Συνταγη για ζαχαρόπαστα με γλυκερίνη

Η ζαχαρόπαστα είναι μια πολύ γλυκιά ζύμη ζάχαρης. Χρησιμοποιείται συχνά απο τους επαγγελματίες της ζαχαροπλαστικής για στολισμό των γλυκών τους. Πλεον όμως πολλές μαμάδες δημιουργούν μόνες τους τα πιο νόστιμα γλυκά. Γιατί λοιπόν να μην ξέρεις την πιο εύκολη και εγγυημένη συνταγή ζαχαρόπαστας που θα σου λύσει τα χέρια; Τη ζαχαρόπαστα θα την χρησιμοποιήσεις για στολισμό σε κέικ, μπισκότα, cupcakes, τούρτες ακόμα και βασιλόπιτα. Τα χρώματα θα τα επιλέξεις ανάλογα με το θέμα που έχεις κάθε φορά και φυσικά μπορείς να κάνεις και συνδυασμό.

Ας δούμε λοιπόν την συνταγη:

ΥΛΙΚΑ
1/4 κούπας κρύο νερό
20 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
800 άχνη ζάχαρη καλής ποιότητας
1/2 κούπα γλυκόζη
2 κ.σ. φυτικό βούτυρο
1 κ.σ. γλυκερίνη
άρωμα βανίλιας
ΟΔΗΓΙΕΣ
Ρίχνουμε σ’ένα μπολ τη μισή άχνη και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζελατίνη. Προσθέτουμε τη γλυκόζη και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις λιώσει η γλυκόζη ρίχνουμε τη γλυκερίνη, το βούτυρο και το άρωμα βανίλιας. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά υλικά στη λακκούβα της άχνης κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις από μέσα προς τα έξω, μέχρι να απορροφηθεί η άχνη.
Μεταφέρουμε το μείγμα στον πάγκο μας και ζυμώνουμε με την υπόλοιπη άχνη, μέχρι να μην κολλάει στα δάχτυλα και να είναι ελαστική( αν νοιώσουμε ότι κολλάει προσθέτουμε λίγη άχνη ακόμα).
Είναι έτοιμη να τη χρησιμοποιήσουμε.
TIPS
Τα υλικά της ζαχαρόπαστας ενεργούν και αφού την φτιάξετε. Οπότε μην την κάνετε σφιχτή. Υπολογίστε ότι θα σφίξει περισσότερο σε μερικές ώρες.

Αν δεν έχει ελαστικότητα αλείψτε τα χέρια σας ή τον πάγκο με λίγη λευκή μαργαρίνη.

Μπορούμε επίσης να την τυλίξουμε σε πλαστική μεμβράνη πολύ καλά και να τη διατηρήσουμε σε ξηρό μέρος για λίγες μέρες. Αν το ψυγείο σας έχει σύστημα no frost μπορείτε να τη βάλετε, αρκεί να τη φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου όταν θελήσετε να τη χρησιμοποιήσετε.

Για να φτιάξετε ζαχαρόπαστα με γεύση σοκολάτας . προσθέστε 200γρ κακάο και αφαιρέστε ανάλογα 200 γρ απο την άχνη. Για πιό βαθύ χρώμα προσθέστε λίγες σταγόνες καφέ χρώμα σε πάστα.

Τη ζαχαρόπαστα τη χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τούρτες, κέικ, καπκέικς κλπ. Επίσης με αυτή μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα σχέδια και να στολίσουμε την τούρτα μας.

Εάν θέλουμε να τη χρωματίσουμε, χωρίζουμε το κομμάτι στο οποίο θα βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής, βάζουμε μερικές σταγόνες και ζυμώνουμε.

5 κουταλάκια ζελατίνη σε σκόνη αντιστοιχεί με 10-12 φύλλα. Απλά να ξέρετε ότι ίσως να μην έχετε το ίδιο αποτέλεσμα, μπορεί να πάρει περισσότερη άχνη.

via

photo credit

Δες και εδω βημά βήμα με οδηγιες και φωτο πως να στολίσεις τα cake και τις τούρτες με ζαχαρόπαστα

Close