Φτιάξτε το δικό σας παζλ
Τα παζλ είναι μια χαλαρωτική δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους και ταυτόχρονα ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι.Εκτός από χαλαρωτική δραστηριότητα μπορεί να γίνει και δημιουργική αν αντί για κάποιο έτοιμο παζλ φτιάξουμε το δικό μας!
 Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμα κομμένα λευκά παζλ σε πολλά μεγέθη, που μπορείτε να στολίσετε με τις δικές σας ζωγραφιές. Αν κάνετε την κατασκευή μαζί με κάποιο πολύ μικρό παιδί ίσως είναι καλύτερα να ζωγραφίσετε εσείς ένα σκίτσο και να του το δώσετε να το χρωματίσει. Θα είναι σίγουρα πιο εύκολο να συναρμολογήσετε το παζλ μετά.

Φτιάξτε το δικό σας παζλ

Προσοχή μην το διαλύσετε σε κομματάκια πριν το ζωγραφίσετε γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να το ενώσετε χωρίς να υπάρχει κάποια εικόνα. Δείτε το σαν μια λευκή κόλλα χαρτί, κάντε τη ζωγραφιά σας και αποσυναρμολογήστε το μετά. Αρχικά σχεδιάστε με μολύβι και μετά πατήστε τις γραμμές με μαρκαδόρο, καλύτερα κάποιον με λεπτή μύτη γιατί αλλιώς στις ενώσεις των κομματιών θα διακόπτονται οι γραμμές. Όπως και να ‘χει μπορεί να χρειαστεί να αποσυναρμολογήσετε τα κομμάτια για να διορθώσετε με τον μαρκαδόρο σας τα κενά ανάμεσα στις εγκοπές. Αποφύγετε και πάλι να το κάνετε σε όλα μαζί, προτιμότερο είναι ένα-ένα.
Πιο οικονομική και ακόμα πιο δημιουργική λύση είναι να φτιάξετε και τη λευκή βάση αντί να την αγοράσετε. Ψάχνοντας στο ίντερνετ θα βρείτε πατρόν για παζλ για όλα τα γούστα (στα αγγλικά υπάρχουν περισσότερα αποτελέσματα). Εκτυπώστε ένα της επιλογής σας και κολλήστε το πάνω σε ένα χαρτόνι πάχους 1.5-2 χιλιοστών, όσο δηλαδή πάχος έχουν και τα συνηθισμένα παζλ του εμπορίου. Αν είναι πολύ λεπτό χαρτόνι χειροτεχνίας (Canson) δεν θα σφηνώνουν τα κομμάτια κι αν είναι πολύ χοντρό θα δυσκολευτείτε να το κόψετε χωρίς να χαλάσετε τα δοντάκια του παζλ. Για πιο μεγάλο μέγεθος που ξεπερνά μια κόλλα Α4 μπορείτε πάντα να το τυπώσετε σε ένα βιβλιοπωλείο. Αν είναι όμως η πρώτη σας προσπάθεια αρχίστε με κάτι μικρό γιατί χρειάζεται αρκετό κόπο και λεπτομέρεια. Φυσικά όπως και πριν, πρώτα ολοκληρώστε τη ζωγραφιά σας και μετά κόψτε το παζλ σε κομμάτια.
Τέλος, μια άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε το δικό σας εκπαιδευτικό παιχνίδι! Θα χρειαστεί να σχεδιάσετε μεγάλα κομμάτια παζλ, περίπου 4-5 τ.εκ. το καθένα για να υπάρχει χώρος για μεγάλα καθαρά σχέδια ή αριθμούς. Για παράδειγμα σε σετ των τριών κομματιών μπορείτε να γράψετε απλές μαθηματικές πράξεις, σε σετ των δύο κομματιών μπορείτε να ζωγραφίσετε φρούτα που θα πρέπει τα παιδιά να ταιριάξουν με τα ονόματα τους ή και διάφορα άλλα αντικείμενα, χρώματα ή σχήματα.
Καλή επιτυχία!
πηγή: www.noikokyra.gr

photo credits log.consumercrafts.com

Close