Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 22/2/2016-28/2/2016

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι…

Δευτέρα

Σουφλέ λαζάνια με κιμά

lazania me kima 

  • κ.γ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/4 φλιτζανιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
  • 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 1 πακέτο λαζάνια

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να μαγειρευτεί. Αλατοπιπερώνουμε. 
Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά.

Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, βράζουμε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό ενός ταψιού με το υπόλοιπο 1 κ.γ. ελαιόλαδο και καλύπτουμε την επιφάνεια με μία στρώση από τα ζυμαρικά. Τα καλύπτουμε με μία λεπτή στρώση κιμά και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα λαζάνια. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά. 

Τρίτη

Γαυρος ριγανάτος

gayros

 

Υλικά
γαυρος (αναλογα με τα άτομα )
ελαιόλαδο (μέχρι 1/2 ποτήρι ανάλογα πόσο λαδερό ζουμάκι μας αρεσει)
λεμονι (μέχρι 2 λεμόνια αναλογα πόσο ξινό μας αρεσει)
1-2 κουταλάκια ρίγανη
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαριζουμε το γαύρο (εγώ βγαζω και το κόκκαλο). Αλατοπιπερώνουμε και αφηνουμε για λίγο σε τρυπητό μπολ.
Λαδωνουμε το ταψακι που θα χρησιμοποιησουμε – εγω βάζω λαδι ισα να καλυψει τον πατο, γιατι δεν μ αρεσει η πολύ λαδίλα, μπορούμε ομως να βαλουμε μεχρι 1/2 ποτήρι. Στριμώχνουμε στο ταψακι το γαυρο και περιχυνουμε με το χυμό λεμονιού (εγω έβαλα 2 μετρια λεμονια) και πασπαλίζουμε με μπολικη ρίγανη.
Ψηνουμε στους 200 στον αερα για 20-25 λεπτά.

συνταγη και φωτο https://elpinikicook.blogspot.gr/

 

Τετάρτη

Πεντανόστιμα γεμιστά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

μενου εβδομαδας

Υλικά 

  • 6 ώριμες και σφιχτές μεγάλες ντομάτες
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
  • 12 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 -1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. κουκουνάρι
  • 5 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Αφού πλύνουμε όλα τα λαχανικά, τ’ ανοίγουμε. Κόβουμε 1 φέτα απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της προσέχοντας ν’ αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά στο γέμισμα και στο ψήσιμο.

2. Κρατάμε την ψίχα της ντομάτας για σάλτσα. Την αλέθουμε στο μπλέντερ.

4. Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη. Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.

5. Κόβουμε 1 φέτα απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους. Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί.

6. Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε. Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας. Κρατάμε το ½ της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συνταγής.

7. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε ½ φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3′. Προσθέτουμε τκολοκύθι και την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2΄-3΄, να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τη σταφίδα και ανακατεύουμε.

8. Περιχύνουμε με το ½ της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. τσαγιού νερό. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5΄. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.

9. Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα ¾ γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο. Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.

10. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε τα γεμιστά.

11. Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις το πρώτο μισάωρο τα γεμιστά σκεπασμένα. Έπειτα αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.

Πέμπτη

Κοτόπουλο λεμονάτο

μενου εβδομαδας

Υλικά

-1 κοτόπουλο
-1 κιλό πατάτες
-1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
-3/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
-2 λεμόνια(το χυμό)
-ρίγανη
-αλάτι
-πιπέρι

Προετοιμασία

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα  βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι, τα ανακατεύουμε καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε έτσι για 1/2 ώρα.   Περιχύνουμε με  1 ποτήρι νερό.  Το ψήνουμε  50-60 λεπτά. Λίγο πριν το κατεβάσουμε του ρίχνουμε το λεμόνι.

 

Παρασκευή

Φακές με φακομπιφτεκάκια

μενου εβδομαδας

 

Η πιο νόστιμη συνταγή για παιδιά.Θα την λατρέψουν.

Δείτε την συνταγή εδώ

Σαββάτο

Ταλιατέλες με λαχανικά και κρέμα γάλακτος

μενου εβδομαδας

Υλικά

1πακέτο ταλιατέλες
200 γρ. μπρόκολο σε πολύ μικρές τούφες
1 πιπεριά φλωρίνης κομμένη σε κύβους
2 καρότα λεπτοκομμένα
1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες 
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
ελαιόλαδο
1 κρέμα γάλακτος 250 ml
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο
 και σοτάρουμε το πράσο και το καρότο. Προσθέτουμε και τα
υπόλοιπα λαχανικά και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε
το αλατοπίπερο και  τις ταλιατέλες. Ανακατεύουμε και
σερβίρουμε αμέσως.

Κυριακή

Κλέφτικο

μενου εβδομαδας

ΥΛΙΚΑ

2 κομμάτια κρέας αρνί ή κατσίκι

μισό κιλό χοιρινό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
200γρ κεφαλογραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες στα 4.
αλάτι, πιπέρι

 θυμάρι,δεντρολίβανο

Εκτέλεση:
      Κόβουμε  κυδωνάτες  τις πατάτες  και σε κυβάκια το σκόρδο και το τυρί.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, και αλείφουμε με την μουστάρδα. Ρίχνουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο.
Το τοποθετούμε στη λαδόκολλα , το μαζεύουμε σε πουγκί και  το δένουμε.
Ραντίζουμε με λίγο νερό την λαδόκολλα και το ψήνουμε στους 220 βαθμούς για λίγο λιγότερο από 1 1/2 ώρα.

 

Οι πίτες της εβδομάδας

Ζαμπονοτυρόπιτα

μενου εβδομαδας

Υλικά

  • 4 αυγά
  • 150 γραμ. κασέρι
  • 140 γραμ. γκούντα
  • 250 γραμ. ζαμπόν
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1 συσκευασία φύλλο κρούστας

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε ένα μπολ όλα τα τυριά κομμένα κυβάκια, προσθέτουμε το ζαμπόν ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε..Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα.Ρίχνουμε  από πάνω τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια.Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα και χαράζουμε την πίτα  σε κομμάτια με το μαχαίρι.Περιχύνουμε την πίτα μας με τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει με το γάλα.Ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Φανταστική Σπανακόπιτα

μενου εβδομαδας

 

Η τέλεια πρόταση για κάθε περίσταση!

Δείτε την συνταγή εδώ

Τα γλυκά της εβδομάδας

Πορτοκαλόπιτα

portokalopita

 

Υλικά 

 1 πακέτο Φύλλο κρούστας

  1 ποτήρι ηλιέλαιο

1 ποτήρι ζάχαρη

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 φακελάκι Baking powder 

  1 βανίλια

4 αυγά

 1 κεσεδάκι γιαούρτι 

Για το σιρόπι :

2 ποτήρια ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

Φλούδα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς.

Κομματιάζουμε το φύλλο  σε μικρά, ακανόνιστα κομμάτια  μέσα στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψήσιμο (το έχουμε βουτυρώσει από πριν).

Ανακατεύουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα, τη βανίλια, τα αυγά και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το baking powder και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί όπου βρίσκονται τα κομμάτια κρούστας και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά μέχρι να μουσκέψουν. Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει ελαφρά.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει. Βράζουμε το σιρόπι για 15 λεπτά. Όπως είναι καυτό περιχύνουμε την κρύα πορτοκαλόπιτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την αφήνουμε να τραβήξει καλά όλο το σιρόπι.

Γλυκό ψυγείου Black Forest

Black-Forest

Μια συνταγή για ένα γλύκισμα για όλες τις περιστάσεις που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Δείτε την συνταγή εδώ

Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες! 

 

Εάν νηστεύετε  μπορείτε να δείτε εδώ συνταγές για όλες τις νηστίσιμες προτάσεις μας 

 

Close