Τούρτα καραμέλα με τραγανή βάση

Τούρτα καραμέλα με τραγανή βάση

ΤΡΑΓΑΝΗ ΒΑΣΗ
145 γρ μερεντα
120 γρ σοκολατα γαλακτος
240 γρ κορνφλεικς η κοκκους ρυζιου δημητριακα
Αν θελουμε 100 γρ τριμμενο φουντουκι

Λιώνουμε ξεχωριστά την κουβερτούρα και την πραλίνα που φτιάξαμε σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και στη συνέχεια ενώνουμε τα δύο υλικά. Σπάμε τα κορνφλέικς με τα χέρια και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν εντελώς από την πραλίνα και τη σοκολάτα. Κρατάμε λίγα για τη διακόσμηση και τα υπόλοιπα τα απλώνουμε μέσα σε ένα τσέρκι διαμετρου 28-30 εκ. και ύψους 5 εκ., το οποίο έχουμε ακουμπήσει πάνω σε μια πιατέλα. Τα βάζουμε στο ψυγείο.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣ:
Μία δόση βασική συνταγή καραμέλας από το βάζο (600 γρ. περίπου)
500 γρ. κρέμα γάλακτος Arla, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
2 φύλλα ζελατίνας (10 γρ.)

Βαζουμε τα φυλλα ζελατινας σε ενα μπολ με κρυο νερο να μαλακωσει. Ζεσταινουμε την καραμελα περιπου στους 50 βαθμους και ριχνουμε την ζελατινα μεσα αφου την στιψουμε καλα με το χερι. Αφηνουμε να χλιαρινει λιγο. Ριχνουμε την χτυπημενη κρεμα γαλακτος στην καραμελα και ανακατευουμε απαλα. Ριχνουμε το μιγμα επανω στην βαση της τουρτας και βαζουμε την τουρτα στο ψυγειο για 4 ωρες στο ψυγειο η για 2 ωρες στην καταψυξη, πριν ριξουμε το γλασο.

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
200 γρ. κρέμα γάλακτος
15 γρ γλυκόζη
20 γρ βούτυρο
11 γρ ζάχαρη
200 γρ σοκολάτα γάλακτος ψιλικομμενη
Αλάτι 1-2 πρεζες

Βαζουμε την κρεμα γαλακτος και την γλυκοζη σε ενα κατσαρολακι να ζεσταθει καλα. Σε ενα τηγανι λιωνουμε την ζαχαρη να παρει το χρωμα της καραμελας. Δεν πρεπει να σκουρινει πολυ γιατι θα πικρισει. Ριχνουμε σιγα σιγα το μιγμα κρεμας γαλακτος και γλυκοζης. Προσοχη γιατι φουσκωνει πολυ και σε μετρια φωτια βραζουμε για 2-3 λεπτα. Βγαζουμε απο τη φωτια και ριχνουμε το βουτυρο. Ανακατευουμε να ενωθει με την καραμελα. Ριχνουμε το μιγμα της καραμελας επανω απο την ψιλοκομμενη σοκολατα και ανακατευουμε να γινει ομοιομορφο το μιγμα. Αφηνουμε να χλιαρινει. Το γλασο ειναι ετοιμο να το ριξουμε επανω απο την τουρτα οταν φτασει στους 35 βαθμους περιπου.

Close