Τα ριζότο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας!!!
Τι σας έχω?

 

 τα ωραιότερα ριζότο με Άρωμα Χριστουγέννων!
 Μοσχοβολιστά ριζότο με κάστανα με ρόδι με κουκουνάρι!
Με πολλά άλλα υλικά που θα σας ξετρελάνουν!
4 Συνταγές που θα λατρέψετε εσείς και οι καλεσμένοι σας!

Ριζότο με κάστανα

Τα ριζότο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας!!!
ΥΛΙΚΑ: ( Για 4-6 μερίδες )

 

 1 πακέτο ρύζι Καρολίνα ή αρμπόριο
 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 10 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα ή ψητά
100 γρ. ξανθές σταφίδες μουλιασμένες και στραγγισμένες σε νερό με 2 κ.σ. κονιάκ
 1 ποτ. λευκό κρασί μοσχάτο ή ροδίτη
3 κύβους κοτόπουλου κατά προτίμηση βιολογικούς, διαλυμένους σε 1 κούπα ζεστό νερό
 Αλάτι
 Φρεσκοκομμένο πιπέρι
 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
 3 κ.σ. ελαιόλαδο
 1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
 1 βραστήρα με ζεστό νερό

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:

 

Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τη μία κουταλιά από το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
Συνεχίζουμε με το ρύζι και το φέρνουμε και αυτό μερικές βόλτες. Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Κατόπιν συμπληρώνουμε λίγο λίγο το ζεστό νερό ίσα που να καλύπτει το ρύζι. Συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι και λίγο πριν να είναι έτοιμο προσθέτουμε τα κάστανα και τις σταφίδες.
Το ρύζι πρέπει να είναι μαλακό απ έξω και στο δόντι να κρατάει λίγο. Πρέπει επίσης να είναι κάπως ρευστό. Η διαδικασία αυτή κρατάει 18-20 λεπτά ανακατεύοντας πάντα με ξύλινη κουτάλα και συνεχώς. Αφού σας φανεί έτοιμο λοιπόν αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την άλλη κουταλιά του βουτύρου, την παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε κατευθείαν.τη συνταγή τη βρήκα στο The Kay Magazine

Ριζοτο με Ροζ Ρυζι

Κόκκινο ριζότο με παντζάρι και τυρί σεβρ

 

υλικά γιά 4-5 άτομα

 

500 γρ. ρύζι αρμπόριο ή βιαλόνε νάνο
1 κιλό μικρά παντζάρια (ή 800 γρ. βρασμένα)
3 φλ.τσ. ζωμό κότας
1/2 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένες
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το ξύσμα
1 φλ.τσ. παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
300 γρ. φρέσκο κατσικίσιο τυρί (σεβρ τύπου Chavroux)
2 φυλλαράκια άγριας ρόκας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
παρασκευή
Πλένουμε πολύ καλά τα παντζάρια, αφαιρούμε τα χόρτα τους (δεν τα πετάμε, τα βράζουμε χωριστά γιά άλλη περίπτωση) και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, που να τα σκεπάζει. Οσο πιό μικρά είναι τόσο λιγότερο νερό θα χρειαστούν, ώστε να βγάλουν καλό ζουμί. Στραγγίζουμε και κρατάμε 1 1/2 φλ.τσ. από το ζουμί τους και το ανακατεύουμε με το ζωμό κότας (αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμα, βρασμένα, κρατάμε όσο ζουμί έχουν). Καθαρίζουμε από την εξωτερική φλούδα τα παντζάρια, πολτοποιούμε στο μπλέντερ 500 γρ. και τα βάζουμε στην άκρη. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και μαλακώνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας γιά 3′. Προσθέτουμε το ρύζι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού, περίπου 2′. Ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε να το πιεί εντελώς. Προσθέτουμε 1 φλ.τσ. ζωμό (που διατηρούμε καυτό) και σιγοβράζουμε μέχρι να τον πιεί, οπότε προσθέτουμε δεύτερο φλιτζάνι. Ανακατεύουμε σχεδόν συνέχεια και περιμένουμε κάθε φορά να πιεί το υγρό (αλλά όχι να στεγνώσει τελείως), πριν προσθέσουμε άλλο. Σε 20′ περίπου το ρύζι θα είναι al dente και χυλωμένο. Δεν πρέπει να το παραβράσουμε. Προσθέτουμε τον πολτό των παντζαριών και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε ακόμα 1′-2′ στη φωτιά και αποσύρουμε.  Στο σημείο αυτό, μπορεί να περιμένει μέχρι 15′, αν δεν είμαστε έτοιμοι για το σερβίρισμα. Λίγο πριν το σερβίρισμα, προσθέτουμε στο ρύζι την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού και 1 κ.σ. καλό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουμε στα πιάτα βάζοντας επάνω μερικά κομμάτια φρέσκο κατσικίσιο τυρί και φυλλαράκια ρόκας.

 

tips: αν θέλουμε ένα ιδιαίτερο πιάτο με πιο δυνατή γεύση, αντικαθιστούμε την παρμεζάνα με ένα παλαιωμένο τσένταρ. Αντί γιά κατσικίσιο τυρί μπορούμε να σερβίρουμε αυτό το ριζότο με γαρίδες ή καραβίδες, σωταρισμένες σε λίγο βούτυρο (σερβίρουμε επάνω στο κάθε πιάτο από 3-4 γαρίδες) ή με μικρά κομμάτια φρέσκου σολομού, που έχουμε ψήσει για λίγα λεπτά στον αχνό. πηγή συνταγης:Athinorama

Ψητό Ριζότο Μανιταριών

image
Υλικά

 

1 ½ φλ.τσαγ. ρύζι για ριζότο (arborio ή carnaroli)
½ φλ.τσαγ. αποξηραμένα μανιτάρια (porchini ή morilles)
250 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή portobello)
2 κ.σ. βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 κ.σ. κονιάκ
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
1 λίτρο ζωμό κότας (καυτό)
3 κ.σ. γεμάτες τριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία
Βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε μικρό μπολ. Τα περιχύνουμε με 2 φλ. τσαγιού καυτό ζωμό (από το συνολικό της συνταγής). Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 15΄ να μουλιάσουν και να ανακτήσουν την υγρασία τους. Έπειτα τα στραγγίζουμε με τα χέρια, σφιχτά, και σουρώνουμε σε ψιλή σήτα ή τούλι το υγρό μέσα στο οποίο τα μουλιάσαμε. Το κατακάθι (περίπου 1/2 φλ. τσαγιού) το πετάμε.
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 C, στον αέρα. Τοποθετούμε ένα μικρό πυράντοχο σκεύος στη μεσαία σχάρα να ζεσταθεί. Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄ να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα λεπτοκομμένα μανιτάρια και τα πορτσίνι. Τα αφήνουμε 2΄-3΄ να πιουν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Βάζουμε το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι. Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστούν οι αλκοόλες, για 1΄-2΄, προσθέτουμε το ζωμό καυτό και το σουρωμένο υγρό των μανιταριών. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μία βράση για 1΄-2΄. Τότε το αδειάζουμε στο καυτό πυράντοχο σκεύος και το ψήνουμε για 15΄. Σε αυτήν τη φάση είναι μισοέτοιμο και με λίγη σάλτσα. Πασπαλίζουμε τότε με την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Ψήνουμε για επιπλέον 5΄.
Σερβίρουμε το ρύζι αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο σε πιάτα απλωτά για να κοπεί ο βρασμός του. Πασπαλίζουμε με φλούδες παρμεζάνας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.πηγη:Myshelf

Ριζότο με κολοκύθα και λουκάνικο

Τα ριζότο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας!!!
Υλικά:

 

1,6 λίτρα ζωμός κοτόπουλου
 2 κουταλιές βούτυρου
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 κιλό μη καυτερό λουκάνικο
 2 κούπες ρύζι αρμπόριο
8 φύλλα μαντζουράνας
1/2 κούπα πουρές κολοκύθας
Αλατοπίπερο
1 κούπα τριμμένο τσένταρ

 

 Εκτέλεση:
1. Βράστε το ζωμό κοτόπουλου.

 

2. Σε ένα άλλο τηγάνι κάψτε το βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα λουκάνικα.
3. Μόλις γίνουν σοταριστούν τα λουκάνικο ρίξτε τα μισά φύλλα μαντζουράνας και το ρύζι και αφήστε το για δύο λεπτά.
 4. Μετά ρίξτε δύο κούπες από το ζωμού που βράζει. Μόλις το απορροφήσει το ρύζι, ρίξτε άλλες δύο. Και συνεχίστε τη διαδικασία αυτή ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πιει το ρύζι όλο το ζωμό και να ρίξει κρεμώδες.

 5. Ρίξτε την υπόλοιπη μαντζουράνα και το πουρέ κολοκύθας και προσθέστε το αλάτι. 6. Βγάλτε το ριζότο από το μάτι και ρίξτε το τυρί.Πηγή: queen.gr

Χριστουγεννιάτικο πιλάφι µε κάστανα και συκωτάκια κοτόπουλου απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Τα ριζότο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας!!!

Υλικά Συνταγής
3 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας ή ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. σταφίδα Κορινθιακή (μαύρη)
3 κ.σ. κουκουνάρι
3 κ.σ. αμυγδαλόψιχα καθαρισμένη
6 βρασμένα και ψιλοκομμένα κάστανα
1/2 κ.γλ. μπαχάρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
5 φλ. νερό ή ζωμός κότας (σπιτικός ή εμπορίου) ζεστός
250 γραμ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο σε τέταρτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε το χριστουγεννιάτικο ρύζι πιλάφι, ξεπλένοντας πρώτα το ρύζι (μέχρι να βγαίνει διάφανο το νερό). Το στεγνώνουμε σε πετσέτα.

Ροδίζουμε σε δύο κουταλιές βούτυρο, το κουκουνάρι και την αμυγδαλόψιχα και προσθέτουμε στο τηγάνι τα κάστανα, το ρύζι, τα μπαχαρικά και τις σταφίδες. Ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι ν’ απορροφηθούν όλα τα υγρά, περίπου 15΄. Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το ρύζι με πετσέτα και την κατσαρόλα. Αφήνουμε έτσι να σταθεί για 10΄.

Στο μεταξύ, λιώνουμε σε τηγάνι την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο ή το ελαιόλαδο και ροδίζουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Τα ανακατεύουμε με κουτάλι μέσα στο ρύζι.

Πασπαλίζουμε με άνηθο και μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα. Αν θέλουμε, στύβουμε λίγο χυμό λεμονιού.

πηγη Αργυρω Μπαρμπαρίγου

Δείτε εδώ όλες τις Χριστουγεννιατικες συνταγές μας

stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ!

Close