Φτιάξτε μόνοι σας χλωρίνη για να την χρησιμοποιήσετε σε όλο το σπίτι

Φτιάξτε μόνοι σας χλωρίνη και μάλιστα με υλικά που μπορείτε να τα βρείτε ευκολα για να τη χρησιμοποιήσετε σε όλο το σπίτι

Όλοι γνωρίζουμε τη χλωρίνη και επίσης όλοι γνωρίζουμε πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία μας. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι:

– Είναι καυστική για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους.

– Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

– Μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα στο δέρμα και η μακροχρόνια έκθεση σε αυτά έχει ενοχοποιηθεί για πρόκληση νευρολογικών βλαβών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Ιατρική», τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας σχετικά με το πόσο επιβλαβές είναι το καθαριστικό αυτό για την υγεία των νεαρών ατόμων. Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη ζούσαν σε σπίτια ή πήγαν σε σχολεία όπου χρησιμοποιούσαν χλωρίνη για τον καθαρισμό τους. Τα παιδιά αυτά, διέθεταν υψηλότερα ποσοστά της γρίπης, αμυγδαλίτιδας και άλλων λοιμώξεων, σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε χλωρίνη, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Η υψηλή συχνότητα χρήσης των απολυμαντικών προϊόντων καθαρισμού – προκλήθηκε από λανθασμένη πεποίθηση, που ενισχύεται από τη διαφήμιση, ότι τα σπίτια μας θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από μικρόβια», σημειώνουν οι ερευνητές.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια πολύ καλή πρόταση για κατασκευή εναλλακτικής (φυσικής) χλωρίνης που εντοπίσαμε στο εξαιρετικό blog Χειροποίητον όπου μπορείτε να βρείτε πολλές άλλες σχετικές ιδέες και συνταγές.

Πως τη φτιάχνω;

Στο παιχνίδι της παρασκευής εναλλακτικής χλωρίνης συμμετέχουν πολλοί “παίκτες”, μερικοί από τους οποίους είναι:

– Υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)

– Χυμός λεμονιού

– Μαγειρική σόδα

– Ξύδι

– Κιτρικό οξύ (ξυνο)

– Αιθέριο έλαιο λεμονιού

Ο σκοπός είναι να βρείτε ένα σωστό συνδυασμό των παραπάνω πρώτων υλών ώστε να παρασκευάσετε ένα προϊόν που θα έχει καλή οσμή, θα απολυμαίνει, θα λευκαίνει τα ρούχα σας και δεν θα ερεθίζει το δέρμα σας, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από τα συμβατικά χλωρολευκαντικά.

Προσοχή: Η ανάμιξη υπεροξειδίου του υδρογόνου με ξύδι δημιουργεί μια νέα ουσία ονόματι παρακετικό οξύ (peracetic acid), η οποία είναι διαβρωτική και πολύ ερεθιστική για το δέρμα σας. Κοινώς αν φτιάξετε τη δική σας φόρμουλα, μη συνδυάσετε ΠΟΤΕ τα δύο συστατικά, αλλά μόνο ένα κάθε φορά.

Κυκλοφορούν πολλές συνταγές, σας δίνω μία από αυτές, απλή και δοκιμασμένη. Το κόστος παρασκευής είναι πολύ μικρό και τα οφέλη μεγάλα.

Θα χρειαστείτε:

¾ της κούπας οξυζενέ 3%
¼ της κούπας χυμό λεμονιού (φυσικό κατά προτίμηση)
¾ της κούπας μαγειρική σόδα
15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
½ κουταλιά της σούπας κιτρικό οξύ (ξυνο σκόνη που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική)
7 κούπες νερό
Συνδυάστε όλα μαζί τα συστατικά, εκτός από το νερό, σε ένα μεγάλο σκουρόχρωμο δοχείο (να χωράει περίπου 2 lt υγρό) και ανακινείστε καλά ώστε να διαλυθεί το κιτρικό οξύ. Έπειτα προσθέστε το νερό και ανακινείστε καλά. Έτοιμο.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την εναλλακτική χλωρίνη;

– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιφάνειες, στην κουζίνα και το μπάνιο, νεροχύτες και νιπτήρες, στο πλύσιμο των ρούχων.

– Μπορείτε να τη προσθέσετε στο νερό με το οποίο θα σφουγγαρίσετε το σπίτι. Έχει απολυμαντική δύναμη. Μία με δύο κούπες στον κουβά είναι αρκετές.

– Μπορείτε να τη βάλετε σε μπουκάλι spray αναραίωτη και να ψεκάσετε επιφάνειες και τη λεκάνη της τουαλέτας, σκοτώνοντας ένα μεγάλο ποσοστό επιβλαβών βακτηριδίων, αρωματίζοντας παράλληλα το χώρο.

– Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο πλυντήριο ρούχων ή στο πλύσιμο στο χέρι, ως ενισχυτικό πλύσης και λευκαντικό.

– Μπορείτε να μουλιάσετε τα ταλαιπωρημένα σας αθλητικά παπούτσια. Θα καθαρίσουν και θα απομακρυνθούν οι οσμές.

-Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο πλυντήριο πιάτων για επιπλέον λάμψη και καθαριότητα. Δεν πρόκειται να βλάψει τη συσκευή.

-Μπορείτε να καθαρίσετε τζάμια, καθρέπτες και κάθε είδους γυάλινες επιφάνειες.

Αν τη συνδυάσετε με μαγειρική σόδα μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα με την οποία θα τρίψετε πλακάκια και αρμούς με πολύ καλό καθαριστικό και λευκαντικό αποτέλεσμα.

Για τα ρούχα

Χρησιμοποιείστε μία κούπα ανά πλύση στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία του πλυντηρίου. Αν πλένετε στο χέρι βάλτε σχεδόν βραστό νερό στη λεκάνη σας, προσθέστε μια κούπα από το χειροποίητο χλωρολευκαντικό, αφήστε τα ρούχα να μουλιάσουν για μια ώρα περίπου και μετά πλύνετε τα κανονικά. Τα πολύ βρώμικα ρούχα αφήστε τα να μουλιάσουν όλη νύχτα και το πρωί πλύνετε τα κανονικά. Εναλλακτικά μπορείτε να ψεκάσετε αυτούσιο το προϊόν πάνω στο λεκέ και να το αφήσετε για λίγη ώρα να δράσει.

Σημειώσεις

Το κιτρικό οξύ θα το βρείτε σε όλα τα super market με την ονομασία “ξυνό”.

Οξυζενέ πουλάνε όλα τα φαρμακεία ανεξαιρέτως.

Ανακινείτε καλά το προϊόν πριν από κάθε χρήση.

Δε χρειάζεται αραίωση.

Φυλάσσετε το μείγμα σε δροσερό και σκοτεινό σημείο του σπιτιού, μακριά από παιδιά και ζώα. Όσο φυσικό και να είναι θα ήταν προτιμότερο να μη το πιουν.

Το προϊόν έχει διάρκεια ζωής περίπου 3-6 μήνες, εφόσον κλείνετε καλά το καπάκι. Το οξυζενέ έχει την τάση να “ξεθυμαίνει”. Αν και πιστεύω πως η συνταγή θα σας αρέσει τόσο πολύ που δε θα προλάβει να χαλάσει.

enallaktikidrasi.gr

Close