Σπιτικό ψωμί με προζύμι !!!Αφράτο, φανταστικό!!

Εψησα ένα καρβέλι ψωμί βάρους 3,5 κιλών άσπρο με προζύμι !!!

Υλικά

2.4Kgr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1560gr νερό βρύσης.

Σπιτικό ψωμί με προζύμι !!!Αφράτο, φανταστικό!!

Εκτέλεση

Από βραδύς έβαλα σε ένα τάπερ 400gr από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 400gr από το νερό και 1 κουταλάκι προζύμι (έκανα δηλ. 800gr προζύμι το οποίο άφησα να γίνει έκτος ψυγείου για 12 ώρες).
Την επόμενη μέρα έβαλα σε μια μεγάλη λεκάνη με καπάκι τα υπόλοιπα 2Kgr αλεύρι με τα 1160Kgr από το νερό και ανακάτεψα καλά να γίνει χυλός και το άφησα για 1 ώρα, στην συνέχεια πρόσθεσα το προζύμι και το αλάτι και ζύμωσα για 15 λεπτά να ενσωματωθούν όλα μαζί τα υλικά. Έκανα 4 διπλώματα ανά μισάωρο και μετά ξεκούραση για 5 -6 ώρες.

Σπιτικό ψωμί με προζύμι !!!Αφράτο, φανταστικό!!

Αφού ανέβηκε έστρωσα λαδόκολλα στην γάστρα και έβαλα το ζυμάρι, το άφησα να `ανεβεί για 30 λεπτά της ώρας, ράντισα την επιφάνεια με αλεύρι, χαράκωσα με ένα ψαλίδι.
Έβαλα την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 240 βαθμούς για 30 λεπτά, έβγαλα το καπάκι της γάστρας και κατέβασα στους 200 βαθμούς για ακόμη 30 λεπτά, κατέβασα στους 160 βαθμούς για ακόμη 45 λεπτά. Το έκοψα 2 ώρες μετά.

Katerina Katerina-οι χρυσοχερες-ηδες

 

Close