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ..

ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΛΕΠΤΟ ΦΥΛΟ ΖΥΜΗΣ ΚΟΒΕΤΕ ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕΣΑ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΜΙΓΜΑ ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΟ ΚΑΙ ΤΥΛΙΓΕΤΕ ΣΑΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ..ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΣΕΤΕ..ΤΟ ΦΥΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΥΛΙΞΕΤΕ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝΧΥΘΟΥΝ ΤΑ ΤΥΡΙΑ..ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΖΕΤΕ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΧΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΡΙΑ..ΑΦΟΥ ΚΑΨΗ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΤΕΒΑΖΕΤΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ..ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΙΖΕΤΕ..
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΥΓ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ..

Ρούλα Ψιττάκη

Τη ρουλά θα τη βρείτε και στη προσωπική της σελίδα στο facebook

Close