Υπέροχο χριστουγεννιατικο κεικ με αμυγδαλοπαστα!
 
Υπέροχο χριστουγεννιατικο κεικ  !Η συνταγη μας ερχεται απο Αγγλια!
275γραμμ. μαλακό βούτυρο
225γραμμ. μαύρη ζάχαρη
6 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
275γραμμ. κοσκινισμένο αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού mixed spice
100γραμμ. πούδρα αμυγδάλου
350γραμμ. μαύρες σταφίδες
700γραμμ. Ξανθές σταφίδες
175γραμμ. ψιλοκομμένα κόντιτα
165γραμμ. ψιλοκομμένα κερασάκια γλασέ
300γραμμ. Αλεύρι
50γραμμ. χοντροκομμένα αμύγδαλα
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
6 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Για την διακόσμηση,
1 βαζάκι μαρμελάδα βερίκοκο, συν λίγο νεράκι
900γραμμ. μάρτζιπαν (Υπάρχει έτοιμο στα μεγάλα Super Market) Εάν δεν βρούμε, το φτιάχνουμε…όπως πάντα…μόνες μας.
Λευκό γλάσο
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 150ο C και προετοιμάζουμε μια φόρμα με ελατήριο Φ23 εκατοστών. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα όπως ακριβώς κάναμε και με το πανετόνε, αλλά η διπλή λαδόκολλα κύλινδρος, θα υπερβαίνει μόνον 6 εκατοστά από τα τοιχώματα της φόρμας. Επίσης θα κυκλώσουμε εξωτερικά και γύρω-γύρω την φόρμα, με 2 φύλλα εφημερίδας, που δεν μας ενδιαφέρει το ύψος της. Θα την δέσουμε πάνω στην φόρμα με σπάγκο. Ακόμα, θα στρώσουμε το ταψί του φούρνου μας, με 2 φύλλα εφημερίδας.
2. Βάζουμε όλα τα φρούτα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και το ξύσμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά και τα αναμιγνύουμε.
3. Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε με το μιξεράκι χειρός, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε λίγο-λίγο τα χτυπημένα αβγά, ενώ συνεχίζουμε να τα χτυπάμε.
4. Ρίχνουμε μέσα σε δόσεις, το μείγμα με τις σταφίδες και τα ανακατεύουμε.
5. Προσθέτουμε το κονιάκ, τα ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα, στην φόρμα που έχουμε προετοιμάσει.
6. Με την ανάποδη ενός κουταλιού θα στρώσουμε και θα πιέσουμε το μείγμα προς τα κάτω, για να μη μείνει αέρας μέσα. Τέλος θα κάνουμε με το κουτάλι μας ένα έλλειμμα, μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος, για να φουσκώσει ομοιόμορφα.
7. Ακουμπάμε την φόρμα πάνω στο ταψί με την εφημερίδα και το φουρνίζουμε για 4 ½ ώρες. Ξεφουρνίζουμε το κέικ, το αφήνουμε να γίνει χλιαρό, αφαιρούμε την εφημερίδα, ανοίγουμε το ελατήριο της φόρμας, βγάζουμε την κυλινδρική λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα.
8. Αφαιρούμε την λαδόκολλα του πάτου, τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ σε διάφορα σημεία με ένα σουβλάκι και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο κονιάκ.
Για την διακόσμηση,
 
Αλείφουμε το κέικ, πρώτα με μαρμελάδα. Την μαρμελάδα την χρειαζόμαστε για να γίνει λείο και να κολλήσει η αμυγδαλόπαστα επάνω του. Έχουμε έτοιμη την αμυγδαλόπαστα και την απλώνουμε στο κέικ, έχουμε έτοιμο το γκλάσο και το απλώνουμε πάνω από την αμυγδαλόπαστα και τέλος, διακοσμούμε το κέικ με τα γκι. Το γκλάσο το χρησιμοποιούμε για να έχει ωραία, λευκή και γυαλιστερή εμφάνιση το κέικ μας, γιατί η αμυγδαλόπαστα είναι υποκίτρινη και θαμπή.
Για την μαρμελάδα,
 
1. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την μαρμελάδα με το νεράκι και τα ανακατεύουμε πάνω από μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι παχύρευστη και να απλώνεται.
2. Την αφήνουμε να γίνει χλιαρή και αλείφουμε όλο το κέικ.
Για την αμυγδαλόπαστα,
Εάν βρούμε έτοιμο μάρτζιπαν, το μεταχειριζόμαστε όπως μια απλή ζύμη με αλεύρι. Δηλαδή το πλάθουμε στις χούφτες μας για να μαλακώσει και το ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε φύλλο, στο μέγεθος που θέλουμε για να καλύψει όλο το κέικ. Την επιφάνεια που θα το ανοίξουμε, την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη, αντί για αλεύρι.
Εάν δεν βρούμε έτοιμο μάρζιπαν, το φτιάχνουμε με,
340γραμμ. λευκά ωμά αμύγδαλα
170γραμμ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
170γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 ασπράδια από μεγάλα αβγά, χτυπημένα
½ κουταλάκι του γλυκού, υγρό άρωμα πικραμύγδαλου, ή βανίλια
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
1. Βάζουμε τα αμύγδαλα με 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη στο μπλέντερ και τα χτυπάμε, μέχρι να γίνουν πούδρα.
2. Μεταφέρουμε την πούδρα αμυγδάλου με την ζάχαρη σε ένα μπολ, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αναμιγνύουμε.
3. Ρίχνουμε μέσα το πικραμύγδαλο, το λεμόνι και τα ασπράδια και αρχίζουμε να τα ζυμώνουμε.
4. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη την επιφάνεια του πάγκου μας και ζυμώνουμε την αμυγδαλόπαστα, μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι.
5. Την ανοίγουμε σε φύλλο τόσο μεγάλο, όσο χρειάζεται, για να καλύψουμε ολόκληρο το κέικ.
6. Περνάμε με προσοχή τον πλάστη μας κάτω από την αμυγδαλόπαστα, να φτάσει μέχρι την μέση, την σηκώνουμε και την ακουμπάμε πάνω στο κέικ. Την φορμάρουμε με τα χέρια μας να ακουμπήσει και να κολλήσει, επάνω και γύρω από το κέικ. Με ένα μαχαιράκι, κόβουμε και αφαιρούμε, τα περισσεύματα που θα υπάρχουν στην βάση του κέικ. Τα περισσεύματα δεν τα πετάμε. Μοιράζουμε την ζύμη και την χρωματίζουμε με πράσινο και κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Την ζυμώνουμε ξεχωριστά και ανοίγουμε με τον πλάστη την πράσινη, για να φτιάξουμε τα φυλλαράκια του γκι και την κόκκινη, απλά την πλάθουμε σε κόκκινες μπαλίτσες. Αφού αλείψουμε το κέικ με το γκλάσο, το στολίζουμε με τα γκι μας.
Για το λευκό γλάσο,
550γραμμ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
3 ασπράδια
1 κουταλιά της σούπας γλυκερίνη (Από το φαρμακείο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Χτυπάμε τα ασπράδια στην μεσαία ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Στην συνέχεια, ρίχνουμε λίγη-λίγη την ζάχαρη και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα να στέκεται καλά. Τέλος, ρίχνουμε την γλυκερίνη και τα χτυπάμε για ½ λεπτό ακόμα.
2. Απλώνουμε το γκλάσο σε όλη την επιφάνεια του κέικ με μια σπάτουλα, το αφήνουμε για λίγες ώρες να στεγνώσει και το στολίζουμε με τα γκι, ή με ότι άλλη Χριστουγεννιάτικη έμπνευση έχουμε. Merry Christmas!
Σημ: Οι Εγγλέζοι, φτιάχνουν το κέικ από τον Νοέμβριο! Το τυλίγουν με διπλή λαδόκολλα, στην συνέχεια με αλουμινόχαρτο και το κλείνουν σε ένα τάπερ, ή σε ένα κουτί. Μια φορά την εβδομάδα το ανοίγουν, το περιχύνουν με κονιάκ και το ξανατυλίγουν. Την ημέρα των Χριστουγέννων το καλύπτουν με την αμυγδαλόπαστα και το διακοσμούν.

Stay…tuned…Γραφτείτε στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για νέες δημοσιεύσεις γιατί δεν τελειωσαμε εδώ! 
 
 
πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες και κατασκευες για παιδια 

Close