Tραγανά μαρεγκάκια μόνα τους ή με υπέροχη σάλτσα φράουλας!

Υλικά Συνταγής

1 λίτρο παγωτό βανίλια
1 φλ. κρέμα γάλακτος
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κεσεδάκι φράουλες ώριμες
2 κ.σ. άχνη
λίγα φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)

Για τις μαρέγκες

3 ασπράδια
½ φλ. ζάχαρη
½ φλιτζ. άχνη
1 πρέζα αλάτι
χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε πρώτα τη σάλτσα φράουλα για τις μαρέγκες, πασπαλίζοντας τις φράουλες με τη ζάχαρη. Λιώνουμε με τα χέρια και γίνεται ωμή σάλτσα φράουλας. Παγώνουμε ένα μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη για 10’. Ρίχνουμε μέσα την παγωμένη κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με σύρμα λίγα λεπτά να γίνει παχύρευστη. Προσθέτουμε το γιαούρτι. Ανακατεύουμε και παγώνουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε τ’ ασπράδια στο μίξερ με το αλάτι για λίγα λεπτά στην μεσαία ταχύτητα, να σχηματιστούν κορυφές. Βροχειδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα λεπτά να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ. Τέλος με σπάτουλα διπλώνουμε απαλά την μαρέγκα κοσκινίζοντας μέσα την άχνη. Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής. Βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Εναλλακτικά αφήνουμε κουταλιές μαρέγκας αν δεν έχουμε κορνέ. Ψήνουμε στον αέρα στους 80-100 βαθμούς C για περίπου μία ώρα να στεγνώσουν καλά. Όταν ξεκολλάν είναι έτοιμες. Διατηρούνται για πολλές μέρες.

Σε διάφανο μπολ κάνουμε στρώσεις παγωτό, φράουλα, κρέμα, μαρέγκες. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις.

Μυστικά για τέλειες μαρέγκες

•Τα ασπράδια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ολόφρεσκα.

•Στα ασπράδια δεν πρέπει να πέσει ούτε ίχνος από κρόκο κατά το χώρισμα των αυγών.

•Το μπολ ανάδευσης πρέπει να είναι πολύ καθαρό από οποιαδήποτε λιπαρή ουσία. Πάντα σκουπίζουμε τον κάδο του μίξερ με ένα κομμάτι χαρτί και λίγο ξύδι για να είμαστε σίγουροι.

•Βρέχουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας με λίγο ξύδι και σκουπίζουμε καλά το φουέ ανάδευσης.

•Όλα τα υλικά να είναι μετρημένα στον πάγκο.

•Το ταψί ή ο δίσκος ψησίματος να είναι έτοιμα, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

•Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στους 100 βαθμούς C στον αέρα (ψήνουμε στη μεσαία σχάρα ψήσιμο) ή στους 120 βαθμούς C στις αντιστάσεις (ψήσιμο στην κάτω σχάρα).

•Πρέπει αμέσως μετά το χτύπημα να μπουν κατευθείαν στο ζεστό φούρνο, για να μην χάσουμε καθόλου όγκο.

•Χρειάζονται αρκετή ώρα ψήσιμο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να στεγνώσουν σωστά.

•Η δυνατή θερμοκρασία θα τα ψήσει γρήγορα εξωτερικά και θα μετατρέψει το λευκό χρώμα τους σε αχνό κίτρινο. Επίσης, η δυνατή θερμοκρασία θα δημιουργήσει ρωγμές-σκασίματα στην επιφάνεια τους.

•Μπορεί να ψηθούν, να στεγνώσουν καλά σε σχάρα και να αποθηκευτούν σε ένα μπολ με καπάκι, σε ξηρό μέρος και όχι στο ψυγείο, για 2-3 ημέρες.

Πηγή: argiro.gr

Close