16 τρόφιμα που μπορούμε να αποθηκεύσουμε περισσότερο καιρό από ό,τι νομίζαμε

Το καλοκαίρι πάντα μας φέρνει ήλιο και χαρά, αλλά μας ανοίγει και τη όρεξη για γεμάτα μπολ με φρουτοσαλάτες. Δυστυχώς, όμως, τα περισσότερα τρόφιμα έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε φρέσκα τα μούρα, το τυρί σας και άλλες λιχουδιές, για περισσότερο καιρό απ’ ό,τι συνήθως.

Μούρα + ξύδι+ νερό

Αναμείξτε 1:10 μηλόξυδο και νερό. Ξεπλύντε τα μούρα σας στο διάλυμα αυτό, στεγνώστε τα, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ μαζί με απορροφητικό χαρτί και βάλτε τα στο ψυγείο. Το διάλυμα αυτό δεν είναι ισχυρό, οπότε δεν θα αφήνει τη γεύση του ξυδιού στο στόμα και τα μούρα θα κρατήσουν περισσότερο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερους τρόπους διατήρησης των μούρων εδώ και εδώ.

Σέλινο, μπρόκολο, μαρούλι + αλουμινόχαρτο

Είναι πολύ απλό: τυλίξτε ολόκληρο το σέλινο, το μπρόκολο και το μαρούλι σας με αλουμινόχαρτο. Θα παραμείνουν φρέσκα και τραγανά για 2-3 εβδομάδες ή περισσότερο.

Δείτε ακόμη: 12 τρόφιμα που μπορείς να φας όσο θέλεις χωρίς να πάρεις κιλα

Τυρί + λαδόκολλα

Το τυρί θα κρατήσει περισσότερο αν το τυλίξετε σε λαδόκολλα και το τοποθετήσετε σε κεραμικό ή γυάλινο δοχείο. Μπορείτε να το βάλετε και σε πλαστικό, αλλά φροντίστε να μην κουμπώσετε καλά το καπάκι, για να αερίζεται. Κρατήστε το στο πιο ζεστό μέρος του ψυγείου. Άλλη μία λύση, είναι να το τρίψετε και να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη (διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ).

Βερίκοκα + διαχωριστικά

Τα βερίκοκα που διατηρούνται καλύτερα, είναι τα ελαφρώς άγουρα, που δεν έχουν στίγματα ή άλλα ελαττώματα. Αν είναι πολλά σε ποσότητα, τυλίξτε το καθένα ξεχωριστά με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα σε ένα κουτί.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο με διαχωριστικά, όπως οι θήκες αυγών. Τα βερίκοκα ωριμάζουν στους 10-15°C και μόλις ωριμάσουν πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο, μέσα σε χάρτινες σακούλες.

Τυρί κότατζ + αλάτι ή ζάχαρη

Τοποθετήστε το περιεχόμενο μιας συσκευασίας σε γυάλινο ή εμαγιέ μπολ με καπάκι. Για να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο, τοποθετήστε 2-3 κύβους ζάχαρης στο μπολ. Μπορείτε επίσης να το διατηρήσετε και εκτός ψυγείου: βάλτε μία στρώση αλάτι σε ένα αποστειρωμένο μπολ, από πάνω το τυρί, καλύψτε το με ένα πανί και τοποθετήστε λίγο βάρος από πάνω του. Αυτό που διατηρείται καλύτερα, είναι εκείνο με τα χαμηλά λιπαρά.

Το τυρί θα κρατήσει περισσότερο αν το τυλίξετε σε λαδόκολλα και το τοποθετήσετε σε κεραμικό ή γυάλινο δοχείο

Σταφύλια + σκοινί

Το καλύτερο μέρος του ψυγείου για τα σταφύλια, είναι το πίσω. Επιλέξτε πρόσφατα κομμένα και τοποθετήστε τα έτσι ώστε να ακουμπούν το ένα το άλλο όσο λιγότερο γίνεται. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν τα κρεμάσετε σε ξηρό, κρύο, σκοτεινό και ευάερο χώρο. Οι καλλιεργητές τα διατηρούν περισσότερο, διακόπτοντας το πότισμα 1,5 μήνα πριν τη συλλογή.

Δείτε ακόμη: 10 καθημερινά τρόφιμα που τροφοδοτούν τον καρκίνο και καταστρέφουν την υγεία μας

Τζίντζερ + βραστό νερό ή λαδόκολλα

Αν δεν σας απασχολούν πολύ τα θρεπτικά συστατικά του τζίντζερ, αλλά περισσότερο η γεύση, καταψύξτε το. Αν θέλετε να το διατηρήσετε φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφήστε το στον ήλιο, τυλίξτε το σε λαδόκολλα και τοποθετήστε το σε σκοτεινό και κρύο μέρος. Άλλη μία λύση, είναι να το βυθίσετε σε βραστό νερό και να το τοποθετήσετε στο ψυγείο.

Κρέας + τσουκνίδα + μαρινάδα

Μπορείτε να αποθηκεύσετε το φρέσκο κρέας εκτός ψυγείου για 4-6 μέρες. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να τοποθετήσετε φύλλα τσουκνίδας γύρω του (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρένο ή αρτεμισία), να το τυλίξετε σε ένα πανί εμποτισμένο σε ξύδι και να το τοποθετήσετε σε ένα ταψί ή ξύλινο κουτί. Κλείστε καλά το καπάκι και θάψτε το 20 εκατοστά στο χώμα. Πριν το μαγειρέψετε, ξεπλύντε το με νερό. Στην κατάψυξη, το κρέας είναι καλύτερα να τυλίγεται με αλουμινόχαρτο, αλλά μπορείτε να ακολουθήσετε και μια μέθοδο με μαρινάδα, που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Φρέσκα κρεμμυδάκια + μπουκάλι + κατάψυξη

Ένας απλός τρόπος να καταψύξετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, είναι να τα κόψετε και να τα τοποθετήσετε σε ένα πλαστικό μπουκάλι. Στεγνώστε τα, όμως, πριν τα βάλετε στην κατάψυξη. Αν το κάνετε σωστά, θα κρατήσουν μέχρι το χειμώνα.

Ντομάτες + κοτσάνια προς πάνω ή κάτω

Κρατήστε τις άγουρες ντομάτες με τα κοτσάνια προς τα κάτω σε μια χάρτινη σακούλα ή σε μία στρώση σε ένα δοχείο, που θα τοποθετήσετε σε κρύο μέρος μέχρι να κοκκινίσουν. Αν βρίσκονται φρούτα κοντά τους, το αιθυλένιο θα επιταχύνει την ωρίμανση. Οι ώριμες ντομάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου με τα κοτσάνια προς τα πάνω, κατά προτίμηση χωρίς να αγγίζει η μία την άλλη.

Ψάρια + πάγος

Το σημαντικό εδώ, είναι η σωστή διαδικασία μετά το πιάσιμο του ψαριού. Δε θα πρέπει να το μεταφέρετε σε πλαστική σακούλα όσο είναι ακόμα ζωντανό. Ένα μέσο ψυγείο δεν εγγυάται τη σωστή θερμοκρασία για την αποθήκευση ενός φρέσκου ψαριού, αλλά μπορείτε να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο με πάγο και να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του κατά 2-3 ημέρες.

Μυρωδικά + νερό + πλαστική σακούλα

Μπορείτε να αποθηκεύσετε εύκολα τα φρέσκα μυρωδικά σας με ένα ειδικό εξάρτημα, αλλά μπορείτε και χωρίς αυτό. Απλά τοποθετήστε τα κοτσάνια σε ένα μπολ με νερό και καλύψτε τα μυρωδικά με μια πλαστική σακούλα. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε δροσερό μέρος.

Μήλα + χαρτί+ συρτάρι

Αγοράστε μήλα που έχουν κοπεί στην ώρα τους και μην ξεπλύνετε το κερί, αφού τα προστατεύει από τη μούχλα. Στείλτε τα στην «καραντίνα» σε ένα δροσερό μέρος και πετάξτε όσα έχουν χαλάσει σε 2 εβδομάδες. Τυλίξτε προσεκτικά όσα είναι καλά σε χαρτί, αλλά όχι εφημερίδα. Αν έχετε πολλά μήλα, μπορείτε να καλύψετε κάθε στρώση με χαρτί. Αποθηκεύστε τα στοιβαγμένα σε μια σκοτεινή και δροσερή γωνιά, όσο γίνεται πιο μακριά από πατάτες.

Μανιτάρια + δοχείο, μπολ ή χάρτινη σακούλα

Τα πρόσφατα κομμένα μανιτάρια είναι τα καλύτερα. Καθαρίστε τα και ξεπλύντε τα γρήγορα, αφού απορροφούν το νερό. Προαιρετικά, τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με αλατόνερο, για να απαλλαγείτε από έντομα. Απλώστε τα σε απορροφητικό χαρτί και κόψτε τις κατεστραμμένες περιοχές. Στεγνώστε τα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο μέσα σε χάρτινη σακούλα, ξύλινο δοχείο ή μπολ με χαρτοπετσέτες.

Δείτε ακόμη: Τρόφιμα: Πόση ώρα μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου

Καρπούζι + στάχτη, δίχτυ, πηλός, βρύα ή άχυρο

Τα καρπούζια είναι καλό να αποθηκεύονται σε κελάρια με θερμοκρασία 2°C. Έτσι θα αντέξουν για πολύ καιρό. Τυλίξτε τα σε ένα πανί και κρεμάστε τα σε δίχτυ ή τοποθετήστε τα σε ένα ράφι, τυλιγμένα με άχυρο. Μπορείτε επίσης να τα καλύψετε με πηλό ή κερί. Άλλες επιλογές, είναι η στάχτη σε βαρέλι ή ξερά βρύα. Τα καρπούζια αντέχουν περισσότερο σε σκοτεινές και δροσερές γωνιές, πάνω σε μαλακά μαξιλάρια, αλλά πρέπει να τα γυρίζετε σε τακτά διαστήματα.

Βούτυρο + φούρνος

Αυτή η αρχαία τεχνική, επιτρέπει στο βούτυρο να αποθηκεύεται για 1-3 χρόνια. Τοποθετήστε αποστειρωμένα βαζάκια σε ένα ταψί και γεμίστε τα με βούτυρο. Ψήστε στους 110°C για 15-20 λεπτά. Προσθέστε κι άλλο βούτυρο, βιδώστε τα καπάκια και αφήστε τα στο φούρνο για 45 λεπτά ακόμη. Αφήστε τα να κρυώσουν και τοποθετήστε τα σε κάποιο ράφι.

 

Πηγή: tilestwra.com

Close