Αρνίσιο μπούτι στη γάστρα με πατάτες, σκόρδο και πορτοκάλι

Αρνίσιο μπούτι στη γάστρα με πατάτες, σκόρδο, πορτοκάλι, μουστάρδα και δενδρολίβανο με τραγανή κρούστα. Συνταγή για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Μια συνταγή  από τη Σόφη Τσιώπου για ένα ζουμερό και τρυφερό  αρνάκι στη γάστρα .

Υλικά συνταγής για Αρνίσιο μπούτι στη γάστρα με πατάτες

Για το αρνίσιο μπούτι:

1 αρνίσιο μπουτάκι με το κόκαλο, βάρους περίπου 2 – 2½ κιλών, πλυμένο και πολύ καλά σκουπισμένο
4-5 σκελίδες σκόρδου, κομμένες σε λεπτά φετάκια
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 2 κ.σ. ξερό

Για το άλειμμα του μπουτιού:

από δυο πορτοκάλια ο χυμός ( να είναι τουλάχιστον ένα ποτήρι)
1/2 φλ. τσαγιού κονιάκ
1 κ.σ. μέλι ή 2 κ.σ. πετιμέζι
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ταψί:

2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 κιλό πατάτες
1 πιπερίτσα τσίλι, φρέσκια ή ξερή, ολόκληρη
1 φλιτζάνι κονιάκ
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
χονδρό αλάτι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Δείτε ακόμη Αρνί στο φούρνο με σκόρδο και θυμάρι

Για το Αρνίσιο μπούτι στη γάστρα με πατάτες

Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού κάνετε μικρές αλλά βαθιές τομές σε όλο το μπουτάκι του αρνιού. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε καλά τις φέτες σκόρδου, τα φυλλαράκια του δεντρολίβανου (φρέσκου ή ξερού) και λίγο αλάτι, μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοιράζετε το μείγμα αυτό στις τομές που κάνατε στο μπούτι, πιέζοντας το μείγμα με το δάχτυλό σας για να μπει βαθιά μέσα στο ψαχνό.

Για το άλειμμα:

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μέλι (ή το πετιμέζι), τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Με ένα πινέλο αλείφετε με το μείγμα το μπούτι και μετά το τρίβετε ολόκληρο με μπόλικο αλατοπίπερο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ºC.

Για το ταψί και το ψήσιμο:

Σε μια μεγάλη γάστρα (ή σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί) στρώνετε  τα κλαδάκια του δεντρολίβανου αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και φέτες πορτοκαλιού, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα του ταψιού.
Τοποθετείτε από πάνω το μπουτάκι, στο κέντρο του ταψιού. Γύρω από το μπουτάκι βάζετε τις πατατούλες,  και τη καυτερή πιπερίτσα. Περιχύνετε με το κονιάκ και το λάδι, προσθέτετε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και πασπαλίζετε με χονδρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κλείνετε καλά τη γάστρα με το καπάκι της. Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο, το οποίο θα σκεπάσετε πρώτα με λαδόκολλα και μετά θα καλύψετε σφικτά με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα.
Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά στους 160 – 170ºC και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 3 ώρες περίπου, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό και μελωμένο και να ξεκολλά πανεύκολα από το κόκαλο. Ξεσκεπάζετε τη γάστρα (ή το ταψί) και συνεχίζετε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 20 λ περίπου, μέχρι το κρέας να ροδίσει, περιχύνοντάς το τακτικά με τα υγρά του ταψιού.

Σβήνετε το φούρνο, μισανοίγω την πόρτα του φούρνου και αφήνετε εκεί το φαγητό για 15 – 20 λ (στο διάστημα αυτό το κρέας θα ανακτήσει τους χυμούς του και θα γίνει ακόμα πιο τρυφερό και ζουμερό).
Βγάζετε το μπούτι, το βάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα και το κόβετε σε μερίδες. Τις μοιράζετε σε πιάτα, προσθέτετε τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού (πορτοκάλια, κρεμμύδια, λιαστές ντομάτες και ξερά φρούτα), με τη σάλτσα τους και σερβίρετε.

Μια ωραία ιδέα για σάλτσα:

Βγάζετε από το ταψί το μπούτι, τις πατάτες και πορτοκάλια αν έχετε βάλει, πετάτε τα κλαδάκια δεντρολίβανου και προσθέτετε στο ταψί λιαστές ντομάτες, τις φέτες πορτοκαλιών και τη σάλτσα. Αδειάζετε αυτά τα υλικά του ταψιού στο μπλέντερ και τα πολτοποιείτε καλά για 2 λ. Μεταφέρετε το μείγμα αυτό σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά για 5 – 10 λ, μέχρι να δέσει λίγο. Δοκιμάζετε, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε το κρέας και τις πατάτες.
Καλά Χριστούγεννα

Αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με πατάτες σκόρδο και πορτοκαλι

Αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με πατάτες σκόρδο και πορτοκαλι

Close