Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 19/05/15-25/05/15
 

Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινα με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω  πάλι σημερα;»  έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό  πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα  και έγω θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα
 Κανελονια στο φούρνο  με κιμα
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 19/05/15-25/05/15
Τι χρειαζόμαστε:
1 κουτί κανελόνια
700 γρ. κιμά(400 χοιρινό-300 μοσχαρίσιο εγω βαζω)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/ ματσακι  μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ντοματοχυμό
λίγο ελαιόλαδο για τσιγάρισμα
 ελαιόλαδο
6 κουταλιές αλεύρι
1 λίτρο γάλα
2 αυγά
150 γρ. τριμμένο τυρί
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
μπαχάρι
1 κανελοξύλο 

Πώς το κάνουμε:
Σε λίγο ελαιόλαδο τσιγαρίζουμε τον κιμά και το κρεμμύδι.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι πάπρικα 2 μπαχάρια και το κανελόξυλο  και τον μισό νταματοχυμό, και βράζουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν βράσει προσθέτουμε τον μαϊντανο και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Για την κρέμα:
Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι, την βάζουμε στο μάτι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να χρυσίσει.
Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύντας συνεχώς.
Όταν ζεσταθεί το γάλα, κατευάζουμε την κατσαρολα απο το μάτι και προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Την ξαναβάζουμε στο μάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήξει.
Κατευάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα του κιμά στην κρέμα και ανακατεύουμε.
Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ και βάζουμε στον πάτο, λίγο ντοματοχυμό.
Γεμίζουμε τα κανελόνια και το μείγμα που θα περισσέψει το περιχύνουμε από πάνω.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα ντοματοχυμό και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά.

Τρίτη
Γαριδομακαροναδα συνταγη εδω
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 19/05/15-25/05/15

Τετάρτη γιγαντες στο φουρνο
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 19/05/15-25/05/15

½ κιλό γίγαντες
3 μέτρια ή δύο μεγάλα κρεμμύδια
3-4 σκελίδες σκόρδο ή όσο μας αρέσει
 1 ματσάκι  μαϊντανό (να βγει  πάνω κάτω μια κούπα ψιλοκομμένος)
¾ κούπας ελαιόλαδο
1 βαθύ πιάτο τριμμένη ντομάτα (το καλοκαίρι) ή ένα κουτάκι κονκασέ (εγώ έβαλα τριμμένη ντομάτα από εκείνη που διατηρώ στην κατάψυξη – τα σακουλάκια μου  περιέχουν ½ κιλό πολτό-  και 1 κουταλιά πελτέ)  
Αλάτι
Πιπέρι
Προαιρετικά, μισή ή μια μικρή καυτερή πιπερίτσα

Βάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες στο νερό (για 12 ώρες τουλάχιστον), αφού τους πλύνουμε. Την επομένη τους ξεπλένουμε και τους  βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και του ς αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μόλις δηλαδή βράσουν, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε να ξαναβράσουν με νερό (κρύο)  που τους καλύπτει κατά ένα δάκτυλο περίπου .
Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς 
Παράλληλα, σε  μικρότερη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε φετούλες ή μεγάλα καρέ (χοντροκομένα δηλαδή) και προσθέτουμε το σκόρδο και την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε.  Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει και να μελώσει και προσθέτουμε τον μαϊντανό  καλοπλυμένο και ψιλοκομμένο, και την πιπερίτσα αν βάλουμε. Ας πάρουν μια βράση και όλα μαζί.  Ανάβουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.   
Απλώνουμε τους γίγαντες σε πυρέξ  τραβώντας τους με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα που έβρασαν και από πάνω τους περιχύνουμε με τη σάλτσα. 
Προσθέτουμε ζουμάκι από κείνο που έχει μείνει στην κατσαρόλα που έβρασαν , τόσο όσο χρειάζεται να βράσει λίγο ακόμη το φαγητό μας  αλλά να μη γίνει σούπα. 
Ελέγχουμε αν θέλει και λίγο αλάτι ακόμη (είχαμε αλατίσει μόνο τη σάλτσα). 
βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο  για μισή ώρα περίπου, στην πρώτη σχάρα από κάτω. Πρέπει να μείνει με σφικτή σάλτσα, αλλά να μην ξεραθεί . 
via



Πέμπτη γαβρος ριγανατος η σαρδελα 
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 19/05/15-25/05/15

 κιλό γαύρο καθαρισμένο και πλυμένο
200 γρ. ελαιόλαδο, 30 γρ. λεμόνι
αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
1/2 φλ νερό
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ολοκληρο λεμονι σε φετες
1 φυλλο δαφνης

Ετοιμασία

Στρώνουμε τον γαύρο σε ενα πιρεξ

Σε βαθύ πιάτο ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα τα ψάρια μας. Κοβουμε ενα λεμονι σε φετες και αραδιαζουμε στο ταψι

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 10 – 12 λεπτά.

Παρασκευη 
Φασολάκια 
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 19/05/15-25/05/15

Συστατικά:
800 γρ. φρέσκα φασολάκια καθαρισμένα
1/2 φλ. έελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3-4 μικρές πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
800 γρ. φρέσκες ντομάτες ή 400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
2/3 φλ. ζεστό νερό
3-4 κ.σ.μαϊντανός ψιλοκομμένος 
αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
 Αν τα φασολάκια είναι πολύ μακριά τα κόβουμε στη μέση και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό.
1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, κατόπιν ρίχνουμε το σκόρδο, κι όταν αρχίσει να γυαλίζει, προσθέτουμε και τις πατάτες.
2. Βάζουμε τις ντομάτες, το ζεστό νερό κι αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 5 λεπτά. Αφού πλύνουμε τα φασολάκια με άφθονο νερό, τα ρίχνουμε κι αυτά στην κατσαρόλα με λίγο αλάτι και πιπέρι.
3. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό για 30 λεπτά. Ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό.  Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα φασολάκια.
Σερβίρονται ζεστά και συνοδεύονται από φέτα.

Σαββατο Μοσχαρακι λεμονατο με πατατουλες
μοσχαρι
1 κιλό μοσχάρι 2 μέτρια κρεμμύδια
 3 σκελίδες σκόρδο
 ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
 1 κρασοπότηρο κρασί
   2 λεμόνια (το χυμό τους)  αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  1 κ. γλ. κορν φλάουρ ή αλεύρι
1 δαφνοφυλλο

Εκτέλεση

κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας και το σοτάρουμε.
Όταν πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, ρίχνουμε το αλατοπίπερο και συμπληρώνουμε ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει σχεδόν, το κρέας και αφήνουμε να σιγοβράσει για  1 ωρα περιπου’.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών  και το δαφνοφυλλο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά, για 20′ με 25′, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, (ελέγχοντας για νερό, κατά διαστήματα).

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, παίρνουμε λίγο απ᾿ το ζουμί, το βάζουμε σ᾿ ένα φλυτζάνι, διαλύουμε μέσα το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. 
Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να βράσει 4′- 5′ ακόμη, μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του.

Το σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές, ή ρύζι σπυρωτό, ή ακόμη καλύτερα και με τα δύο. 
Το περιχύνουμε με την σάλτσα του κρέατος.

Αν θελετε προσθετετε μεσα τις πατατουλες περιπου 40 λεπτα πριν ειναι ετοιμο το φαγητο

Κυριακη Κοτοπουλο με μελι και μουσταρδα στο φουρνο

honey-mustard-chicken

1 κοτόπουλο
8 μέτριες πατάτες, υπολογίζω 2 μέτριες πατάτες σε κάθε μερίδα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σούπας μέλι
2 κύβους λαχανικων
1 κ. σούπας μουστάρδα, αν έχω Dijon την προτιμώ
1-2 λεμόνια, εξαρτάται από πόσο χυμό θα βγάλουν τα λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα

Πώς θα το φτιάξουμε…

  Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Ρίχνουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ρίγανη και γλυκιά πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά. Τις στρώνουμε όμορφα στο ταψί και τοποθετούμε το κοτόπουλο στο κέντρο.

  Στο multi χτυπάμε το λάδι, τους κύβους Knorr, το μέλι, την μουστάρδα και το λεμόνι. Κρατήστε τις άλλες ποσότητες σταθερές και πειραματιστείτε με το λεμόνι. Ξεκινήστε με ένα και θα δείτε μετά, αν το θέλετε πιο ξινό, την επόμενη φορά προσθέστε ακόμη ένα λεμόνι. Αν πάλι σας αρέσει γλυκούτσικο, φτάνει το ένα. Περιχύνουμε το μείγμα του μελιού να πάει παντού. Κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα τις πατάτες και ένα καλό μασαζάκι στο κοτοπουλάκι, απ΄έξω αλλά και στο εσωτερικό του.

  Προσθέτουμε δυο ποτήρια νερό και ψήνουμε στους 200C. Μόλις πάρει χρώμα από την μία πλευρά γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη.

  Θέλει λίγη προσοχή στο ψήσιμο γιατί το κοτόπουλο παίρνει χρώμα πιο γρήγορα λόγω μελιού. Αν δείτε ότι οι πατάτες δεν έχουν ακόμα ξεροψηθεί όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, σκεπάστε το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο για να μην καεί. Όμως να ξέρετε ότι το χρώμα που παίρνει και γενικά όλη η εμφάνισή του είναι απίθανη, σαν αυτά που παίρνουμε απ΄έξω.



Γλυκακια εχω να σας προτεινω δυο


Μπισκοτογλυκο με φραουλες συνταγη εδω
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 19/05/15-25/05/15

Και γλυκο με nutella συνταγη εδω
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και συνταγές 19/05/15-25/05/15

 

 

Close