Μουσακάς με κοτόπουλο

Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο πιάτο. Μουσακάς με στρώσεις μελιτζάνας και ψητού κοτόπουλου με κόκκινη σάλτσα και μπεσαμέλ κλασική ή εναλλακτική με γιαούρτι και τυρί. Απλώς… δοκιμάστε το…
Υλικά συνταγής
2-3 φλάσκες μελιτζάνες (900 γρ. σύνολο) κομμένες σε στρογγυλές φέτες 1 εκ.
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά σε σκόνη (κανέλα, γαρύφαλο, πάπρικα, μοσοκάρυδο)
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 1/2 φλ. τσαγιού μαδημένο με τα χέρια, σε μακρόστενα κομμάτια, ψημένο κοτόπουλο
1/3 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού
αλάτι πιπέρι
1 δόση μπεσαμέλ (βλέπε συνταγή εδώ)
2/3 φλ. τσαγιού κίτρινο τυρί που λιώνει (γκούντα, τσένταρ κ.λ.π.) τριμμένα
ή εναλλακτικά αντί για μπεσαμέλ: 1 1/2 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες λιπαρών
Εκτέλεση συνταγής

Για τις μελιτζάνες: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώνετε ένα ταψάκι με διαστάσεις βάσεις 20×26 εκ. περίπου και βάθους 6 εκ. Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε ροδέλες 1 εκ., τις πασπαλίζετε με τη 1 κ.σ. αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 20 λ. να “ιδρώσουν” και ξεπικρίσουν. Μετά τα 20 λ, ξεπλένετε τις μελιτζάνες με μπόλικο νερό και τις στενγώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφετε τις φέτες μελιτζάνας με το ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές και τις αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή-θερμοκρασία και μόλις κάψει τηγανίζετε τις λαδωμένες μελιτζάνες για 3-4 λ από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Τις μεταφέρετε σε πιατέλα.
Για τη σάλτσα με το κοτόπουλο: Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ζεστό τηγάνι, μειώνετε τη θερμοκρασία στο μέτριο προς χαμηλό και σοτάρετε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 3 λ ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ ακόμα. Προσθέτετε το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύετε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνετε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε για 2-3 λ ή μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτετε το “μαδημένο” ψητό κοτόπουλο και το ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε να ενσωματωθούν και αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για τη μπεσαμέλ: Αν προτιμήσετε τη γνήσια μπεσαμέλ τη φτιάχνετε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής. Αν όχι ανακατεύετε σε ένα μπολ, ζωηρά το 1 1/2 φλ. γιαούρτι.
Για τη συναρμολόγηση: Στρώνετε στο λαδωμένο ταψάκι τις μισές φέτες μελιτζάνας και από πάνω στρώνετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Απλώνετε πάνω από το κοτόπουλο τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας και τελειώνετε στρώνοντας στο τέλος τη μπεσαμέλ ή το γιαούρτι.
Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ άν βάλετε το γιαούρτι ή για 30-35 λ αν βάλετε τη μπεσαμέλ ή (και στις 2 περιπτώσει μέχρι να ροδίσει καλά). Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά σερβίρετε.

Μουσακάς με κοτόπουλο Μουσακάς με κοτόπουλο

φωτο : Γαρυφαλιά Γ. Κάκαρη

 

Close