Burger με μπιφτέκι από ρεβίθια και χειροποίητο ψωμάκι! (Vegan)

Αυτό τον καιρό, προσπαθούμε να βρούμε έξυπνους τρόπους, ώστε να εισάγουμε όσπρια,φρούτα και λαχανικά στη διατροφή των παιδιών!Σε αυτό θα μας βοηθήσουν τα καταπληκτικά κορίτσια μας. Η Διαμαντοπούλου Ελεάνα & Λέκκα Ελένη. !Είναι και οι δύο διαιτολόγοι-διατροφολόγογοι ,είναι και χορτοφάγοι οπότε καταλαβαίνεται ότι θα μας βρίσκουν τους πιο έξυπνους τρόπους για να τρυπώνουμε φρούτα λαχανικά και όσπρια στη διατροφή των παιδιών μας!!!

Τα κορίτσια έχουν και τη προσωπική σελίδα τους στο facebook που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε πατώντας ΕΔΩ . Εκεί θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την χορτοφαγία, καθώς και χορτοφαγικές συνταγές (δοκιμασμένες ), οι οποίες συνεχώς αυξάνονται!
vegan
Το μείγμα με τα αλεσμένα ρεβίθια δεν ήταν αρκετά κολλώδες αρχικά ώστε να πλάσουμε τα μπιφτέκια χωρίς να διαλύονται. Δεν θέλαμε όμως να προσθέσουμε αυγό, για να κρατήσουμε τη συνταγή “vegan”. Έτσι κάναμε το εξής:
Χτυπήσαμε για 1′ στο multi 3 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο μαζί με μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό.
To αποτέλεσμα ήταν μία κολλώδης ουσία την οποία προσθέσαμε στο μείγμα μας και στη συνέχεια πολύ εύκολα πλάσαμε τα μπιφτέκια.
Για τα ψωμάκια
Υλικά
(για 6 ατομικά ψωμάκια)
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα αλάτι Ιμαλαίων
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
Σουσάμι ολικής άλεσης
Εκτέλεση:
Προσθέτουμε τα υλικά μας (τελευταίο το αλάτι) σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε καλά για περίπου 10′.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” και να φουσκώσει για περίπου 40′.
Στη συνέχεια πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε, προσθέτουμε το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15′.
Για τα μπιφτέκια
Υλικά
(για 3 μπιφτέκια)
2 φλ. μουσκεμένα ρεβίθια
μισό κρεμμύδι ξερό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
το μείγμα λιναρόσπορου και νερού που αναφέραμε στην αρχή
μία πρέζα αλάτι Ιμαλαίων, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,λίγο κάρυ, λίγο κύμινο, μαϊντανό και δυόσμο
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ωμά μουσκεμένα ρεβίθια στο multi και ανακατεύουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε στο γκριλ για 10′ από τη μία πλευρά και άλλα 5′ αφού τα γυρίσουμε.
Πώς να φτιάξουμε το burger:
Ανοίγουμε το ψωμάκι στη μέση και τοποθετούμε το μπιφτέκι και ό,τι άλλο μας αρέσει γευστικά.
Εμείς σωτάραμε σε νερό και στη συνέχεια σε ελάχιστο ελαιόλαδο καλαμπόκι, αρακά, πιπεριές, καρότο και μανιτάρια πλευρώτους και τα προσθέσαμε στο burger μαζί με 1 φύλλο μαρούλι. Ήταν τόσο γευστικό και δεν χρειαζόταν την παραμικρή πινελιά κάποιας σως.
Μέση θρεπτική αξία ανά τεμάχιο:
329 θερμίδες, 49 γρ. υδατανθράκων, 20 γρ. πρωτεΐνης και 11 γρ. λίπους.

Close