Ιδέα για κέρασμα: Φανταστικά παστάκια όπερα

Αυτό το γλυκό το βλέπεις στην βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου και αμφιβάλλεις (έως το θεωρείς αδιανόητο) ότι μπορείς να το φτιάξεις. Παρόλαυτα είναι ένα γλυκό που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι σου. Εντάξει, δεν αρκούν 5 υλικά και μισή ώρα μόνο από την ζωή σου για να το φτιάξεις αλλά αξίζει τον κόπο γιατί το αποτέλεσμα είναι άκρως απολαυστικό.

Πάστα με κρέμα, καφέ και σοκολάτα. Απολαύστε την…

Υλικά:

Για κέικ:

45γρ. βούτυρο, λιωμένο
30γρ. ζάχαρη
6 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
225γρ. αμύγδαλα σε σκόνη, κοσκινισμένο
225γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
6 μεγάλα αυγά
70γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
Για σιρόπι καφέ:

100γρ. δυνατός καφές
60γρ. ζάχαρη
Για βουτυρόκρεμα με καφέ:

1 μεγάλο αυγό
1 κρόκο αυγού
30γρ. δυνατό καφέ
60γρ. νερό
100γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
200γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για ganache σοκολάτας:

250γρ. μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
150γρ. κρέμα γάλακτος
60γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για γλάσο σοκολάτας:

120γρ. κρέμα γάλακτος
150γρ. νερό
150γρ ζάχαρη
65γρ. σκόνη κακάο
6γρ. σκόνης ζελατίνης ή 3 φύλλα ζελατίνης
30γρ. νερό

Εκτέλεση:

Κέικ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Απλώνουμε σε δύο ταψιά λαδόκολλες.
Χτυπάμε ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματιστούν οι μαλακές αιχμές σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστούν οι δύσκαμπτες αιχμές. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να μας χρειαστεί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα σε σκόνη, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και τα αυγά και χτυπάμε για περίπου 8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Σταδιακά ανακατεύουμε μέσα και τα ασπράδια αυγών και το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε όλα καλά ώστε να μην υπάρχει βούτυρο στον πάτο του μπολ.
Χωρίζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στα ταψιά. Ψήνουμε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά για να κρυώσουν. Στη συνέχεια, αναποδογυρίζουμε τα κέικ στην επιφάνεια εργασίας, αφαιρούμε την λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Σιρόπι με καφέ:

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τον καφέ σε μια κατσαρόλα, αφήνουμε να βράσει και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστεί.

Βουτυρόκρεμα με καφέ:

Σε ένα μπολ χτυπάτε το αυγό και έναν κρόκο αυγού.
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να βράσει. Αμέσως χύνουμε το ζεστό σιρόπι στα αυγά χτυπώντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι παχύ και σε θερμοκρασία δωματίου.
Ένα-ένα, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, τον καφέ και το βούτυρο κομμένο σε κύβους. Συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν η κρέμα φαίνεται αρκετά υγρή γυρνάμε την ταχύτητα σε υψηλή και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και πυκνό.
Ganache σοκολάτας:

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος να βράσει και την ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα. Την αφήνουμε να καθίσει για 30 δευτερόλεπτα και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανακατεύουμε μέσα το βούτυρο. Καλύπτουμε την ganache με ένα πλαστικό περιτύλιγμα και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί.

Συναρμολόγηση:

Θα πρέπει να κόψουμε ένα κομμάτι από κάθε κέικ για να σχηματίσουμε ένα επιπλέον στρώμα κέικ. Π.χ. τα κέικ μου έχουν μήκος 34 εκ, μαζί κάνουνε 68 εκ. 68: 3 = 22 εκ. Έτσι, το μήκος του κέικ θα είναι περίπου 22 εκ. 34-22 = 12 εκ. Γι “αυτό χρειάζεται να κόψουμε ένα μεγάλο κομμάτι 12 εκατοστών από κάθε κέικ για να φτιάξουμε ένα τρίτο στρώμα κέικ από δύο κομμάτια.
Παίρνουμε ένα ολόκληρο στρώμα κέικ και το αλείφουμε με το σιρόπι. Απλώνουμε την μισή βουτυρόκρεμα στην κορυφή. Τοποθετούμε τα δύο κομμάτια κέικ από πάνω και απλώνουμε με σιρόπι. Ομοιόμορφα απλώνουμε με ganache. Καλύπτουμε το με το τρίτο ολόκληρο κομμάτι κέικ και το αλείφουμε με το σιρόπι. Απλώνουμε την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα στην κορυφή. Το λειαίνουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Γλάσο σοκολάτας:

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού. Προσθέτουμε τη σκόνη κακάου και ανακατεύουμε για να αναμειχθεί καλά.
Ανακατεύουμε τη ζελατίνη μέσα στο νερό και την αφήνουμε να το απορροφήσει.
Τοποθετούμε το γλάσο με την ζελατίνη με το νερό σε μία κατσαρόλα σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζελατίνη. Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει.
Σουρώνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ. Το αφήνουμε να απλωθεί μόνο του.
Μεταφέρουμε την τούρτα στο ψυγείο για όλη την νύχτα.
Το πρωί κόβουμε ορθογώνια.

pastakia

via

Δείτε εδώ όλες τις προτάσεις μας για λαχταριστα γλυκά

Close