Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 30/05/2016-05/06/2016

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μια λίστα με τα φαγητά της εβδομάδας μαζί με συνταγές.Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα ή να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα με τα γούστα σας!

Δευτέρα

Γαυρος ριγανάτος

γαυρος ριγανατος

Υλικά συνταγής:

1 κιλό γαύρο
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
χυμό 1-2 λεμονιών
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Καθαρίζετε τα ψαράκια, τα πλένετε, τα αλατοπιπερώνετε και τα τοποθετείτε στο ταψί.
Σε ένα μπολάκι βάζετε το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το λάδι, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Το ανακατεύετε και περιχύνετε με το μίγμα τα ψάρια.
Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 20 λεπτά περίπου.
Αν θέλετε βάλτε από πάνω πριν τα ψήσετε λεπτοκομμένες φετούλες από λεμόνι.
Καλή σας όρεξη!!

oisintagesmas.gr

Τρίτη

Καλαμάρια γεμιστά

καλαμαρακια

ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό καλαμάρια μικρά

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ ή χυμό λεμόνι

1 φλιτζάνι λάδι Ρύζι όσο πάρουν

Αλάτι Πιπέρι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμαράκια.Αφαιρούμε τα κεφάλια τους και τα ψιλοκόβουμε.Ζεματίζουμε τα καλαμαράκια σε νερό που βράζει για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.Τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μετά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κεφάλια, το μαϊντανό, τον άνηθο,αλάτι,πιπέρι και το ντοματοπελτέ διαλυμένο (αν θα κάνουμε το φαγητό κόκκινο).Αφού πάρουν όλα αυτά μία-δύο βράσεις, ρίχνουμε το ρύζι (τόσο, όσο υπολογίζουμε ότι χρειάζεται για να γεμίσουν τα καλαμαράκια μέχρι τη μέση τους), το γυρίζουμε δυό-τρεις φορές και προσθέτουμε μισό φλιτζάνι νερό.Όταν απορροφηθεί το νερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τα καλαμαράκια. Κλείνουμε το άνοιγμα τους με μία οδοντογλυφίδα. Τα απλώνουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα εναλλάξ (δηλαδή όχι προς την ίδια κατεύθυνση). Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα φλιτζάνι νερό. Τα σιγοβράζουμε , ώσπου να μείνουν με το λάδι τους. Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι (αν δεν έχουμε βάλει ντοματοπελτέ). 

monastiriaka

Τετάρτη

Σπανάκι Ογκρατέν με Λαδοτύρι και Τραχανά

σπανακι

 

Υλικά:

1 κουτί μπεσαμέλ (έτοιμο)
1 κιλό σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 κρεμμύδι
2 αυγά
150 γρ. γραβιέρα
150 γρ. κασέρι
200 γρ. ρεγκάτο
1 ½ λίτρο γάλα
3 κ. σούπας βούτυρο

Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε 2 είδη τυριών με 300γρ. φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας.

Εκτέλεση:

Ζεματίζετε το σπανάκι και το στραγγίζετε πολύ καλά. Τσιγαρίζετε το στραγγισμένο σπανάκι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με λίγο βούτυρο. Βάζετε το σπανάκι σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο πυρέξ. Προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα και τα τυριά χοντροκομμένα και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί. Προσθέτετε το 1/3 της έτοιμης μπεσαμέλ (2 φλιτζάνια τσαγιού γεμάτα) στο σπανάκι και ανακατεύετε καλά. Καλύπτετε το σπανάκι με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Λιώνετε 1 κουταλιά σούπας βούτυρο και περιχύνετε την επιφάνεια της μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με χοντροκομμένα τυριά. Ψήνετε στους 200 C για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

mama365

Πέμπτη

Αφράτα μπιφτέκια χωρίς ψωμί

biftekiaafrata

Υλικά
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από κιλότο)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι αγελαδινό
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (η σκόνη – στα ράφια με τα άλευρα ή με τα είδη ζαχ/κής των σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το γιαούρτι, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τη σόδα και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε σχολαστικά, ώστε να αναμειχθούν πολύ καλά τα υλικά και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Σ’ αυτό το διάστημα, το μείγμα θα αφρατέψει από το συνδυασμό σόδας και γιαουρτιού.

Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μέτρια μπιφτέκια. Αν τα ψήσουμε στο γκριλ, τα αλείφουμε με 1 – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (συνολικά), τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για περίπου 12 – 13 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα μία φορά. Το ζητούμενο είναι να μην τα παραψήσουμε, γιατί θα χάσουν τη χαρακτηριστική αφράτη και ζουμερή υφή τους.

Αν τα τηγανίσουμε, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι αλειμμένο με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και, μόλις κάψει, τηγανίζουμε τα μπιφτέκια για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, ώστε να αποκτήσουν ρόδινη κρούστα. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε για άλλα 8 λεπτά, γυρίζοντάς τα μια – δυο φορές, ώστε να ψηθούν και στο εσωτερικό τους, αλλά να μη στεγνώσουν.

Σερβίρουμε τα μπιφτέκια ζεστά, συνοδεύοντας με μια απλή πατατοσαλάτα ή με λαχανικά (βραστά ή ψητά) 

gastronomos

Παρασκευή

Ρεβίθια με ρόκα και τόνο

συνταγες

Υλικά

    • 300γρ. ρεβίθια που έχετε μουλιάσει όλη νύχτα σε κρύο νερό
    • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
    • 2 κονσέρβες τόνο σε λάδι ή νερό
    • 1 ματσάκι ρόκα, χοντροκομμένη
    • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
    • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε ψιλές ροδέλες
    • 2 ντομάτες ώριμες, κομμένες σε κυβάκια
    • 7 κλωναράκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • αλάτι

για τη σος

  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • μια γερή πρέζα κύμινο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι

Διαδικασία

Βράζετε τα ρεβίθια σε άφθονο αλατισμένο νερό με το ολόκληρο κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε και πετάτε το κρεμμύδι.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά της σαλάτας σε ένα μπολ και αλατίζετε ανάλογα.

Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σος, μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές και λείο μίγμα.

Περιχύνετε τη σαλάτα σας με τη σος που ετοιμάσατε και ανακατεύετε να πάει παντού.

Σερβίρετε αμέσως.

olivemagazine

Σάββατο

Πατάτες “Bravas” με αυγά στο φούρνο

συντγες

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό πατάτες χονδροκομμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1/4 κ.γ. αποξηραμένες νιφάδες τσίλι ή μπούκοβο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ [400 γρ.]
  • 4 αυγά
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζετε, χονδροκόβετε τις πατάτες και τις βάζετε σε ένα λαδωμένο ταψί. Τις αλατίζετε, τις ραντίζετε με λίγο ακόμα λάδι και τις ψήνετε για 40 λεπτά. Στο μέσο του ψησίματος τις γυρίζετε από την άλλη πλευρά για να ψηθούν ομοιόμορφα, να ροδοκοκκινήσουν και να γίνουν τραγανές. 
  2. Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο, το τσίλι, τη πάπρικα και τη ρίγανη, ανακατεύετε και σοτάρετε για 1 λεπτό έως ότου βγάλουν τα αρώματά τους. Βάζετε και τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνετε και μόλις έλθουν σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει ελαφρά.
  3. Βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο και μειώνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς. Βάζετε τις πατάτες στο τηγάνι με το μείγμα ντομάτας, ανακατεύετε να καλυφθούν καλά από τη σάλτσα ντομάτας και μεταφέρετε όλο το μείγμα στο ταψί.
  4. Ρίχνετε 4-5 αυγά “μάτια” πάνω από τις πατάτες και ψήνετε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να έχουν γίνει καλά και τα ασπάδια των αυγών. Βγάζετε από το φούρνο το ταψί, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

 Εναλλακτικά βράστε τις πατάτες ή τις ψήνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 8-10 λ, τις κόβετε σε μεγάλα κομμάτια και μετά τις βάζετε στο γκρίλ στους 200 βαθμούς να ροδοκοκκινήσουν και να γίνουν τραγανές. Μετά ακολουθείτε τη διαδικασία βάζοντάς τες στη σάλτσα ντομάτας κ.λ.π.

sintayes

Κυριακή

Χοιρινό ρολό γεμιστό

συντγες

 

  • 2 κιλά χοιρινό λαιμό (ζήτα από τον κρεοπώλη να τον ανοίξει για ρολό)
  • 2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί
  • 100 γρ. Βιτάμ
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ψιλές λωρίδες
  • 200 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 3-4 φαρδιές φέτες καπνιστό χοιρινό (μπέικον φουαντρέ)
  • 100 γρ. κάστανα βρασμένα
  • 150 γρ. καπνιστό τυρί μετσόβου κομμένο σε μπαστούνια
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • ανάλογο αλάτι και πιπέρι
 Άπλωσε στον πάγκο της κουζίνας 2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί -θα δεις σύντομα γιατί.
 Αλατοπιπέρωσε το κρέας, καρύκευσε με το θυμάρι και άλειψε το όλο με το Βιτάμ
 Τοποθέτησε το μετά πάνω στο χαρτί, άπλωσε κατά μήκος όλα τα υλικά, και ρόλαρε μαζί με το αντικολλητικό χαρτί μέχρι να κλείσει καλά, σφίγγοντας και τις δύο άκρες (είδες τώρα γιατί το θέλαμε το χαρτί;).
 Τύλιξε το ρολό σε αλουμινόχαρτο και τοποθέτησε το σε ταψί –ή, αν προτιμάς ένα πιο οικολογικό δέσιμο, χρησιμοποίησε ένα σχοινάκι.
 Ψήσε για 50 λεπτά σε φούρνο που έχεις προθερμάνει, και μετά είναι η στιγμή της αποκάλυψης:Άνοιξε το προστατευτικό περίβλημα, πρόσθεσε νερό στο ταψί και συνέχισε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι το ρολό να ροδίσει.
 Μπορείς να το σερβίρεις με ρύζι και ανάμικτα λαχανικά ή πατάτες –θα είναι πάντα το ίδιο νόστιμο.
 

Οι πίτες της εβδομάδας

Πίτα με πιπεριές φλωρίνης,καπνιστό τυρί Βερμίου και γραβιέρα Νάξου

πιτα

υλικά
 
9 φύλλα κρούστας
5 μεγάλες πιπεριές φλωρίνης
2 πράσινες πιπεριές κέρατο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια 
200ml κρέμα γάλακτος
120γρ γραβιέρα Νάξου σε κυβάκια
120γρ καπνιστό Βερμίου σε κυβάκια
1/2κγ αλάτι
1κσ γεμάτη απαλή μουστάρδα
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

εκτέλεση

Σε μεγάλο τηγάνι και αφού έχουμε κόψει φετούλες λεπτές τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια,τα σοτάρουμε σε λίγο λαδάκι ως να αρχίσουν να μαλακώνουν.Χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά,ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και ανακατεύουμε διαρκώς.Αρχίζει να πήζει.Ρίχνουμε τη μουστάρδα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.Ανακατεύουμε.Το μείγμα μας θέλουμε να είναι σχετικά πηχτό.Ρίχνουμε τα τυράκια και ανακατεύουμε.Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του. Αλείφουμε με πινελάκι το ταψάκι μας με λίγο λάδι.Απλώνουμε 4 φύλλα λαδώνοντας κάθε φορά ελαφρά με το πινελάκι.Προσθέτουμε στη γέμιση ένα φύλλο κρούστας σε μικρά κομματάκια,ανακατεύουμε και ρίχνουμε πάνω από τα στρωμένα φύλλα.Από πάνω και αλείφοντας κάθε φορά,βάζουμε τα άλλα 4 φύλλα.Ψήνουμε στον αέρα,σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ως να ροδίσει καλά από πάνω και μετά για άλλα 10 λεπτά περίπου,μόνο στην από κάτω αντίσταση.Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την σερβίρουμε για να μπορούμε να την κόψουμε.

mammyscookingbook

Λαχταριστή κοτόπιτα με κρέμα γάλακτος και μπρόκολο

κοτοπιτα-με-κρεμα-γαλακτος-και-μπροκολο-282x232

 

Δείτε την συνταγή εδώ

Τα γλυκά της εβδομάδας

Κερασόπιτα

κερασοπιτα

Υλικά για ένα μέτριο ταψί

1 συσκευασία ζύμη κουρού, 4 ½ φλιτζ. κεράσια, ¼ φλιτζ. κορν φλάουρ, 2/3 φλιτζ. ζάχαρη, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ½ κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, ½ κ.γ. αλάτι, 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο (κομμένο σε καρέ), 1 κρόκος αυγού

Εκτέλεση 1.Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αλάτι, τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου και το χυμό λεμόνι. Ανακατεύετε καλά και έπειτα βάζετε τα κεράσια, αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει τα κοτσάνια και τα κουκούτσια και τα έχετε πλύνει. Αναδεύετε απαλά ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

2.Σε καλά βουτυρωμένο ταψί στρώνετε το ένα φύλλο ζύμης και έπειτα προσθέτετε το μείγμα με τα κεράσια και μετά το βούτυρο.

3.Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το δεύτερο φύλλο σε λωρίδες και τις τοποθετείτε χιαστί πάνω στο μείγμα με τα κεράσια.

4.Χτυπάτε ελαφρά τον κρόκο του αυγού με λίγο νερό και αλείφετε με αυτό την πίτα. Στη συνέχεια πασπαλίζετε με 1 κ.σ. ζάχαρη.

5.Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 2000 C για 20΄ και για επιπλέον 40΄ στους 180° C.

Tip: Η συγκεκριμένη πίτα ταιριάζει ιδανικά με 1 μπάλα παγωτό βανίλια.

elle

Μόκα παγωτό με σοκολάτα και φουντούκια

παγωτο-μοκα

 

Δείτε την συνταγή εδώ

Δείτε εδώ όλα τα εβδομαδιαία προγράμματα διατροφής για να πάρετε ιδέες

Close