Συμβουλές και προτάσεις για Χειροποίητα κεριά

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι για να φτιάξετε τα δικά σας κεριά. Σας δίνουμε έναν από τους πιο εύκολους, για κεριά μέσα σε δοχείο, ώστε να δημιουργήσετε τη δική σας συλλογή με αρωματικά κεριά.

 Θα χρειαστείτε: 1 κ. παραφίνη
Στεατίνη σε αναλογία 10% (δηλαδή για 1 κ. παραφίνη, 100 γρ. στεατίνη)
Άρωμα της επιλογής σας
Φυτίλι για κερί σε δοχείο (υπάρχουν διάφορα είδη φυτιλιού, οπότε θα ζητήσετε το κατάλληλο)
Μεταλλικό στήριγμα φυτιλιού
Ένα δοχείο-σκεύος (π.χ. κούπα, γλαστράκι κ.λπ.)
Καλαμάκι για σουβλάκια ή μολύβι
Μικρή πένσα
Χρώμα (προαιρετικά)

Πώς γίνεται

1 Λιώνουμε την παραφίνη με την στεατίνη σε μπεν-μαρί ή σε πολύ σιγανή φωτιά (προσέξτε, διότι αν η φωτιά είναι δυνατή, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καείτε από την παραφίνη που «σκάει»).
2 Υπολογίζουμε το μήκος του φυτιλιού να εξέχει αρκετά (8-10 εκ.) από το χείλος του σκεύους, ώστε να μπορεί να τυλιχθεί στο ξυλάκι, και το κόβουμε. Περνάμε ελάχιστα τη μία άκρη του μέσα από την τρύπα του στηρίγματος και σφίγγουμε ελαφρώς με την πένσα.

Συμβουλές και προτάσεις για Χειροποίητα κεριά

3 Ακουμπάμε το μεταλλικό στήριγμα στον πάτο του δοχείου, φροντίζοντας να είναι ακριβώς στο κέντρο. Ρίχνουμε λίγο από το λιωμένο κερί και το αφήνουμε να σταθεροποιηθεί. Ανεβάζουμε σιγά-σιγά το φυτίλι και προσεκτικά το ισιώνουμε με το χέρι μας, τεντώνοντας παράλληλα. Βάζουμε το καλαμάκι ή το μολύβι κάθετα στο σκεύος και τυλίγουμε γύρω του την ελεύθερη άκρη του φυτιλιού με απαλές κινήσεις.
4 Στο λιωμένο κερί ρίχνουμε το άρωμα και το χρώμα στην ποσότητα που θέλουμε και ανακατεύουμε.
5 Ρίχνουμε λιωμένο κερί αργά στο δοχείο, ώσπου να γεμίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. Αν δημιουργηθεί στην επιφάνεια μεγάλο βαθούλωμα, τότε ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό κερί, για να ισιώσει η επιφάνεια, και το βάζουμε αμέσως στο ψυγείο. Μόλις είναι πάλι κρύο, κόβουμε το φυτίλι.

Συμβουλές και ιδέες

 

  • Η παραφίνη πωλείται συνήθως σε πλάκες του κιλού και δύσκολα κόβεται. Για αυτό, λιώνουμε όλη την πλάκα και όση παραφίνη περισσέψει μπορούμε να τη ρίξουμε σε μία φόρμα σιλικόνης, να την αφήσουμε να κρυώσει και να τη χρησιμοποιήσουμε άλλη φορά.
  • Είναι πολύ σημαντικό το φυτίλι να βρίσκεται στο κέντρο του δοχείου, διότι διαφορετικά το κερί δεν θα βγει σωστό.
  • Αν χρησιμοποιήσετε γυάλινο βαζάκι που δεν σας πειράζει να πετάξετε, μπορείτε, αφού το κερί είναι έτοιμο, να τυλίξετε το δοχείο με πετσέτα και, φορώντας προστατευτικά γάντια, να σπάσετε με ένα σφυράκι το γυαλί και να αφήσετε το κερί γυμνό.

 

Συμβουλές και προτάσεις για Χειροποίητα κεριά

Do it!

Αν θέλετε, προτού ρίξετε το λιωμένο κερί, μπορείτε να βάλετε μέσα στο δοχείο ψηλά κλωνάρια λουλουδιών, που θα προεξέχουν όταν παγώσει το κερί!

 

Διακόσμηση κεριών

Τα κλασικά μακρόστενα λευκά κεριά είναι ιδανικά για διακόσμηση με στένσιλ, αλλά μπορείτε να τα εφαρμόσετε σχεδόν σε οποιοδήποτε κερί (πιο δύσκολα σε στρογγυλά).

Θα χρειαστείτε:

Κεριά χωρίς διακόσμηση
Μεζούρα και χάρακα
Στένσιλ από χαρτί ή πλαστικό φύλλο (εναλλακτικά, τελειώματα δαντέλας από χαρτί ή πλαστικό)
Κοπίδι
Σελοτέιπ ή κόλλα-σπρέι που επανακολλά
Μπογιές σε σπρέι, μη τοξικές

Πώς γίνεται

1 Για να φτιάξετε στένσιλ ώστε να καλύψετε ένα ολόκληρο κερί, πρώτα μετρήστε το ύψος και την περίμετρο του κεριού. Έπειτα σχεδιάστε τα σχήματα που θέλετε σε ένα χαρτί που να ταιριάζει στις διαστάσεις. Αφαιρέστε τα σχέδια που πρέπει να μείνουν πάνω στην επιφάνεια του κεριού.
2 Τοποθετήστε το στένσιλ στο κερί. Αν πρέπει να το τυλίξετε γύρω του, φροντίστε να είναι αρκετά σφιχτό και σταθερό. Στερεώστε το καλά με σελοτέιπ στις άκρες ή ψεκάζοντας την πίσω πλευρά του με κόλλα-σπρέι που κολλά, ξεκολλά και κολλά ξανά.
3 Ψεκάστε με μπογιά-σπρέι όλο το κερί, αφήστε το να στεγνώσει καλά και αφαιρέστε το στένσιλ.
4 Αντί για κάποιο χειροποίητο ή έτοιμο στένσιλ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λωρίδες χάρτινης δαντέλας, κομμένες στις ανάλογες διαστάσεις ώστε να ταιριάζουν στο κερί. Στερεώστε τις, ψεκάστε με μπογιά, αφήστε να στεγνώσει και αφαιρέστε τις.

Αναζητώντας κηροπήγια

Μπορείτε να μεταμορφώσετε σε κηροπήγιο σχεδόν τα πάντα:

Συμβουλές και προτάσεις για Χειροποίητα κεριά

  • Ένα διάτρητο μεταλλικό μπολ, βάζοντας στη βάση του αλουμινόχαρτο και από πάνω μερικά χαμηλά κεριά.
  • Μια πιατέλα με παράξενο σχήμα (π.χ. φύλλο), όπου θα ταίριαζε μια ομάδα σφαιρικών κεριών.
  • Ένα ξύλινο καρεκλάκι, ιδανικό για ένα ορθογώνιο κερί, απαραιτήτως μεγάλο, ώστε να είναι και ασφαλές.
  • Ένα ψηλό και πλατύ γυάλινο βάζο, που χωρά μέσα του ένα μεγάλο ή 3 μικρότερα κεριά.
  • Ένας απλό πλαστικός δίσκος σε έντονο χρώμα, όπου τοποθετούμε κεριά σε ουδέτερα (π.χ. γυάλινα) δοχεία.
  • Σουπλά από μπαμπού τυλιγμένα σε ρολά με κορδέλα, σύρμα ή και χόρτο και μέσα τους ρεσό ή ψηλά κεριά.
  • Ένα γυάλινο μπολ γεμάτο βοτσαλάκια δημιουργεί ένα ασφαλές και όμορφο περιβάλλον για μερικά κεράκια.
  • Ένας ασημένιος, καλογυαλισμένος δίσκος αποτελεί υπέροχο φόντο για τα κεριά.

 

Smart tip

Στην περίπτωση που ένα κερί είναι λίγο πιο φαρδύ από την υποδοχή του κηροπήγιου όπου θέλετε να το βάλετε, απλά βυθίστε τη βάση του κεριού για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και δώστε της το σχήμα που θέλετε ώστε να χωρά στο κηροπήγιο.

Συμβουλές

 

  • Όταν περιμένετε καλεσμένους, ανάψτε τα κεριά και σβήστε τα προτού αρχίσουν να έρχονται. Όταν τα ανάψετε ξανά, θα ανάψουν γρηγορότερα και θα καίγονται πιο αργά και ήσυχα.
  • Προτού ανάψετε για πρώτη φορά ένα κερί, βάλτε το στο ψυγείο για μερικές ώρες –έτσι θα καίγεται πιο αργά.
  • Για να σβήσετε ένα κερί, κρατήστε τον αντίχειρα κάθετα μπροστά από τη φλόγα και φυσήξτε το. Ο αέρας θα «κυλήσει» γύρω από το δάχτυλό σας και θα τυλίξει τη φλόγα, σβήνοντάς τη. Αν το κερί είναι πάνω στο τραπέζι, κρατήστε την παλάμη του άλλου χεριού πίσω από τη φλόγα, ώστε να αποτρέψετε σταγόνες κεριού να πέσουν στο αγαπημένο σας τραπεζομάντιλο!
  • Για να μη στάζουν τα κεριά, προκαλώντας λεκέδες, βουτήξτε τα σε αλατόνερο ή βάλτε τα για μία ολόκληρη νύχτα στην κατάψυξη.

 

Close