Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!

 

Πολλές φορές θέλουμε να χρωματίσουμε τη ζαχαροπάστα και τα χρώματα δεν μας βγαίνουν έτσι ακριβώς όπως τα θέλουμε!Έψαξα και βρήκα έναν οδηγό μίξης χρωμάτων για να φτιάξετε τα χρώματα έτσι ακριβώς όπως θέλετε!

 

Για να χρωματίσουμε ζαχαρόπαστα χρειαζόμαστε τα 3 βασικά χρώματα: Μπλε, Κόκκινο και Κίτρινο
Όλα τ’ άλλα χρώματα φτιάχνονται συνδυάζοντας αυτά τα τρία.
Έτσι ο συνδυασμός για να φτιάξουμε τα δευτερεύοντα (βλ. στην εικόνα εξωτερικά των βασικών) είναι:
Πράσινο = ένα μέρος μπλε + ένα μέρος κίτρινο
Μωβ = ένα μέρος μπλε + ένα μέρος κόκκινο
Πορτοκαλί = ένα μέρος κόκκινο + ένα μέρος κίτρινο
Για τις αποχρώσεις των πράσινο, μωβ και πορτοκαλί θα πρέπει, ανάλογα με το τι θέλουμε, να προσθέσουμε μεγαλύτερο μέρος του έντονου χρώματος για να επιτύχουμε έτσι πιο σκούρα απόχρωση του ή μεγαλύτερο μέρους του πιο ανοιχτού χρώματος για την πιο ανοιχτή απόχρωση.
Το καφέ φτιάχνεται συνδυάζοντας ίση ποσότητα ενός από τα βασικά χρώματα με το απέναντι από αυτό, στο διάγραμμα, δευτερεύον.
Δηλαδή με έναν από τους πιο κάτω συνδυασμούς:
Κόκκινο + πράσινο ή Κίτρινο + μωβ ή Μπλε + πορτοκαλί .
Επίσης μπορείτε να το φτιάξετε αναμιγνύοντας στη λευκή σας ζαχαρόπαστα λιωμένη σοκολάτα ή σκόνη κακάο.
Πολλές φορές το καφέ έχει λίγο πιο έντονο τον τόνο του πράσινου. Μπορείτε να τον εξαλείψετε διαλύοντας το καφέ χρώμα σε ¼ κ.γ. νερό, πριν το προσθέσετε στην επικάλυψη σας.
Το μαύρο είναι ένα χρώμα το οποίο απαιτεί μεγάλη πολύ μεγάλη ποσότητα των τριών βασικών χρωμάτων για να φτιαχτεί, γι αυτό είναι πιο εύκολο να το αγοράσουμε έτοιμο.
Λίγα μυστικά ακόμα
H μίξη χρωμάτων
Το μωβ εάν το χρησιμοποιήσετε για τον χρωματισμό βουτυρόκρεμας βεβαιωθείτε ότι έχετε βάλει γάλα στα υγρά της. Με αυτό τον τρόπο το μωβ δεν θα ξεθωριάσει σε μπλε.
Για παστέλ χρώματα συνδυάστε 2 μέρη λευκής ζαχαρόπαστας/βουτυρόκρεμας) σε ένα μέρος οποιασδήποτε χρωματισμένης.
Οι αναλογίες για μερικά από τα πιο συνήθως χρησιμοποιούμενα χρώματα είναι:
Βερικοκί = 2 μέρη πορτοκαλί Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος Χρυσοκίτρινο (Golden Yellow)
Θαλασσί = 5 μέρη μπλε τ’ ουρανού  (Sky Blue) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος πράσινο του φύλλου (Leaf Green) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Burgundy Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!=5 μέρη ροζ του τριαντάφυλλου (Rose Pink) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος μενεξεδί (Violet) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Παλ πράσινο = 5 μέρη κίτρινο λεμονί (Lemon Yellow) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος πράσινο του φύλλου (Leaf Green)Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Χρώμα σκουριάς = 8 μέρη πορτοκαλί Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 2  μέρη κόκκινο Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος καφέ Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Χάλκινο χρώμα Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!= 1  μέρος Χρυσοκίτρινο (Golden Yellow) + 1 μέρος καφέ Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος κόκκινο Χρισ/νων (Xmas-Red) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Κοραλλί = 3 μέρη ροζ του τριαντάφυλλου (Rose Pink) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 2 μέρη κίτρινο του λεμονιού (Lemon Yellow) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Λεβάντα = 5 μέρη ροζ (Pink) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος μενεξεδί (Violet) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Ασημί (γκρί) = 1 μέρος μαύρο (Black) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος μπλε (Blue) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Τυρκουάζ = 6 μέρη μπλε τ’ ουρανού (Sky Blue) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος κίτρινο του λεμονιού (Lemon Yellow) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Μωβ, λιλά ή μενεξεδί = 5 μέρη ροζ του τριαντάφυλλου (Rose Pink) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 2  μέρη πορτοκαλί Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 2  μέρη κόκκινο Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 2  μέρη μαύρο (Black) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Δαμασκηνί = 1 μέρος μενεξεδί (Violet) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + μια ιδέα κόκκινο Χρισ/νων (Xmas-Red) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Χρυσό = 10 μέρη κίτρινο του λεμονιού (Lemon Yellow) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 3  μέρη πορτοκαλί Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!+ 1 μέρος κόκκινο Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Ερυθροκαστανό = 4 μέρη κόκκινο (Red Red) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 2  μέρη Burgundy Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Πράσινο βρύων = 2 μέρη μενεξεδί (Violet) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 3  μέρη κίτρινο του λεμονιού (Lemon Yellow) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Ναυτικό μπλε = 1 μέρος μπλε τ’ ουρανού (Sky Blue) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος μενεξεδί (Violet) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Πράσινο σταφυλιών = 1 μέρος μπλε τ’ ουρανού (Sky Blue) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 6 μέρη (Rose Pink) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Κόκκινο βατόμουρων = 3 μέρη ροζ του τριαντάφυλλου (Rose Pink) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + 1 μέρος  κόκκινο Χρισ/νων (Xmas-Red) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Κόκκινο ρουμπινιού = 1 μέρος κόκκινο (Red Red) Οδηγός χρωμάτων για γλύκα! + μια ιδέα μαύρο Οδηγός χρωμάτων για γλύκα!
Χρωματισμός  επικάλυψης (γλάσου, ζαχαρόπαστας κλπ)
 
Εάν χρησιμοποιείται χρώματα σε μορφή πάστας, μην αφαιρέσετε εντελώς τη μεμβράνη προστασίας τους. Αυτό θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής της πάστας σας.  Βάλτε μία οδοντογλυφίδα μέσα από τη μεμβράνη προστασίας και στριφογυρίστε την. Χρωματίστε την επικάλυψη σας . Προσθέστε μία μικρή ποσότητα χρώματος κάθε φορά μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό χρώμα. Εάν χρησιμοποιείτε κόκκινο, μπλε, μαύρο, καφέ ή πορτοκαλί, μπορείτε ν΄ αφαιρέσετε τη προστατευτική μεμβράνη και να χρησιμοποιήσετε τη μύτη ενός μαχαιριού για να προσθέσετε το χρώμα στην επικάλυψη σας. Καθαρίστε τη λεπίδα του μαχαιριού πριν τη βάλετε πάλι στο χρώμα. Για να έχετε την ίδια απόχρωση ενός χρώματος σε όλη τη τούρτα σας, χρωματίστε από την αρχή αρκετή ποσότητα επικάλυψης. Είναι δύσκολο να φτιάξετε πάλι την ίδια απόχρωση ενός χρώματος.
Έντονα χρώματα
Για τα έντονα χρώματα όπως το μαύρο, καφέ, κόκκινο πορτοκαλί ή μπλε χρειάζεστε πολύ μεγάλη ποσότητα χρώματος.  Για αυτό το λόγο συστήνεται να χρησιμοποιούνται σε μικρή ποσότητα (π.χ. για τη κατασκευή των διακοσμητικών στοιχείων μιας τούρτας) . Επικάλυψη με βαθύ κόκκινο χρώμα μπορεί να έχει πικρή γεύση, γι αυτό όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα κόκκινου στη τούρτα σας, καλό είναι να αγοράσετε το κόκκινο χρώμα χωρίς γεύση γνωστής εταιρίας, το οποίο δεν περιέχει το συστατικό που προκαλεί τη πικρή γεύση. Το ίδιο συμβαίνει και με το μαύρο χρώμα, αντί του οποίου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη σοκολάτα για να χρωματίσετε την επικάλυψη σας.
Αλλαγές χρωμάτων
Τα χρώματα σκουραίνουν όταν μένουν ή εκτίθενται στο φως, γι αυτό καλό θα ήταν να χρωματίζεται η επικάλυψη (ειδικά η βουτυρόκρεμα) μία με δύο ώρες πριν χρησιμοποιηθεί (προσοχή εδώ: ο χρωματισμός με κόκκινο πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν, γιατί σκουραίνει αρκετά όσο μένει). Η παρουσία οξέος, π.χ. χυμό λεμονιού ή κρέμας ταρταρ, μπορεί να αλλοιώσει τα χρώματα (π.χ. το καφέ παίρνει ένα τόνο πιο πράσινο και το μενεξεδί γίνεται μπλε), γι αυτό εάν η συνταγή έχει ένα από τα υλικά αυτά καλό θα ήταν να το παραλείψετε. Επίσης το νερό μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα σας, ανάλογα με τη γεωγραφική σας περιοχή. Εάν η συνταγή σας έχει νερό αντικαταστήστε μέρος του με γάλα ή σκόνη γάλακτος.
Εφέ
Μαρμάρου:  Βάζοντας διαφορετικές αποχρώσεις χρωματισμένου γλάσου στη σακούλα σας
Γραμμών:  Για να επιτύχετε εφέ δύο τόνων, προσθέστε διαφορετικό χρώμα στις πλευρές της σακούλας σας πριν βάλετε σε αυτή το χρωματισμένο γλάσο. Για πιο έντονες γραμμές φτιάχνετε τις λωρίδες χρώματος στα πλαϊνά της σακούλας σας χρησιμοποιώντας χοντρό πινέλο.
Λεύκανση/Φωτισμός Χρωμάτων
Το χρώμα Λευκό-Λευκό σε μορφή πάστας (προϊόν γνωστής εταιρίας) μπορεί να φωτίσει γλάσο το οποίο έχει χρωματιστεί πολύ σκούρο. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ν’  ασπρίσετε βουτυρόκρεμα η οποία συνήθως έχει κίτρινο χρώμα από το βούτυρο ή μαργαρίνη.
Λέκιασμα
Τα χρώματα σε μορφή πάστας μπορούν να λεκιάσουν το δέρμα ή τα ρούχα μας. Πλένοντας την περιοχή με σαπούνι και ζεστό νερό θα αφαιρέσετε το χρώμα. Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να αφαιρέσετε αρχικά τη λεκιασμένη επιφάνεια. Ξεπλύνετε καλά και αφήστε να στεγνώσει. Εάν το χρώμα δεν φύγει χρησιμοποιήστε απορρυπαντικό του εμπορίου για ρούχα ή χαλιά. Στην περίπτωση που έχετε λεκιαστεί με χρώμα που περιέχει κόκκινο 3 σαν συστατικό, χρησιμοποιήστε  ένα οξύ όπως το ξύδι ή χυμό λεμονιού για να αφαιρέσετε το λεκέ. Ξεβγάλετε με χλιαρό νερό, αφήστε να στεγνώσει πριν το πλύνετε με κοινό καθαριστικό.
sintagespareas.gr

 

πατηστε ΕΔΩ και ελατε στην πιο ομορφη παρεα με συνταγες αποκλειστικα για παιδια

Close