Βελουτέ λαχανικών με bacon

Σε αυτή την απλή σούπα παίζουμε με κλασικά λαχανικά όπως το κολοκυθάκι, την πατάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και λίγη σελινόριζα, και φυσικά το αγαπημένο μου καρότο!
Παντρεύουμε τα λαχανικά μας με νότες από κόκκινο γλυκό πιπέρι και μια ιδέα κάρυ.
Ολοκληρώνουμε το πιάτο μας με νόστιμα σπιτικά τσιπς από bacon και καρότο.
Συστατικά:
2 κ.σ ελαιόλαδο + 1 κ.σ βούτυρο
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεσαίες πατάτες
5 μεσαία καρότα
2 κολοκυθάκια
1 μικρή σελινόριζα
1 μεσαία κόκκινη πιπεριά
1½ λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
1 κ.γ κόκκινο γλυκό πιπέρι
¼ κ.γ κάρυ
1 φύλλο δάφνη
Αλάτι-πιπέρι κατά προτίμηση
Για τα τσιπς:
8 φέτες bacon
2 μεσαία καρότα πλυμένα και καθαρισμένα.
Εκτέλεση για τη σούπα:
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας σε μέτρια καρέ.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο. Προθέτουμε το κρεμμύδι, την πατάτα, ,το σκόρδο, το καρότο και τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να χρωματιστούν ελαφρώς.
Προσθέτουμε ζωμό τόσο όσο χρειάζεται να καλυφθούν τα λαχανικά μας, τη δάφνη, αλάτι, πιπέρι και τα υπόλοιπα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά ενώ αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε ζωμό πάντα με προσοχή γιατί δεν θέλουμε να γίνει νερουλή η σούπα μας.
Όταν λαχανικά είναι έτοιμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε 10-15 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία ενώ στη συνέχεια αφαιρούμε το φύλλο δάφνης, την πολτοποιούμε καλά με το ραβδομπλέντερ ή σε απλό μπλέντερ και ελέγχουμε το αλατοπίπερο μας κάνοντας αν χρειαστεί τις ανάλογες προσθήκες.
Βάζουμε την κατσαρόλα ξανά σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να πάρει μια βράση και αποσύρουμε από την εστία.
Εκτέλεση για τα τσιπς:
Όσο περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία της σούπας για να την πολτοποιήσουμε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C με αέρα.
Κόβουμε τις φέτες bacon στη μέση, και τις στρώνουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Παίρνουμε τα καθαρισμένα καρότα και με τον αποφλοιωτή λαχανικών σχηματίζουμε μακριές λεπτές φέτες.
Λαδώνουμε ελαφρά τις φέτες καρότου, ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις στρώνουμε και αυτές στο ταψί.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει τραγανό το bacon και προσέχοντας πάντα να μην καούν οι φέτες καρότου.
Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή γαρνίροντας με λίγη κρέμα γάλακτος η ελαιόλαδο και τα τραγανά τσιπς.
*Μπορούμε αντί για κρέμα γάλακτος να σερβίρουμε και μια κουταλιά γιαούρτι, λίγο μπούκοβο και σπόρους κολοκύθας ή ηλιόσπορο.

Βελουτέ λαχανικών με bacon

Close