6+1 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πολύ σκληρή με τον εαυτό σου

Η αυτοκριτική είναι το μέσον για να φτάσει κανείς στην αυτογνωσία. Η αυτογνωσία, με τη σειρά της, είναι η αρχή για την αυτοβελτίωση. Ωστόσο, όταν κανείς το παρακάνει το μόνο που καταφέρνει είναι να είναι σκληρός με τον εαυτό του και τελικά να τον εξαντλεί. Μήπως ανήκετε και εσείς σε αυτή την κατηγορία ατόμων; Ακολουθούν τα 7 σημάδια που θα σας βοηθήσουν να το εξακριβώσετε.

 

Είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας ακόμα και για λάθη που έχουν ελάχιστες συνέπειες.

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα λάθη που κάνουμε είναι μικρά και με ελάχιστες συνέπειες. Για παράδειγμα, ενώ συνήθως είστε πολύ προσεκτικοί με τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων, έτυχε μία φορά να πάρετε μία μεγάλη συσκευασία γιαούρτι που έληγε την ίδια ημέρα. Ή ενώ συνήθως επιλέγετε προσεκτικά τα φρούτα σας, αυτή τη φορά δεν προσέξατε ότι δύο από τα μήλα, που πήρατε, ήταν μισοχαλασμένα. Εντάξει, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου…

Η συμβουλή μας: Αν έχετε την τάση να είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας για τέτοιου είδους θέματα, θα ήταν καλό να θέσετε ένα όριο κάτω από το οποίο δεν θα «μαλώνετε» τον εαυτό σας. Για παράδειγμα αν το λάθος σας στοιχίζει λιγότερο από 5 ευρώ ή σας καθυστερεί λιγότερο από 10 λεπτά, καλό θα ήταν το αφήσετε να περάσει «αναίμακτα».

Έχετε διορθώσει το λάθος και συνεχίζετε την κριτική.

Στείλατε ένα e-mail γράφοντας λάθος το όνομα του παραλήπτη. Το συνειδητοποιείτε μετά από λίγα λεπτά και στέλνετε ένα δεύτερο e-mail ζητώντας συγνώμη για την απροσεξία. Παρ’ όλα αυτά δεν ησυχάζετε και συνεχίζετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας, καθώς πριν από μερικές εβδομάδες είχατε κάνει το ίδιο λάθος και «αυτό είναι τελικά απαράδεκτο». Όλη τη μέρα σκέφτεστε πόσο αγενής και απρόσεχτος/ -η φανήκατε. Είναι αλήθεια ότι κάνετε ένα λάθος, αλλά εφόσον πράξατε ό, τι μπορούσατε για να το διορθώσετε άμεσα, καλό θα ήταν να σταματήσετε να «αυτομαστιγώνεστε».

Η συμβουλή μας: Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι ο ρόλος της ενοχής είναι να σας παρακινήσει να διορθώσετε μία κατάσταση και να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη. Προσπαθήστε να το ξεπεράσετε όσο πιο γρήγορα γίνεται, εφόσον έχετε κάνει ό,τι μπορούσατε για να διορθώσετε ένα λάθος.

Τελευταία στη λίστα των προτεραιοτήτων σας είναι η φροντίδα του εαυτού σας

Ας πούμε ότι χρειάζεστε ένα καινούργιο στρώμα, επειδή αυτό που έχετε τώρα έχει γίνει χάλια. Προσπαθείτε να βρείτε τον χρόνο και την ενέργεια να πάτε σε ένα κατάστημα στρωμάτων εδώ και έξι μήνες (!), αλλά πάντα προκύπτει κάτι άλλο με μεγαλύτερη προτεραιότητα…

Αν παρατηρείτε ότι παραμελείτε συστηματικά δραστηριότητες που σας κάνουν καλό και σας ευχαριστούν, όπως το να κάνετε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ή να πάτε στο γυμναστήριο, τότε θα πρέπει να κάνετε κάτι για να αντιστρέψετε την κατάσταση, δεδομένου ότι πρόκειται για πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα της ζωής σας.

Η συμβουλή μας: Να προσπαθείτε πάντα να δίνετε στον εαυτό σας τον χρόνο, τον χώρο και το χρήμα που χρειάζεται για να είναι καλά. Είστε και εσείς μία προτεραιότητα.

 

Όταν κάποιος σας φέρεται άσχημα, ρίχνετε το φταίξιμο σε εσάς

Όταν κάτι πάει στραβά στις σχέσεις σας με τους άλλους, βλέπετε πάντα ότι το φταίξιμο είναι δικό σας; Για παράδειγμα, ένας συνάδελφός σας δεν ήρθε να σας πει κάτι σημαντικό που αφορούσε τη δουλειά σας και εσείς σκέφτεστε ότι μάλλον είστε απόμακρος/-η ή απρόσιτος/-η και γι’ αυτό δημιουργούνται προβλήματα.

Η συμβουλή μας: Προσπαθήστε να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα «στο δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη» και το «για όλα φταίω εγώ». Αν στην παρούσα φάση της ζωής σας έχετε την τάση να αναλαμβάνεται το 100% της ευθύνης για ό,τι πάει στραβά, μήπως να δοκιμάσετε να αναλαμβάνετε το 50%.

Πάντα κάνετε το κάτι παραπάνω

Το να προσπαθούμε για το καλύτερο και το κάτι παραπάνω είναι αξιοθαύμαστο, αλλά αν το παρακάνετε υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθείτε αλλά και να αφήσετε άλλες σημαντικές περιοχές χωρίς την απαραίτητη προσοχή.

Η συμβουλή μας: Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς μπορεί να προέρχεται από το Σύνδρομο του Απατεώνα, από το οποίο μπορεί επίσης να υποφέρετε. Με άλλα λόγια πάτε λίγο παραπάνω φοβούμενοι μην αποκαλυφθούν τα «άπειρα ελαττώματα και ανεπάρκειες» που θεωρείτε ότι έχετε. Μία αποκάλυψη που θα μπορούσε να σας καταστρέψει τη ζωή. Ο ευκολότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια είναι να σπάσετε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς, ξεκινώντας από τα μικροπράγματα της καθημερινότητας. Βλέποντας ότι και χωρίς να κάνετε το κάτι παραπάνω δεν χάθηκε ο κόσμος, θα μπορέσετε να μπείτε σε έναν άλλον τρόπο σκέψης.

Βλέπεις παντού δικές σου αποτυχίες

Οι άνθρωποι που δεν σταματούν την αυτό-κριτική, τείνουν να εστιάζουν στους τομείς στους οποίους δεν είναι τέλειοι, παραβλέποντας συστηματικά όλα τα πράγματα που κάνουν σωστά και με επιτυχία.

Η συμβουλή μας: Προσπαθήστε να καταλάβετε πώς σας βλέπουν οι άλλοι και πώς πιστεύουν ότι τα πάτε στη ζωή σας. Αν οι άλλοι βλέπουν ότι τα καταφέρνετε καλά, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να υπάρχει τουλάχιστον ένας κόκκος αλήθειας σε αυτό… Μπορεί οι άλλοι να κάνουν λάθος, πιστεύοντας ότι τα κάνετε όλα καλά, αλλά μπορεί να κάνετε και εσείς λάθος πιστεύοντας ότι τα κάνετε όλα λάθος και τελικά η αλήθεια να είναι κάπου στη μέση. Επιπλέον, μπορείτε να ανατρέξετε σε πράγματα που τα κάνετε σωστά αλλά τα θεωρείτε δεδομένα, ενώ δεν είναι. Για παράδειγμα, πληρώνετε τους λογαριασμούς σας στην ώρα τους;

Δείτε ακόμα: Αυτοάνοσο ή αυτοανοησία; Τελικά, πόσο αγαπάμε τον εαυτό μας;

Δείχνετε κατανόηση στα «χαζά» λάθη των άλλων, αλλά ποτέ στα δικά σας

Όλοι κάνουμε «χαζά» πράγματα. Για παράδειγμα, κάνατε μία απρόσεκτη κίνηση και ρίξατε κάτω το μπουκάλι με το κρασί λερώνοντας και το πάτωμα. Αν το έκανε κάποιος άλλος αυτό, ενδεχομένως να τρέχατε να φέρετε τον κουβά με τη σφουγγαρίστρα παρηγορώντας τον απρόσεκτο με φράσεις του τύπου: «Συμβαίνουν αυτά» ή «Γούρι, γούρι». Βέβαια, εφόσον το κάνατε εσείς θα είστε αμείλικτος/ -η…

Η συμβουλή σας: Όταν συμβαίνουν τέτοια μικροπράγματα, σκεφτείτε ποια θα ήταν η συμπεριφορά σας σε ένα άλλο άτομο και προσπαθήστε να φερθείτε στον εαυτό σας με την ίδια κατανόηση.

Πηγή: boro
Close