Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα

Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα
Για ταρτιέρα 26-28 cm

Υλικά:
Για τη ζύμη:
• 320 γρ. αλεύρι
• 170 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
• 1 αυγό
• 3-4 κ.σ κρύο νερό
• ¼ κ.γ αλάτι
• ¼ κ΄γ ζάχαρη

Για τη γέμιση:
• 360 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
• 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
• 1 πράσο, ψιλοκομμένο
• 3 κ.σ άνηθο, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 200 γρ. φέτα, τριμμένη με τα χέρια
• 120 γρ, μυζήθρα ή ανθότυρο, τριμμένο με τα χέρια
• 2 κ.σ ελαιόλαδο
• 1 κ.σ βούτυρο

Για την κρέμα:
• 2 κρόκοι αυγών
• 280 γρ. κρέμα γάλακτος
• 2-3 κ.σ παρμεζάνα
• Αλάτι, πιπέρι, μοσκοκάρυδο
Εκτέλεση συνταγής:

Για τη ζύμη:
• Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα αναμιγνύουμε με τη βοήθεια του φτερού μέχρι να ενωθούν γίνουν σα βρεγμένη άμμος.
• Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και ελαστική ζύμη. Κάνουμε την ζύμη μια μπάλα, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
• Μόλις η ζύμη κρυώσει πολύ καλά, αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε ομοιόμορφο φύλλο ½ εκατοστού περίπου και μεγαλύτερο από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
• Απλώνουμε το φύλλο σε βουτυρωμένη ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματά της ενώ κόβουμε τα περισσεύματα με τη βοήθεια του πλάστη.
• Τρυπάμε το φύλλο ζύμης με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια, καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και βάζουμε ρύζι η φασόλια για βάρος ώστε να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
• Προψήνουμε τη βάση στους 175-180ºC για 15-20 λεπτά. Βγάζουμε Τη ζύμη μας από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με το βάρος. Την ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να αποκτήσει χρυσαφί χρώμα, τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση:
• Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα η ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το πράσο ενώ στη συνέχεια προσθέτουμε και το σκόρδο. Έπειτα προσθέτουμε και το σπανάκι λίγο λίγο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί και αυτό και τέλος τον άνηθο.
• αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά ώστε να πέσει η θερμοκρασία της γέμισης.
• Προσθέτουμε στο μείγμα τα τυριά και ανακατεύουμε πολύ απαλά.
• Γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα από σπανάκι-τυριά.
• Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους, την παρμεζάνα, μοσχοκάρυδο και “αν είναι απαραίτητο” συμπληρώνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα.
• Χτυπάμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
• Ρίχνουμε το μείγμα κρέμας πάνω από τη γέμιση προσέχοντας να πάει παντού.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί καλά το μείγμα κρέμας.
• Αφήνουμε την τάρτα ώστε να πέσει η θερμοκρασία για να μπορέσουμε να την κόψουμε και να σερβίρουμε.

Τάρτα με σπανάκι φέτα και μυζήθρα

Close