Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 02/05/2016-08/05/2016

 

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!

Δευτέρα

spaggeti_manitaria

Σπαγκέτι με μανιτάρια και ανθότυρο

Υλικά
  • 1 πακέτο σπαγκέτι (προτιμότερο Νο 3 ή 5)
  • 12 μεγάλα λευκά μανιτάρια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού τσαλαφούτι ή κατίκι ή γαλοτύρι ή άλλο λευκό, αλειφώδες τυρί της αρεσκείας μας
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα 10΄

Διαδικασία Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα ώστε να τα καθαρίσουμε από χώματα. Δεν πλένουμε τα μανιτάρια διότι μουσκεύουν και μετά δεν μαγειρεύονται σωστά. Αφαιρούμε τη βάση από τα «ποδαράκια» τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βράζουμε τα σπαγκέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, για 2 – 3 λεπτά λιγότερο από όσο ορίζουν οι οδηγίες στη συσκευασία τους.

 

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια δεύτερη φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε πολύ δυνατή φωτιά ώστε να πιουν όσο γίνεται τα υγρά που θα βγάλουν, για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 1 – 2 λεπτά μαζί με τα μανιτάρια μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Βάζουμε τα τυριά σε ένα μεγάλο μπολ, παίρνουμε 1 φλιτζάνι από το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά και τα «δουλεύουμε» με το σύρμα ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα, την οποία ρίχνουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια.

Με μια τσιμπίδα ή πιρούνα πιάνουμε τα ζυμαρικά που βράζουν και τα μεταφέρουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια και τα τυριά. Μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά ώστε να ολοκληρωθεί το βράσιμό τους και να κολλήσει η σάλτσα πάνω τους. Δοκιμάζουμε το αλάτι, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τρίβοντας φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε κάθε μερίδα.  

Συμβουλή Δεν ξεπλένουμε τα ζυμαρικά ποτέ κάτω από τρεχούμενο νερό, γιατί χάνουμε ποσότητα από το άμυλό τους και δεν κολλάει καλά η σάλτσα επάνω τους.

gastronomos

Τρίτη

kotopoulo-me-polyxrwmes-piperies-light (1)

Κοτόπουλο με χρωματιστές πιπεριές και σάλτσα μπαλσάμικου!

ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)
2 μεγάλα στήθη κοτόπουλου
3 κόκκινα μικρά κρεμμύδια
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 κ.σ σόγια σος
2 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη
 
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
  1. Κόβουμε τις πιπεριές σε μπαστουνάκια και το κρεμμύδι σε ροδέλες. 
  2. Μοιράζουμε οριζόντια τα στήθη του κοτόπουλου στη μέση ώστε να έχουμε 4 πιο λεπτά φιλετάκια. 
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο.
  4. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι. 
  5. Πάνω από το κοτόπουλο βάζουμε τις πιπεριές και κλείνουμε το τηγάνι.
  6. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά.
  7. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα μας και τη ρίχνουμε πάνω στο κοτόπουλο.
  8. Αφήνουμε άλλα 2 λεπτά περίπου.
  9. Σερβίρουμε με ρύζι

lightsintages

 

Τετάρτη

Μπριάμ στο φούρνο με κρέμα Philadelphia, φέτα και αγγούρι

μπριαμ

Υλικά για 4

  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 6 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 2 τομάτες πολτοποιημένες
  • 0.25 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε κομμάτια
  • 2 πορτοκαλί πιπεριές κομμένες σε κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 0.5 Κουτί αποφλοιωμένες τομάτες
  • 0.5 ποτηράκι ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 ποτήρι νερό
  • 150 γρ PHILADELPHIA με Φέτα και Αγγούρι

Οδηγίες

1ΒήμαΠροθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα.
2ΒήμαΣε ένα μπολ τοποθετείτε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και αλατίζετε. Ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε σε ένα ταψί.
3ΒήμαΣε ένα μικρό μίξερ πολτοποιείτε τις δύο τομάτες, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το μαϊντανό και μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το Philadelphia, το προσθέτετε στο ταψί και ανακατεύετε καλά.
4ΒήμαΤοποθετείτε στο φούρνο και ψήνετε για 40 λεπτά.
5ΒήμαΣτα 40 λεπτά αφαιρείτε από το φούρνο και παίρνετε 2-3 κουταλιές από το ζεστό ζουμί, το προσθέτετε σε ένα μπολ μαζί με το Philadelphia με φέτα και αγγούρι και το περιχύνετε από πάνω.
6ΒήμαΨήνετε ακόμη 5 λεπτά και το φαγητό σας είναι έτοιμο.philadelphia

Πέμπτη

Σπιτικό και ελαφρύ ρολό με τα αυγά που περίσσεψαν!

ρολο κιμα

Υλικά

 

4 αυγά βραστά, σφιχτά

 

800 γρ. κιμά από μοσχάρι

 

2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα

 

1 φλιτζάνι κρύο νερό

 

μαΐντανό ψιλοκομμένο

 

δυόσμο ψιλοκομμένο

 

αλάτι και πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Προθερμάνετε το φούρνο στο μάξιμουμ. Ανακατέψτε τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και δυόσμο. Προσθέστε το κρύο νερό. Πλάστε τον κιμά για λίγο μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν. Μέσα στο ταψί του φούρνου τοποθετήστε τη σχάρα. Απλώστε επάνω στη σχάρα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου, κάντε σκόρπιες τρύπες σαν σουρωτήρι και άλλο ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου στον πάτο του ταψιού σας. Τοποθετήστε τη μισή ποσότητα του κιμά επάνω στο αλουμινόχαρτο, απλώνοντάς τον στο σχήμα μακρόστενης φρατζόλας. Επάνω στον κιμά απλώστε τα αυγά ολόκληρα και το ένα κάτω από το άλλο. Καλύψτε τα με τον υπόλοιπο κιμά, ενώστε καλά πιέζοντας την εξωτερική επιφάνεια για να σιγουρευτείτε ότι και τα αυγά έχουν καλυφθεί και ο κιμάς έχει ενώσει. Ψήστε στο φούρνο για 30 λεπτά. Όταν το ρολό κρυώσει, κόψτε σε οριζόντιες μερίδες, όπου το αυγό εμφανίζεται στη μέση.

boro

Παρασκευή

Φακές στη γάστρα με μαραθόριζα και ελιές

φακες

Υλικά:
Για τις φακές
2½ φλιτζ. τσαγιού φακές, χονδρές ή ψιλές, ξεπλυμένες
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδου
2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο
30 ml ελαιόλαδο
Για το ψήσιμο
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
2 μέτριες μαραθόριζες, καθαρισμένες από τις ίνες και κομμένες σε λεπτές φέτες
100 ml ΒΙΟ βαλσαμικό ξίδι Kalamata Papadimitriou
1½ φλιτζ. τσαγιού ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού σπόροι γλυκάνισου, τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών ή καλά κοπανισμένοι στο γουδί
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Φακές:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις φακές και ρίχνω άφθονο κρύο νερό ώστε να τις καλύψει κατά 3 – 4 δάχτυλα.
 Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνω τη φωτιά, προσθέτω τη δάφνη, το σκόρδο και τα γαρίφαλα και σιγοβράζω για 25 – 30 λεπτά, ώσπου οι φακές να μισοβράσουν αλλά να μην μαλακώσουν εντελώς.
Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά αλατίζω και ρίχνω το θυμάρι και το ελαιόλαδο.
Στραγγίζω τις φακές (κρατάω κατά μέρος 1½ φλιτ. τσαγιού από το νερό τους, σουρωμένο) και πετάω τα γαρίφαλα και τη δάφνη.
Κρατάω φακές και ζουμί κατά μέρος.

Ψήσιμο:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι και τις μαραθόριζες για 2 – 3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνω αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι τα υλικά να αρχίσουν να ροδίζουν.
Σβήνω με το βαλσαμικό ξίδι, ρίχνω τις ελιές και το γλυκάνισο, ανακατεύω και προσθέτω τον άνηθο.
Ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
Σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ και πυρίμαχο ταψάκι) αδειάζω τις φακές και προσθέτω το ζουμί τους που κράτησα κατά μέρος.
Προσθέτω και το μείγμα της μαραθόριζας, ανακατεύω καλά και σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτω καλά το ταψάκι με ένα κομμάτι λαδόκολλας και στη συνέχεια με αλουμινόχαρτο).
Ψήνω το φαγητό σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου, για 35 – 40 λεπτά, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.

diadromi

Σάββατο

Μπακαλιάρος πλακί

μπακαλιαρος πλακι

Υλικά

1 Φύλλο βακαλάο αλατισμένο

2 κιλά ξερά κρεμμύδια μετρίου μεγέθους

1 κεφάλι σκόρδο

1 χούφτα γεμάτη σταφίδες μαύρες μικρές χωρίς
κουκούτσια πλημένες

2 κουταλιές της σούπας μπελτέ

2 φύλλα δάφνης
(βάγια)

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

½ ποτήρι του νερού λάδι

Λίγο
αλάτι, πιπέρι και μπαχάρι σπασμένο στο γουδί  

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Κόβουμε τον βακαλάο σε κομμάτια και τον βάζουμε
σε μια λεκάνη με νερό για 24 ώρες αλλάζοντας τακτικά το
νερό.    Τον ξύνουμε με μαχαίρι να φύγουν τα λέπια
και οι μαύρες μεμβράνες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα
σοτάρουμε με το μισό ποτήρι λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα, ρίχνοντας
τα σκόρδα, τις σταφίδες, την βάγια, τα μπαχαρικά και τον μπελτέ
διαλυμένα σε ½ ποτήρι νερό. Συμπληρώνουμε και το υπόλοιπο λάδι και
τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.   Απλώνουμε τα κομμάτια επάνω
του βακαλάου με το δέρμα προς τα επάνω.   Σκεπάζουμε με
λαδόκολλα βρεγμένη και στημένη για 30 λεπτά ακόμα (ανάλογα βέβαια
με το φούρνο σας). Θα προσέξετε να έχει μείνει με το λαδάκι του και
να μην σας αρπάξει σε χρώμα πολύ και ξεροψηθεί (200
°C πάνω κάτω).

astrosnews

Κυριακή

Μοσχαράκι με λαχανικά στη γάστρα

μοσχαρακι

  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο κομμένο σε κομματάκια
  • 3-4 πατάτες χοντροκομμένες
  • 3-4 μελιτζάνες
  • 3-4 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 2 φλιτζ. Pummaro Σπιτική Τομάτα από τον Τρίφτη
  • 2 φλιτζ. κασέρι χονδροκομμένο
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδo
  • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι-πιπέρι
  • αλεύρι

Ξεκινάμε!

1Οι μελιτζάνες είναι κομματάκι ιδιότροπες. Πρέπει πρώτα να τις ξεπλύνεις, να τις κόψεις σε ροδέλες, να τις βάλεις σε σουρωτήρι, να τις αλατίσεις και να τις αφήσεις για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Μετά μπορείς να τις ξεπλύνεις και να τις στραγγίξεις.

2Αλεύρωσέ τις, μαζί και τα κολοκυθάκια, και τίναξε το περιττό αλεύρι να φύγει.
3Άφησέ τα λίγο να συνηθίσουν στην ιδέα του αλευρώματος και ζέστανε σε μια κατσαρόλα το λάδι
και τώρα  ρίχνεις και τα κομμάτια του κρέατος για να τα σοτάρεις, μέχρι να πάρουν χρώμα!  Ρίχνεις και τα κρεμμύδια στην συνέχεια… ώστε όλα να ροδίσουν ομοιόμορφα και μετά να τα βγάλεις σε μια πιατέλα και να τα σκεπάσεις με αλουμινόχαρτο.
4Μη βιαστείς όμως να πλύνεις την κατσαρόλα! Τηγάνισε εκεί τις πατάτες για 2-3 λεπτά και πρόσθεσε τα αλευρωμένα κολοκυθάκια και μελιτζάνες να τηγανιστούν με τις πατάτες για 2-3 λεπτά ακόμα.
 
5Βάλε σε μια γάστρα σε στρώσεις τα λαχανικά, το κρέας, το σκόρδο, το μαϊντανό, την τομάτα, 1 φλιτζ. νερό, αλάτι και πιπέρι, σκέπασε τη γάστρα και ψήσε το φαγητό για περίπου 1 ½ ώρα σε φούρνο που έχεις προθερμάνει στους 180°C.
6Πρόσθεσε στο περιεχόμενο της γάστρας το κασέρι, ψήσε για 15 λεπτά ακόμη και μετά μπορείς να σερβίρεις!
 

Οι πίτες της εβδομάδας

Πίτα με το Πασχαλινό αρνί που σας περίσσεψε

pita_me_pasxalino_arni

Υλικά
  • 1 πακέτο σφολιάτα
  • 1 κ. ξεκοκκαλισμένο αρνάκι
  • 200 γραμ. έμενταλ τυρί σε κύβους
  • ½  ματσάκι μαϊντανό
  • ½ κιλό φρέσκα κρεμμύδια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού κεφαλογραβιέρα
  • ½ κιλό γιαούρτι σακούλας
  • Πιπέρι – αλάτι
  • 1  φλ. ελαιόλαδο
  • ½  ματσ. άνιθο (προερετικά)

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το αρνί που περίσσεψε, τα κρεμμύδια και τον άνηθο. Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι και τα σωτάρουμε.Έπειτα ρίχνουμε τον άνηθο και τον μαϊντανό και το κρέας. Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με κονιάκ. Σιγοβράζουμε για 15΄, να πιουν τα υγρά τους. Λαδώνουμε ένα μικρό ταψί,ή πυρίμαχο σκεύος, στρώνουμε το ένα φύλλο και από πάνω απλώνουμε το γιαούρτι, στη συνέχεια την κεφαλογραβιέρα, από πάνω το κρέας, αφού έχει κρυώσει και δεν έχει υγρά. Τέλος ρίχνουμε το έμενταλ κομμένο σε κύβους. Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο. Λαδώνουμε και ψήνουμε σε αέρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθεί το φύλλο.

spitikofaghto

tourta-me-xorta-kai-brasta-avga-exo-430x575

Υλικά

    • 1 φλιτζάνι Flora με βούτυρο
    • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
    • σουσάμι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι ή διάφορα χορταρικά (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, τσουκνίδες, παπαρούνες)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 6 αβγά σφιχτά κομμένα στη μέση
  • 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
  • 250γρ. κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
  • 200γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • ελαιόλαδο
  • λίγο νισεστέ ή κορνφλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για τη γέμιση: πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι ή τα χόρτα, τα αλατίζετε, τα στύβετε και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.

Σε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σοτάρετε τα πράσα και το κρεμμύδι. Αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε με το σπανάκι ή τα χόρτα και τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τον άνηθο, τα τυριά, τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τα χτυπημένα αβγά. Αλατοπιπερώνετε.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Λιώνετε το Flora με βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφετε ένα ταψάκι με διάμετρο 26 – 28εκ. Στη συνέχεια στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντάς τα ένα προς ένα με με λιωμένο Flora. Με αυτό τον τρόπο θα καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού αφήνοντας τα φύλλα να εξέχουν τριγύρω.

Ρίχνετε μέσα το μισό μίγμα των χόρτων και το απλώνετε ομοιόμορφα. Τοποθετείτε τα κομμένα σφιχτά αβγά κυκλικά και σκεπάζετε με το υπόλοιπο μίγμα των χόρτων. Φέρνετε τα φύλλα που εξέχουν πάνω από τη γέμιση, αλείφοντας τις άκρες και μετά σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, κόβοντας τη ζύμη που περισσεύει. Αλείφετε την επιφάνεια με Flora με βούτυρο, πασπαλίζετε με σουσάμι, ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

olivemagazine

Τα γλυκά της εβδομάδας

Λαχταριστός κορμός με Πασχαλινά κουλουράκια και ακόμη 3 υλικά!

mwsaiko

 Δείτε την συνταγή εδώ

Προφιτερόλ με τσουρέκι απο το Βασίλη Καλλίδη

profiterol

Δείτε την συνταγή εδώ

 

Δείτε και εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής και τις συνταγές τους για να πάρετε και άλλες ιδέες! 

Close