Πατέρας και Κόρη! Μια σχέση ζωής!
Πολύς λόγος γίνεται για τη σημασία των αρσενικών προτύπων στη ζωή ενός αγοριού, αλλά αυτό που συχνά παραλείπεται είναι η σημασία του ρόλου του πατέρα στη ζωή της κόρης. Θα ήταν λοιπόν ενδιαφέρον να εξετάσουμε τη σχέση αυτή που κάθε άλλο παρά δευτερεύουσας σημασίας είναι.
        Τα παιδιά, μην έχοντας άλλες εμπειρίες, μαθαίνουν για το τι είναι οικογένεια μέσα από τη δική τους και αυτή θα έχουν ως πρότυπο. Από τη βρεφική ηλικία τα κορίτσια εξάγουν συμπεράσματα για τους άνδρες ανάλογα με τα πρότυπα που έρχονται σε επαφή περισσότερο, και αυτοί είναι οι πατέρες τους. Αν υπάρχει ένας πατέρας (ή ένας άνδρας στη ζωή της, ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο του πατέρα), αυτός γίνεται «οδηγός» της για το τι να περιμένει από τους άνδρες. Η σχέση του με τη μητέρα της ή με ένα άλλο σημαντικό πρόσωπο, είναι το πρότυπό της για το πώς θα είναι η σχέση της με έναν άνδρα όταν μεγαλώσει.
            Αυτές οι αρχικές γνώσεις είναι πολύ ισχυρές. Ανεξάρτητα από το τι θα της συμβεί ως έφηβη και ενήλικη, ένα κορίτσι που προσδιορίζει το φύλο της ως θηλυκό έχει ήδη δημιουργήσει μια σειρά από υποθέσεις για το τι σημαίνει γι ‘αυτήν να είναι γυναίκα από τη στιγμή που είναι 4 ή 5 ετών. Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής της, παρακολουθεί και μαθαίνει από τις γυναίκες – και τους άνδρες – γύρω της να καταλάβει πώς να είναι επιτυχής ως γυναίκα και πώς να είναι σε μια σχέση με έναν άνδρα.
Όταν η μάθηση είναι θετική και χρήσιμη για να αντεπεξέλθει στον κόσμο, μια κόρη θα μεγαλώσει και θα αισθάνεται άνετα με τον εαυτό της και τη σεξουαλικότητά της. Αντίθετα, όταν η σύγκρουση δημιουργεί προσδοκίες που είναι μειωτικές ή λιγότερο χρήσιμες για την επικοινωνία με τους άλλους, η σχέση της με τον εαυτό της, με τις άλλες γυναίκες, και τους άνδρες θα είναι ταραγμένη.
            Επομένως, ο πατέρας και γενικά η πατρική φιγούρα είναι καθοριστικής σημασίας. Ανεξάρτητα από το αν θέλει την ευθύνη, η σχέση ενός πατέρα με τον κόσμο και τις γυναίκες καθορίζει ένα πρότυπο που θα το ακολουθεί ακόμα μια γενιά. Για αυτό το λόγο οι πατέρες που έχουν κόρες πρέπει να έχουν υπόψη τους κάποιες βασικές αρχές.
Πατέρας και Κόρη! Μια σχέση ζωής!
  1. Αγάπη για τη μητέρα της. Σίγουρα το να αγαπάει ο πατέρας τη μητέρα είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Όμως ακόμα και αν δεν υπάρχει το αίσθημα της αγάπης που να τους ενώνει αρκεί ο σεβασμός του προς αυτή, ώστε να αποτελέσει ο πατέρας υγιές πρότυπο.
  2. Προσεγγίστε τις κόρες σας. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί της. Μην φοβάστε να την πάρετε για μια πεζοπορία ή για ένα παιχνίδι, όπως πχ το μπάσκετ. Τα κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να θέλουν να κάνουν τέτοια πράγματα με τον πατέρα τους όπως τα αγόρια. Αφήστε τη να ξέρει ότι την αγαπάτε με τις λέξεις και τις αγκαλιές που είναι κατάλληλα για την ηλικία της. Όποια και αν είναι η σχέση σας με τη μητέρα της, η σχέση σας με την κόρη σας είναι εξαιρετικά σημαντική.
  3. Ασχοληθείτε μαζί τους. Να ενδιαφέρεσθε για ό,τι μαθαίνει στο σχολείο. Δώστε προσοχή στα ενδιαφέροντά της και να είστε ειλικρινά περίεργος γι αυτά. Μοιραστείτε μαζί της ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με την εργασία σας και τα χόμπι σας. Η έρευνα δείχνει ότι οι πιο επιτυχημένες γυναίκες είχαν γενικά πατέρες οι οποίοι ενδιαφέρονταν για τις σπουδές τους.
  4.  Πηγαίνετε στις εκδηλώσεις της. Μπορείτε να βρείτε πραγματικό ενδιαφέρον το μπάσκετ κοριτσιών ή το θέατρο, όταν πρόκειται για την κόρη σας. Αν δεν το κάνετε, δώστε στον εαυτό σας την ώθηση να πάει. Η κόρη σάς χρειάζεται ως μάρτυρα για τα ταλέντα της, τις προσπάθειές της, και τα επιτεύγματά της.
  5. Πείτε της ότι είναι όμορφη. Θαυμάστε το στυλ της. Ζούμε σε έναν πολιτισμό όπου τα κορίτσια είναι συχνά ανασφαλή για την εικόνα τους.
  6. Δείξτε της πως οι άνδρες μπορούν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικά τις διαφορές τους με τις γυναίκες. Όταν άλλες σημαντικές για εσάς γυναίκες ή μια γυναίκα συγγενής διαφωνεί μαζί σας, δείξτε στην κόρη σας πώς να επιλύει τις συγκρούσεις με έναν ήρεμο και λογικό τρόπο, χωρίς βία και φωνές.
  7. Αντιμετωπίστε τη όπως θα θέλατε να σας αντιμετωπίσει και αυτή μελλοντικά. Αντιμετωπίστε την με σεβασμό, αξιοπρέπεια, φροντίδα, στοργή και αυτή θα κάνει το ίδιο στο μέλλον τόσο σε εσάς όσο και στο σύντροφό της.
  8. Να είστε το είδος του ανθρώπου που θέλετε η κόρη σας να παντρευτεί.  Να θυμάστε πως εσείς θα αποτελέσετε το πρότυπο του άνδρα που θα αναζητήσει η κόρη σας από τα πρώτα κιόλας ραντεβού της. Αν θέλετε να βρει έναν άνθρωπο που θα είναι πιστός στη σύντροφό του, ο οποίος θα είναι τίμιος και εργατικός, που θα ξέρει πώς διασκεδάζουν και  χρησιμοποιούν τα χρήματα, πρέπει και εσείς με τη σειρά σας να προσπαθήσετε να είστε έτσι.
 Βλέποντας λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πατέρα για τη μετέπειτα ζωή της κόρης του,  γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο τρόπο που ένας πατέρας πρέπει να αντιμετωπίζει την κόρη του όταν είναι μικρή, αν θέλει να έχει μια ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή ως ενήλικη.

Close