Συνταγη για Ψωμί Brioche
 

 

Το ψωμί brioche μου αρέσει για πολλούς λόγους. Καταρχήν, είναι πολύ μαλακό και αφράτο. Έχει τέλεια γεύση με μία μικρή γλυκιά πινελιά για αυτό τρώγεται ευχάριστα και σκέτο. Ταιριάζει με πολλά υλικά, από μαρμελάδα και μερέντα μέχρι αλλαντικά και τυριά.

Ψωμί Brioche. Αξίζει να το φτιάξετε…Μια συνταγη που είδαμε στο marymary.

Υλικά:

2 κουταλιές της σούπας γάλα, ζεστό
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι ζάχαρη
4 αυγά, μεγάλα
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
¾ φλιτζανιού βούτυρο, μαλακό
1 αυγό

 

 

Εκτέλεση:

Στο μπολ του μίξερ με το γάντζο ζύμης ανακατεύουμε το ζεστό γάλα, την μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι της θάλασσας, το αλεύρι και το βούτυρο, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ενώνεται.
Ξύνουμε τις πλευρές του μπολ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά, η ζύμη θα γίνει λεία και κολλώδης.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο αλευρωμένο μπολ καλύπτουμε σφιχτά με πλαστικό περικάλυμμα, την αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Χτυπάμε τη ζύμη κάτω στον πάγκο και την βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Βουτυρώνουμε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα 20×10 εκατοστών ορθογώνιο.
Ξεκινώντας από την μία μεγάλη πλευρά τυλίγουμε την ζύμη σε ρολό και την βάζουμε μέσα στην φόρμα με την πλευρά της ραφής από κάτω. Καλύπτουμε την φόρμα σφιχτά με πλαστικό περικάλυμμα, το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ½ – 2 ώρες έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, αλείφουμε το χτυπημένο αυγό πάνω από την κορυφή της ζύμης και ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στην φόρμα για 35-40 λεπτά, το μεταφέρουμε σε μια σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Κόβουμε και σερβίρουμε, διατηρούμε το ψωμί που έμεινε σε αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον 4 ημέρες, στο ψυγείο για έως 1 εβδομαδα

photo via

 

Close