Πώς θα εξασφαλίσεις το πότισμα των φυτών, όταν λείπεις;

Έχεις φτιάξει μια μικρή όαση στο μπαλκόνι ή στον κήπο σου και τη χαίρεσαι. Πρέπει όμως να λείψεις μερικές ημέρες. Ποιος θα ποτίζει τα φυτά σου; Όταν κανένας συγγενής ή φίλος δεν είναι διαθέσιμος να αναλάβει τη φροντίδα τους στο διάστημα της απουσίας σου, πρέπει να βρεις αποτελεσματικό τρόπο ώστε να τα διατηρήσεις φρέσκα και ζωντανά. Υπάρχουν λύσεις, χειροποίητες και εύκολες, για να εξασφαλίσεις το επαρκές πότισμα φυτών και λουλουδιών. Στο εμπόριο επίσης θα βρεις μερικές ακόμα. Διάλεξε όποια θεωρείς πιο βολική – λαμβάνοντας υπόψη σου και πόσο χρόνο θα απουσιάσεις – αφού πρώτα τη δοκιμάσεις.

Κάνε το μόνος/η σου
Φτιάξε στα φυτά το κατάλληλο περιβάλλον. Τοποθέτησέ τα στο πιο δροσερό σημείο (εφόσον μετακινούνται) του μπαλκονιού και κατέβασε τις τέντες. Όσο λιγότερο εκτίθενται σε ακραίες συνθήκες (καυτός ήλιος, ζεστός αέρας), τόσο περισσότερο διατηρούν την υγρασία τους.

Μάζεψε στο πιο σκιερό μέρος του μπαλκονιού όλες τις γλάστρες που διαθέτουν τρύπα στον πάτο τους, βγάλε το πιατάκι που βρίσκεται από κάτω τους και τοποθέτησέ τες μέσα σε μεγάλες πλαστικές λεκάνες, τις οποίες έχεις γεμίσει με νερό σχεδόν μέχρι τη μέση. Μπορείς να βάλεις μέσα όσες γλάστρες χωρούν. Έτσι τα φυτά θα απορροφούν κάθε μέρα όσο νερό χρειάζονται.

Επιστράτευσε όσα άδεια μπουκάλια από εμφιαλωμένο νερό ή αναψυκτικά διαθέτεις (χωρητικότητας 1,5 λίτρου). Γέμισέ τα με νερό, κάνε μια μικρή τρύπα στο καπάκι τους και φύτεψέ τα αναποδογυρισμένα, ένα μέσα σε κάθε γλάστρα, φροντίζοντας να έχουν την κατάλληλη κλίση. Η πιο σωστή θέση του μπουκαλιού δεν είναι η απόλυτα κάθετη, αλλά εκείνη στην οποία θα δεις να ανεβαίνει μια φυσαλίδα μέσα στο μπουκάλι. Αν δεις το νερό να κατεβαίνει γρήγορα έχοντας πολλές φυσαλίδες, σημαίνει ότι δεν έχει εφαρμόσει καλά στο χώμα, οπότε θα πρέπει να διορθώσεις τη θέση του. Το φυτό θα τραβάει όσο νερό του χρειάζεται σε αργούς ρυθμούς. Για καλύτερη απόδοση σκέπασε την επιφάνεια του χώματος με μερικά πλατιά βότσαλα, ώστε να συγκρατείται περισσότερο η υγρασία. Υπολόγισε ότι το νερό θα κρατήσει για περίπου μία εβδομάδα.

Τοποθέτησε ένα δοχείο, μικρό κουβά ή ποτιστήρι γεμάτο με νερό δίπλα σε κάθε γλάστρα. Αγόρασε λεπτό πλαστικό σωληνάκι (κατάλληλο για μεταγγίσεις υγρών) με το μέτρο, για να συνδέσεις κάθε γλάστρα με το δοχείο της. Μπορείς επίσης, αντί για σωληνάκι, να χρησιμοποιήσεις λεπτές, κυλινδρικές λωρίδες υφάσματος. Και σε αυτή την περίπτωση το φυτό θα αντλεί μόνο του το απαιτούμενο νερό

Οι λύσεις του εμπορίου
Το γνωστό αυτόματο πότισμα έχει κάποιο κόστος και αποδίδει μόνο όταν γίνει σωστή τοποθέτηση των σωληνίσκων ποτίσματος (μπεκ) και σωστή ρύθμιση του χρονοδιακόπτη, που θα καθορίσει κάθε πότε θα γίνεται το πότισμα – θα πρέπει να επιλέξεις κάποια νυχτερινή ώρα (είναι καλύτερο για την υγεία των φυτών). Φρόντισε επίσης να τοποθετήσεις πολλούς σωλήνες σε μια γλάστρα που έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λιγότερους (ή και έναν) σε γλάστρες με φυτά αντοχής. Ζήτησε πληροφορίες από το κατάστημα όπου θα αγοράσεις το σύστημα ή κάλεσε κάποιον ειδικό να κάνει την τοποθέτηση. Βεβαιώσου ότι όλα δουλεύουν σωστά, πριν φύγεις, κάνοντας δοκιμή για 1-2 ημέρες. Μπορείς να διατηρήσεις το αυτόματο πότισμα και αφού γυρίσεις, για να σε ξεκουράζει ή να ποτίζει, όταν λείπεις.

aid469228-728px-Water-Plants-While-You're-Away-Step-2

Μια εύχρηστη λύση είναι οι κρύσταλλοι, που απορροφούν το νερό (πωλούνται συσκευασμένοι). Τοποθετούνται στην επιφάνεια του χώματος αλλά και μέσα σε μικρούς λάκκους που θα ανοίξεις στο χώμα της γλάστρας ή του δέντρου. Ρίξε μέσα σε κάθε λάκκο μια μικρή ποσότητα κρυστάλλων (περίπου ένα κουταλάκι για κάθε φυτό), σκέπασέ τους με το χώμα και πότισε καλά το φυτό. Επανάλαβε το πότισμα μετά από 2-3 ώρες. Οι κρύσταλλοι θα απορροφήσουν το νερό (μέχρι και εκατοντάδες φορές το βάρος τους) και θα το αποδεσμεύουν σιγά-σιγά κάθε μέρα ξεδιψώντας τα φυτά σχεδόν για έναν μήνα.

Ένα πακέτο από πλαστικές σακούλες και λεπτά υφασμάτινα φιτίλια προτείνεται σε όσους/ες σχεδιάζουν να λείψουν για λίγες ημέρες, το πολύ μία εβδομάδα. Γεμίζεις τις σακούλες με νερό, τις κρεμάς στο πλάι κάθε γλάστρας με τους ειδικούς γάντζους που υπάρχουν στη συσκευασία και βάζεις τη μία άκρη του φυτιλιού μέσα στο νερό και την άλλη στο χώμα της γλάστρας. Το νερό θα ρέει στη γλάστρα σύμφωνα με τον ρυθμό των αναγκών του φυτού.

πηγη:bimag.gr

Close