Μπριάμ με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και τυριά

Μια συνταγή για ένα αγαπημένο φαγητό. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός από μελιτζάνες, κολοκυθάκια, σάλτσα βασιλικού και λιωμένα τυριά στο φούρνο, για να απολαύσετε ένα πεντανόστιμο και χορταστικό μπριάμ.
Υλικά συνταγής
4 μικρές μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
4 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
1 δόση σπιτική σάλτσα ντομάτας
150 γρ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
180 γρ. τυρί μοτσαρέλα φρέσκια σε πολύ λεπτές φέτες
1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι [προσοχή στο αλάτι λόγω της παρμεζάνας]
Εκτέλεση συνταγής
Φτιάχνετε τη σάλτσα ντομάτας βασιλικού προσθέτοντας [προαιρετικά] περισσότερο σκόρδο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και τη βράζετε για 10 λ.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C και λαδώνετε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. περίπου και βάθους 5-6 εκ.
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια.
Τα τοποθετείτε σε μπολ και τα περιχύνετε με λίγο από το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε να καλυφθούν με το λάδι και τα βάζετε στο καυτό τηγάνι σε 2-3 δόσεις. Ανακατεύετε και τα σοτάρετε για λίγο μέχρι να θωρακιστούν ελαφρώς. Εναλλακτικά μπορείτε να τα λαδώσετε και να τα ψήσετε στο ζεστό φούρνο για 2-3 λ από κάθε πλευρά. Τα βάζετε πάλι στο μπολ, τα αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.
Στρώνετε στο ταψί το 1/3 του μείγματος μελιτζάνες-κολοκυθάκια, περιχύνετε με το 1/3 της σάλτσας ντομάτας. Πασπαλίζετε με το 1/3 μαϊντανού, 1/3 της παρμεζάνας και στρώνετε το 1/3 από τις φέτες μοτσαρέλας. Επαναλαμβάνετε άλλες δύο στρώσεις των υλικών, πασπαλίζετε στη κορυφή με τη τριμμένη φρυγανιά και περιχύνετε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λ [τα πρώτα 20 λ. σκεπασμένο το ταψί με αλουμινόχαρτο]. Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο, το αφήνετε 10 λ να σταθεί και σερβίρετε.
sintayes.gr

Close