Πολίτικο Κιουνεφέ (künefe peyniri)

Μια πολιτική συνταγή που θα σας ενθουσιάσει

Κιουνεφέ, ή κιουνφέ είναι μια αυθεντική ανατολίτικη απόλαυση , ένα εξαιρετικό γλύκισμα με τον περίτεχνο συνδυασμό γεύσεων από κανταΐφι και γλυκού τυριού (dil peyniri λέγεται στα τουρκικά και πωλείται σε κορδόνια μόνο στη Πόλη ) ,

το γεύτηκα για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη και μου άρεσε πολύ. Ψάχνοντας λοιπόν να βρω τον τρόπο παρασκευής του στο internet , ανίχνευσα μια πολύ καλή συνταγή και την οποία σας παραθέτω , επειδή όμως δεν θα βρείτε στην Ελλάδα το αυθεντικό τυρί dil peyniri η εναλλακτική λύση που έχετε είναι να χρησιμοποιήσετε τυρί κρέμα ή ανθότυρο .

ΥΛΙΚΑ
• Υλικά για ένα μεγάλο ταψί
• κανταΐφι: 500 γρ.
• τυρί κρέμα ή ανθότυρο: 400 γρ., λιωμένο με πιρούνι
• γάλα: 100 ml
• βούτυρο φρέσκο αγελαδινό: 225 γρ.
• Για το σιρόπι
• ζάχαρη: 600 γρ.
• νερό: 2 φλιτζάνια του τσαγιού
• λεμόνι: 1/2 (ο χυμός του)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Ξαίνετε το κανταΐφι (το πιάνετε με τα χέρια και το ανοίγετε) και απλώνετε λίγο περισσότερο από το μισό σε μεγάλο βουτυρωμένο ταψί. Περιχύνετε με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο, πάνω από το κανταΐφι και το ανακατεύετε με όσο γίνεται με απαλές κινήσεις.

2 Κατόπιν ανακατεύετε σε μπολ το γάλα με το τυρί κρέμα μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα. Απλώνετε το μείγμα πάνω από το κανταΐφι, φροντίζοντας να φτιάξετε μια ομοιόμορφη στρώση. Στρώνετε από πάνω και το υπόλοιπο κανταΐφι προσέχοντας να καλυφτεί καλά η γέμιση. Το περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο χρησιμοποιώντας κουτάλι για να πάει το βούτυρο παντού.

3 Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180° C μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι και να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Bγάζετε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.

4 Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 7΄ και στη συνέχεια περιχύνετε το γλυκό, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρετε ζεστό.

Close