Φτιάξτε πελτέ ντομάτας με την ωραιότερη Συνταγή από τη Λιτσα Παπαντωνίου!

Υλικά
5 κιλά ώριμες ντομάτες pomodoro
1 κγ αλάτι
5  φύλλα δάφνης
3 ΚΣ ελαιόλαδο

Οδηγίες
Πλένω καλά τις ντομάτες, τις κόβω στη μέση και απομακρύνω τυχών εκδορές.
Με ένα κουταλάκι αφαιρώ τα σπόρια και τα υγρά από κάθε κομμάτι και τις τοποθετώ σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Βάζω την κατσαρόλα στην εστία, σε μέτρια ένταση, να βράσουν οι ντομάτες και να μαλακώσουν τελείως για 30 – 40 λεπτά. Αν κάποιες δεν έχουν μαλακώσει τις αφήνω για λίγο ακόμα.
Τις ρίχνω σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, σε δόσεις με μια μικρότερη κατσαρόλα από κάτω (θα έχει μείνει ο μισός όγκος από τον αρχικό) και με μια κουτάλα πιέζω να στραγγίξουν και να μείνουν σε αυτό μόνο οι φλούδες και κάποια σποράκια.

Προσθέτω αλάτι, φύλλα δάφνης και βάζω πάλι σε μέτρα ένταση στην εστία την κατσαρόλα να βράσει για 45 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά (πάλι ο όγκος της ντομάτας θα έχει μειωθεί στο 1/3). Ανά διαστήματα ανακατεύω απαλά και προς το τέλος περισσότερο για να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο.
Τέλος αφαιρώ τα φύλλα της δάφνης και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας σε λεπτό στρώμα στο ταψί στρώνοντας την ομοιόμορφα σε όμοιο πάχος.
Για να εξατμιστούν και τα υγρά που έχουν μείνει είτε σκεπάζουμε το ταψί με τούλι και το αφήνουμε στον ήλιο για 2 μέρες περίπου ανακατεύοντας ενδιάμεσα είτε το βάζουμε στο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 150*C για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Ανά 15 λεπτά την ανακατεύω και όταν μειωθεί ο όγκος της την μαζεύω σε ένα μέρος για να έχει πάντα το ίδιο πάχος (να μην ξεραθεί ή καεί σε κάποια σημεία ενώ σε άλλα έχει υγρά).
Όταν ετοιμαστεί, την μεταφέρω σε αποστειρωμένο βάζο και τη σκεπάζω με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια της, διαφορετικά την τοποθετώ σε αποστειρωμένο βάζο κλείνω με το καπάκι και το γυρίζω ανάποδα μέχρι να κρυώσει τελείως.

Το φυλάσσω στο ψυγείο για ένα χρόνο και κάθε φορά που παίρνω από τον πελτέ φροντίζω να προσθέτω ελαιόλαδο ώστε πάντα η επιφάνεια του να είναι καλυμμένη με αυτό.
Επίσης μπορώ να βάλω τον πελτέ της ντομάτας σε παγκάκιστες στην κατάψυξη και να τους χρησιμοποιώ απευθείας όταν τους χρειαστώ.

Close