Σοκολατένιο κέικ χωρίς αλευρι και χωρίς ζάχαρη

Ένα υπέροχα γευστικό, υγιεινό και χορταστικό σνακ, για διατροφή χαμηλών υδατανθράκων χωρίς γλουτένη. Θα γίνει αναμφίβολα η αγαπημένη σας συνήθεια στο πρωινό, αλλά και κάθε ώρα της ημέρας. Και επιτέλους: μπορείτε να “κακομάθετε” τα παιδιά σας με το πιο άφοβο γλυκάκι!!!

Τι χρειαζόμαστε:
100 γρ. αμύγδαλο σε πούδρα
100 γρ. ινδοκάρυδο τριμμένο
6 κ.σ. ή 45 γρ. αγνό κακάο σκόνη καλής ποιότητας χωρίς ζάχαρη
1,5 κ.γ. baking powder
2 αβγά
2 μεγάλες ώριμες μπανάνες
1/3 φλ. τσαγιού ή 80 ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο ή σισαμέλαιο ή ταχίνι
1/2 φλυτζάνι μέλι ή maple syrup καλής ποιότητας
1 πρέζα αλάτι

 

Πώς το κάνουμε:
Παίρνουμε λευκή αμυγδαλόψιχα και την τρίβουμε στο multi με μια κουταλιά corn flour ή άμυλο πατάτας ή ρυζάλευρο να γίνει μια όμορφη “πούδρα”. Εξαιτίας των ελαίων του αμυγδάλου, δε γίνεται εντελώς σκόνη, αλλά έχει κόκκους όπως περίπου η καστανή ζάχαρη. Αν επιλέξετε να ασπρίσετε οι ίδιοι τα αμύγδαλα, θα πρεπει να φροντίσετε να είναι εντελώς στεγνά, δλδ προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα.
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά σε ένα βαθύ μπολ.
Λιώνουμε τις μπανάνες στο μούλτι ή με ένα πιρούνι,
Χτυπάμε τα αβγά να φουσκώσουν.
Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά με τις μπανάνες να ομογενοποιηθούν.
Ενώνουμε υγρά και στερεά υλικά, ανακατεύοντας ελαφρά με μια σπάτουλα μεχρι να πάρουμε έναν ομοιογενή χυλό.
Αδειάζουμε σε μια κλασική στενόμακρη φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου μια ώρα ή μέχρι να βγαίνει σχεδόν καθαρή μια οδοντογλυφίδα (αυτό επιτυγχάνεται στα ~ 55 λεπτά).
Αφήνω να κρυώσει καλά μέσα στο σκεύος, πάνω σε σχάρα.
Σερβίρεται κρύο, σκέτο ή με σπιτικό παγωτό (με στέβια ή μέλι, χωρίς ζάχαρη) και συντηρείται – σκεπασμένο με μεμβράνη – στο ψυγείο, για περίπου μια εβδομάδα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν δεν σας αρέσει η καρύδα, τότε χρησιμοποιείτε 200 γρ. πούδρας αμυγδάλου μόνο. Αν τελικά προσθέσετε καρύδα, ίσως χρειαστεί να μειώσετε λίγο την ποσότητα της γλυκαντικής ύλης, γιατί βγαίνει αρκετά γλυκό. Επειδή το κέικ είναι πολύ χορταστικό, ξεκινήστε με μικρά κομμάτια!!! Μην περιμένετε το φούσκωμα του κλασικού κέικ: η έλλειψη γλουτένης περιορίζει τα συγκεκριμένα “θεαματικά” αποτελέσματα, εντούτοις θα έλεγα ότι ο αρχικός όγκος αυξάνεται κατά 20% περίπου. Επίσης, εδώ ισχύει ό,τι και στα κλασικά κέικ: δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, γιατί θα “κάτσει”. Μην το βάλετε σε μεγαλύτερη φόρμα (max 22 εκ). Το αποτέλεσμα θα σας απαγοητεύσει. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατομικά φορμάκια, αναπροσαρμόζοντας το χρόνο ψησίματος ως συνήθως. Καλή επιτυχία!!!

μπορεί να χρειαστει  λίγο παραπάνω μέλι, 1-2 κουταλιές της σούπας ανάλογα το πόσο ώριμες είναι οι μπανάνες, (β) εγώ βάζω και 1 κουταλάκι γλυκού vanilla extract, το οποίο εδώ ξέχασα να γράψω και του ταιριάζει πολύ, (γ) δοκιμάστε μίγμα τριμμένων ανάλατων ξηρών καρπών (αμύγδαλο, φουντούκι ψημένο και καρύδια για παράδειγμα) για το σύνολο των 200γρ.
Επίσης, τολμήστε αυτό το γλάσο: 20γρ καλής ποιότητας κακάο, 75ml νερό, 60ml μέλι, μισή πρέζα αλάτι και 1κ.γ. φυτικό λάδι. Βάλτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρολίτσα, ανακατέψτε καλά με σύρμα να ομογενοποιηθούν και αφήστε να πάρουν 2-3 βράσεις. Καλύψτε το ΚΡΥΟ κέικ με το ΖΕΣΤΟ γλάσο….κόλαση!

πηγη:syntagesthspareas

Close