Πείτε ξουτ στα φάρμακα!15 φυσικοί τρόποι να διώξετε το κρυολόγημα μακριά!

Πείτε ξουτ στα φάρμακα!15 φυσικοί τρόποι να διώξετε το κρυολόγημα μακριά!

Όσο οι θερμοκρασίες λειτουργούν με την λογική του «τραμπολίνου» τόσο μας ταλαιπωρεί το συνάχι, η βουλωμένη μύτη, ο πονόλαιμος και ο πυρετός.  Στην κουζίνα μας υπάρχουν μια σειρά από φυσικά «φάρμακα» που κάνουν θαύματα στα ήπια συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Θεραπευτικά βότανα για γρίπη, συνάχι, πυρετό, βήχα, πονόλαιμο

1. Λεμονάδα

 

Στίψτε το χυμό μισού λεμονιού, προσθέστε ένα κουταλάκι μέλι και ανακατέψτε με μια κούπα του τσαγιού ζεστό νερό. Μαλακώνει αμέσως τον λαιμό, καθαρίζει το αίμα και χαλαρώνει τους βλεννογόνους.
2. Κοτόσουπα
Ναι η νόστιμη και παραδοσιακή κοτόσουπα κάνει θαύματα στο κρυολόγημα και την γρίπη. Χρησιμοποιούνταν μάλιστα ως γιατρικό ήδη από τον 12ο αιώνα.
3. Μουστάρδα
Η μουστάρδα μειώνει τον πυρετό, εξαλείφει τις τοξίνες και βοηθά στην ιάση των βλεννογόνων εκκρίσεων των πνευμόνων.

4. Τζίτζερ

 

Δείτε ακόμη Τα 13 σπιτικά γιατροσόφια για τον πονόλαιμο που θα σε ανακουφίσουν.

Ένα τσάι με τζίτζερ λειτουργεί σαν αντιϊκό και σας βοηθά να σκοτώσετε τα μικρόβια, είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στις στομαχικές διαταραχές.
Τρίψτε δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίτζερ και βράστε το με δύο φλιτζάνια νερό για 15 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε το να μουλιάσει για άλλα 10 λεπτά. Σουρώστε το και πιείτε το αφέψημα.
Επίσης προσθέτοντας τζίτζερ στο αφρόλουτρό σας ενεργοποιείτε το λεμφικό σύστημα. Ο τρόπος είναι απλός: τρίβετε ένα τέταρτο του φλιτζανιού φρέσκο τζίτζερ, το τοποθετείτε σε ένα τουλπάνι και το βάζετε στην μπανιέρα την ώρα που την γεμίζετε με ζεστό νερό. Κατόπιν αφαιρείτε το τουλπάνι και απολαμβάνετε το ζεστό σας μπάνιο.

5. Σκόρδο

Το γνωστό μας σκόρδο είναι αποτελεσματικό και σαν πρόληψη και σαν θεραπεία για το κρυολόγημα και την γρίπη. Το ωμό σκόρδο είναι αντιμυκητιασικό, αντιβακτηριακό και αντιϊκό. Έρευνες στην Βρετανία κατέγραψαν ότι το σκόρδο μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από την γρίπη και να θωρακίσει τον οργανισμό. Χρειάζεται φυσικά ιδιαίτερη προσοχή από όσους ακολουθούν αγωγή με αντιπηκτικά καθώς το σκόρδο έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

6. Μέντα

 

Η μέντα σας βοηθά να … ιδρώσετε. Ετοιμάστε ένα τσάι με μέντα, απολαύστε το και ξαπλώστε γρήγορα στο κρεβάτι σας για διώξετε τον πυρετό… ιδρώνοντας.

7. Καστορέλαιο

Τοποθετώντας μια ζεστή κομπρέσα με καστορέλαιο στο στήθος βοηθάτε να ανοίξουν οι αεραγωγοί και να αποκατασταθεί η αναπνευστική λειτουργία. Εξίσου αποτελεσματικό είναι και ένα μασάζ με καστορέλαιο και κατόπιν να τοποθετήσετε μια ζεστή θερμοφόρα στο στήθος.

8. Πορτοκάλια

 

Γνωστό και άκρως αποτελεσματικό. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι καθημερινή λήψη βιταμίνης C μπορεί να κάνει την γρίπη να διαρκέσει λιγότερο. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα υποστηρίζει ότι 1.000 mg βιταμίνης C κάθε 6 ώρες μπορεί όχι μόνο να απαλύνει αλλά και να προλάβει τα συμπώματα της γρίπης.

9. Μέλι

 

Το μέλι όπως είναι γνωστό έχει εκπληκτικές επουλωτικές ιδιότητες. Ανακουφίζει από τον βήχα και αυξάνει την ανοσία. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα απλό και φυσικό σιρόπι για το βήχα με μια κουταλιά μέλι και λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι.

10. Τσάι με Κύμινο και Τζίτζερ

 

Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο και μισό κουταλάκι τζίτζερ σε ένα ποτήρι βραστό νερό και έχετε ένα αποτελεσματικό αφέψημα για το κρυολόγημα.

11. Αλάτι

Το αλάτι είναι εξαιρετικό για γαργάρες και καταπραύνει τον πόνο σ’ ένα ερεθισμένο λαιμό. Διαλύστε το σε ζεστό νερό και για περισσότερη αντιφλεγμονώδη δράση προσθέστε λίγο κουρκουμά.
Μια επιπλέον χρήση του αλατιού είναι στην καταπολέμηση της ρινικής συμφόρησης. Πλύσεις με αλατόνερο μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την λοίμωξη των παραρρινίων κόλπων.

12. Ακτινίδιο

 

Το ακτινίδιο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και προσφέρει εξαιρετική «προστασία» στα παιδιά.

13. Χαμομήλι

 

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό για χιλιάδες χρόνια για την ανακούφιση από το κρυολόγημα.  Είτε ως αφέψημα είτε για εισπνοές των ατμών του ενώ βράζει.

14. Φασκόμηλο

 

Το φασκόμηλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στοματικές πλύσεις για ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού. Στην Γερμανία μάλιστα η συγκεκριμένη χρήση του έχει πάρει την έγκριση και της ιατρικής τους επιτροπής.

15. Υδροθεραπεία

Ένα ζεστό μπάνιο αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά να πέσει ο πυρετός.
Αυτοί είναι 15 απλοί τρόποι για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Αν φυσικά υποφέρετε από υψηλό πυρετό που επιμένει ή τα συμπτώματα χειροτερεύουν και δεν υποχωρούν επιβάλλεται να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Δείτε ακόμη 6 σπιτικά γιατροσόφια για να ανακουφιστούμε από τον ξηρό βήχα

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close