Διαζύγιο και παιδί…. μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το τέλος ενός γάμου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου, κατά την οποία το παιδί συχνά βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση επιλογής του γονέα, με τον οποίο να συνεχίσει την καθημερινότητά του.

Κι αν η καθημερινότητα του παιδιού μεταβάλλεται αναγκαστικά από τις επιλογές των γονέων, υπάρχουν κάποιες περίοδοι στη ζωή του, κατά τις οποίες φορτίζεται ακόμη περισσότερο συναισθηματικά από την έλλειψη του ενός εκ των δύο γονιών, όπως είναι και η περίοδος των Χριστουγέννων, η οποία θεωρείται παραδοσιακά ως μια οικογενειακή γιορτή.

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν 6 τρόπους, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της έντασης μεταξύ των διαζευγμένων μελών της οικογένειας και σε μια ήρεμη και δημιουργική εορταστική περίοδο, μαζί με το παιδί. Φτιάξτε το πρόγραμμά σας από νωρίς Ένα ικανοποιητικό διάστημα πριν τις γιορτές, πραγματοποιήστε μια συζήτηση με τον άλλο γονέα, χωρίς την παρουσία του παιδιού, προκειμένου να συζητήσετε σχετικά με τα διαδικαστικά της περιόδου των διακοπών, όπως για παράδειγμα, ποιος θα πάρει πρώτος το παιδί, πόσες ημέρες θα μείνει με τον καθένα και ποιες θα είναι αυτές οι ημέρες. Μια συζήτηση είναι απαραίτητη, προκειμένου να διευκρινιστεί σωστά και ήρεμα το πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μπορείτε να προτείνετε αμφότεροι ιδέες και λύσεις και έπειτα, να καταλήξετε σε μια αμοιβαία συμφωνία, πάντα με γνώμονα την ψυχικά ασφαλέστερη διαβίωση του παιδιού την περίοδο των εορτών, στο κάθε σπίτι. Μοιράστε τις αρμοδιότητες και κανονίστε τις λεπτομέρειες εκ των προτέρων Με βάση τους ρυθμούς ζωής σας, συμφωνήστε από κοινού με τον άλλον γονέα για τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας του παιδιού και εντάξτε τες στο πρόγραμμά σας. Για παράδειγμα, ποιός θα είναι υπεύθυνος για τη μετακίνηση του παιδιού, ποιός θα αναλάβει τα έξοδα των δώρων κτλ. Τηρήστε τις υποχρεώσεις σας απέναντι στο παιδί.

Αν γνωρίζετε από πριν ότι δεν θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σε μια δέσμευση, είναι προτιμότερο να το δηλώσετε και να συνεννοηθείτε με το άλλο μέλος να την αναλάβει εκείνο, από το να μην είστε συνεπείς απέναντι στο παιδί. Βρείτε κοινά αποδεκτές λύσεις, ώστε να διευκολύνετε πάνω από όλα την καθημερινότητα του παιδιού σας. Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι Προκειμένου να καταφέρετε να περάσετε ήρεμες γιορτές με το παιδί, θα πρέπει να είστε ευέλικτοι. Ίσως χρειαστεί να αναδιαμορφώσετε το πρόγραμμά σας ή κάποια σχέδια που είχαν ήδη προκύψει πριν τη συμφωνία με τον πρώην σύντροφό σας. Σημασία θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι «πρωταγωνιστής» της περιόδου είναι το παιδί σας και όχι εσείς, οπότε και θα πρέπει να συντονίσετε το πρόγραμμά σας με τον πιο αποδοτικό τρόπο, για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για εκείνο. Δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες και τα θέλω του παιδιού σας και προετοιμαστείτε από κοινού να του προσφέρετε μια ξέγνοιαστη εορταστική περίοδο. Μην επηρεάζεστε συναισθηματικά

Η ψυχολογία του παιδιού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου συχνά είναι αρκετά φορτισμένη, οπότε είναι καλό να μην επιβαρύνετε την κατάσταση προτάσσοντας το αίσθημα της απογοήτευσης από έναν αποτυχημένο γάμο ή ζητώντας από το παιδί την επιβεβαίωση της αγάπης του. Το παιδί δεν είναι υπαίτιο για την μεταξύ σας κατάσταση, ούτε πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με δυσάρεστες καταστάσεις, οι οποίες τυχόν προκύψουν μεταξύ σας. Βάλτε στην άκρη τις διαφορές σας και φερθείτε με όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία, μπροστά, αλλά και πίσω από το παιδί. Προτεραιότητα έχει η ψυχική ηρεμία του παιδιού και όχι ποιός γονέας θα «κερδίσει» τη μάχη. Αποφύγετε να επηρεάσετε τον παιδί συναισθηματικά. Για παράδειγμα, μην δοκιμάσετε να του παρέχετε καλύτερα ή ακριβότερα δώρα, σε σχέση με τα δώρα του άλλου γονέα, προκειμένου να προσπαθήσετε να του εκμαιεύσετε ποιόν γονέα αγαπάει περισσότερο. Μην ρωτάτε το ίδιο το παιδί Το πρόγραμμα της εορταστικής περιόδου θα πρέπει να διευθετηθεί από τους ίδιους τους γονείς και μόνο, χωρίς να εμπλέξετε και το παιδί στην επιλογή του γονέα. Το να θέτετε το παιδί σας «διαιτητή στον αγώνα» του καλύτερου γονέα είναι μια καταπιεστική και ψυχοφθόρα διαδικασία, στην οποία δεν πρέπει να συμμετέχει εκείνο. Είναι καθήκον του ενήλικα να κρίνει μια κατάσταση και να λάβει τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις, με στόχο της προστασία της ψυχικής υγείας του ανήλικου παιδιού.

Αν έχετε ανασφάλειες για το αν λάβατε τη σωστή απόφαση, απευθυνθείτε σε κάποιον άλλο ενήλικα ή έναν ειδικό, αλλά κρατήστε μακριά το παιδί από τις αμφιβολίες και τα διλήμματα. Αν υπάρχει η δυνατότητα, γιορτάστε όλοι μαζί Αν θεωρείτε ότι το κλίμα μεταξύ σας μπορεί να διατηρηθεί σε ήρεμους τόνους χωρίς συγκρούσεις, επιλέξτε την ημέρα των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς να την περάσετε όλοι μαζί. Κάτι τέτοιο έχει πολλά οφέλη, καθώς από την μία πλευρά, το παιδί θα μπορέσει να βρεθεί στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα με όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των γιαγιάδων και παππούδων, και από την άλλη, θα του δώσετε το «καλό παράδειγμα» μιας αξιοπρεπούς συνύπαρξης, η οποία προέρχεται από την αγάπη που τρέφετε για το μικρό σας. Βάλτε στην άκρη τις διχόνοιες και αγκαλιάστε το παιδί, συνεχίζοντας παραδοσιακά τα ήθη και τα έθιμα που είχε συνηθίσει μέχρι τώρα, σχεδιάστε όλοι μαζί το πρόγραμμα εκείνης της ημέρας ή ακόμη, προσφέρετέ του και ένα δώρο, από κοινού.

Τα Χριστούγεννα είναι μια σημαντική περίοδος στη ζωή του παιδιού, η οποία έγκειται στους δικούς σας χειρισμούς για το αν θα είναι παράλληλα και μια ξεχωριστά όμορφη περίοδος.  Και μην ξεχνάτε… …Αφήνοντας το παιδί να περάσει τα Χριστούγεννα με τον πρώην σύντροφό σας, δεν είναι μια παραχώρηση προς εκείνον. Είναι μια παραχώρηση προς το παιδί σας… Καλές γιορτές!

Πηγή : Paidorama.com [ https://www.paidorama.com/diazigio-kai-paidi%E2%80%A6.-mprosta-stis-giortes-twn-xristougennwn.html ]

Close