Μήπως έχετε αγχώδη διαταραχή; Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα

Όλοι έχουμε περάσει άγχος κατά καιρούς. Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία καταστάσεων, είτε αν έχετε μια σημαντική παρουσίαση, ή αν έχετε να πάρετε μια μεγάλη απόφαση ή ακόμα και αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα. Αλλά αν αρχίσετε να αισθάνεστε άγχος για καθημερινές καταστάσεις, και αυτό το άγχος είναι συχνά έντονο και επίμονο, τότε μπορεί να έχετε μια αγχώδη διαταραχή.

Αυτά τα συναισθήματα του άγχους είναι δύσκολο να ελεγχθούν και μπορούν να συμβάλλουν στις καθημερινές δραστηριότητες σας. Το άγχος μπορεί να σας κάνει να αποφεύγετε ορισμένα μέρη ή καταστάσεις εντελώς, και να επέμβει σοβαρά στη φυσιολογική ζωή σας.

 

Τύποι αγχωδών διαταραχών

Υπάρχουν διαφορετικές αλλά εξίσου σημαντικές μορφές άγχους:

Διαταραχή πανικού. Αυτό το είδος του άγχους περιλαμβάνει τα αισθήματα του τρόμου που έρχονται ξαφνικά. Η WebMD αναφέρει ότι τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού περιλαμβάνουν εφίδρωση, πόνο στο στήθος, τρέμουλο και ακόμη και ένα αίσθημα πνιγμού. Μερικές φορές αισθάνεσαι σαν να βιώνεις καρδιακή προσβολή.

Διαταραχή κοινωνικού άγχους. Αυτή η μορφή άγχους είναι επίσης γνωστή και ως κοινωνική φοβία, και προκαλεί τεράστια ανησυχία σε κανονικές κοινωνικές καταστάσεις. Η WebMD αναφέρει ότι η ανησυχία συχνά τροφοδοτείται από το φόβο μην το άτομο κριθεί ή μην κάνει κάτι ανόητο.

Γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Η WebMD εξηγεί ότι αυτό το είδος του άγχους αποτελείται από  συντριπτική και υπερβολική ανησυχία, ακόμα και όταν πρόκειται για κάτι πολύ μικρό ή ακόμη και όταν δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Ειδικές φοβίες. Αυτό το είδος του άγχους προκαλείται από τον φόβο που μπορεί να προκαλούν σε ένα άτομο συγκεκριμένα πράγματα ή καταστάσεις και κάνει το άτομο να θέλει να τα αποφύγει όλα εντελώς

Αλλά αν αρχίσετε να αισθάνεστε άγχος για καθημερινές καταστάσεις, και αυτό το άγχος είναι συχνά έντονο και επίμονο, τότε μπορεί να έχετε μια αγχώδη διαταραχή.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αυτή η μορφή άγχους αναγκάζει το άτομο να εκτελεί επανειλημμένα μια τελετουργική συμπεριφορά και τη ρουτίνα (ψυχαναγκασμοί) προκειμένου να απαλύνει την ανησυχία του.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες. Αυτή η μορφή άγχους είναι αποτέλεσμα μιας τραυματικής κατάστασης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναδρομές στο παρελθόν, εφιάλτες ή ενοχλητικές μνήμες όταν συμβεί κάτι κακό.

Τα συμπτώματα της διαταραχής άγχους

Όταν πάσχετε από κάποια αγχώδη διαταραχή, τότε νιώθετε υπερβολική ανησυχία για κάτι μη ρεαλιστικό, ακόμη και για υποθετικές καταστάσεις. Υπάρχουν όμως και κάποιες φυσικές αντιδράσεις στο άγχος που θα πρέπει να γνωρίζετε:

– Αίσθημα νευρικό, ανήσυχο ή τεταμένο
-Αίσθηση επικείμενου κινδύνου, πανικού ή καταστροφής
– Αυξημένος καρδιακός παλμός
– Γρήγορη αναπνοή, ή υπεραερισμός
– Εφίδρωση
– Αίσθημα ναυτίας ή γαστρεντερικά προβλήματα
– Τρόμος
– Αίσθημα αδυναμίας ή κούρασης
– Πρόβλημα συγκέντρωσης, ή να σκέφτεστε οτιδήποτε άλλο εκτός από την παρούσα ανησυχία
– Προβλήματα με τον ύπνο
– Δυσκολία ελέγχου της ανησυχίας
– Επιθυμία αποφυγής πραγμάτων που προκαλούν άγχος

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι επίσης ένας σημαντικός δείκτης της αγχώδους διαταραχής. Μια κρίση πανικού είναι μια ξαφνική συντριπτική αίσθηση του τρόμου που μπορεί να σας οδηγήσει να έχετε τα περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα, σύμφωνα με το WebMD :

– Αυξημένος καρδιακός παλμός
– Αίσθημα αδυναμίας, λιποθυμία ή ζάλη
– Μούδιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα δάχτυλα
– Αίσθηση τρόμου, ή επικείμενης αυτοκαταστροφής ή θανάτου
– Ιδρωτας ή τρέμουλο
– Πόνους στο στήθος
– Δυσκολία στην αναπνοή
– Αίσθημα απώλειας ελέγχου

Δείτε ακόμη: 5 Πόζες που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το άγχος σε μόλις 2 λεπτά

Θεραπείες για την αγχώδη διαταραχή

Η Mayo Clinic αναφέρει ότι οι δύο κύριες θεραπείες για τις αγχώδεις διαταραχές είναι η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα. Μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα συνδυασμό και των δύο.
Η ψυχοθεραπεία, αλλιώς γνωστή ως λογοθεραπεία ή παροχή συμβουλών, περιλαμβάνει την συζήτηση με τον θεραπευτή προκειμένου αυτό να βοηθήσει στη μείωση του άγχους σας. Η Mayo Clinic εξηγεί ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι συνήθως η πιο αποτελεσματική, και η βραχυχρόνια θεραπεία επικεντρώνεται στη εκμάθηση των δεξιοτήτων σας για τη βελτίωση των συμπτωμάτων σας.

Δείτε ακόμη: Το άγχος του αποχωρισμού για τα πρωτάκια

Υπάρχουν επίσης ορισμένα φάρμακα που έχουν αποδειχθεί οτι βοηθούν τα άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές. Η Mayo Clinic αναφέρει ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν και φάρμακα κατά του άγχους. Για εκείνους που υποφέρουν από πολύ σοβαρά συμπτώματα, σε περιορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθεί κάποιο ηρεμιστικό. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να δείτε ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για εσάς.

Πηγή: remedydaily.com
Close