Όλα τα μυστικά για τέλειο πουρέ πατάτας

Αφράτος, με βελούδινη υφή, συνοδεύει ιδανικά κρεατικά αλλά και ψάρια. Ακολουθήστε έξυπνα tips και ένα είναι σίγουρο: οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν.

Αν βαρεθήκατε να τις καταναλώνετε τηγανητές, βραστές ή ψητές στο φούρνο, σκεφτείτε και την εκδοχή του σπιτικού πουρέ. Είναι νόστιμος και παρασκευάζεται πολύ εύκολα, αρκεί να προσέξετε ορισμένα βασικά πράγματα. Στη συνέχεια θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να σερβίρετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα το πιο λαχταριστό πιάτο.
Προσοχή στην πρώτη ύλη: Επιλέξτε πατάτες σκληρές και όχι μαλακές. Προτιμότερες είναι οι ποικιλίες της Κύπρου και του Νευροκοπίου, αφού θεωρείται πως έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε άμυλο. Σε αντίθετη περίπτωση ο πουρές γίνεται σαν λάστιχο, κάτι που φυσικά δεν θέλετε να συμβεί. Για τον ίδιο λόγο φροντίστε να τις πλύνετε πολύ καλά προτού τις βάλετε στην κατσαρόλα. Υπολογίστε πως για 4 άτομα θα χρειαστείτε 5 πατάτες, 1 φλιτζ. γάλα, 3 κ.σ. βούτυρο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Μαγείρεμα: Τοποθετείτε τις πατάτες σε κρύο, αλατισμένο νερό και όχι σε βραστό. Είναι έτοιμες όταν μπορείτε να τις τρυπήσετε άνετα με ένα πιρούνι. Βεβαιωθείτε ότι είναι μαλακές ακόμη και στο κέντρο, ωστόσο μην τις μαγειρέψετε περισσότερο γιατί θα λιώσουν και θα χάσουν μέρος της νοστιμιάς τους.
Λιώσιμο: Ο καλύτερος τρόπος να τις πολτοποιήσετε είναι ένας κλασικός μύλος λαχανικών ή εναλλακτικά ένα πιρούνι. Αποφύγετε το μπλέντερ, καθώς λόγω της υψηλής ταχύτητας υπάρχει πιθανότητα να μετατραπεί το φαγητό σας σε μια κολλώδη μάζα. Έπειτα, κι ενώ οι λιωμένες πατάτες είναι ακόμη χλιαρές, προσθέτετε το γάλα και το βούτυρο. Για βελούδινο αποτέλεσμα, καλό είναι τα παραπάνω να είναι ζεστά. Τέλος, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε απαλά, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Να θυμάστε πως, όσο κρυώνει, ο πουρές θα γίνεται ακόμη πιο σφιχτός, γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να ρίξετε ελάχιστο γάλα επιπλέον.
Γευστικές πινελιές: Ο πουρές ταιριάζει ιδανικά με μυρωδικά (εστραγκόν, μαϊντανό, ρίγανη, θυμάρι, κόλιαντρο), λαχανικά (αρακά, τριμμένο καρότο, σκόρδο κ.ά.), αλλά και με μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, πάπρικα, κάρι κ.λπ.). Αν θέλετε, αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι και το γάλα με κρέμα γάλακτος ή ξινόγαλο. Τέλος, μπορείτε να βράσετε τις πατάτες σε ζωμό (βοδινού ή και λαχανικών).
πηγή:.elle.gr

Close