10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

10 μύθοι σχετικά με τον καλό ύπνο και την αϋπνία. Η αλήθεια είναι πως ο καλός ύπνος σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες βοηθάει τόσο το σώμα όσο και την ψυχολογία ενός ανθρώπου. Υπάρχουν όμως μερικοί μύθοι σχετικά με τον καλό ύπνο και την αϋπνία και θα τις αναλύσουμε σήμερα μαζί σας.

Σύμφωνα με τους ψυχιάτρους οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους, με το να κοιμούνται για 8 ώρες, κάνοντας βέβαια έναν ποιοτικό ύπνο. Μάλιστα όταν δεν είμαστε καλά, πολλοί από εμάς επιλέγουμε να κοιμηθούμε για να νιώσουμε καλύτερα και να καθαρίσει το κεφάλι μας.

Δείτε ακόμα Κάθεστε σταυροπόδι : Δείτε τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας

Ίσως λοιπόν αυτή η ψυχιατρική διαπίστωση, να μας βγαίνει και ενστικτωδώς. Παρόλα αυτά πρόσφατα κυκλοφόρησε μία κάπως περίεργη ψυχιατρική έρευνα που υποστηρίζει ότι όταν μένουν άυπνοι άνθρωποι με κατάθλιψη, μπορεί τελικά να τους βοηθήσει περισσότερο από το να κοιμούνται πολύ.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε στο σημερινό άρθρο να αναπτύξουμε μαζί σας τους μύθους σχετικά με τον ύπνο και την αϋπνία. Διαβάστε παρακάτω: 

Μύθος 1: Ένας καλός ύπνος βοηθάει πάντοτε τους ανθρώπους με κατάθλιψη

Ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει ακούσει ότι ο ύπνος είναι χρήσιμος ενώ υποφέρει από κατάθλιψη, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πολύ περίεργη λεπτομέρεια, γνωστή ως «ακραία παράδοξη αϋπνία».

Έχει γίνει μια θεραπεία σχετικά πρόσφατα, και κατά κάποιον τρόπο, εάν τα άτομα με σοβαρή κατάθλιψη μένουν ξύπνια για τουλάχιστον μία νύχτα, μπορεί αυτό να τα βοηθήσει να γίνουν καλά πιο γρήγορα.

Ίσως αυτό συμβαίνει λόγω του σοκ ενός αδρανούς βιολογικού ρολογιού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από αυτό το άτομο αισθάνεται καλύτερα και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο.

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Μύθος 2: Το σώμα σας συνηθίζει να κοιμάται λιγότερο.

Εάν ακολουθείτε αυτόν τον κανόνα, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε το πρόγραμμά σας. Εάν μειώσετε τις ώρες ύπνου για λίγες νύχτες, είναι πιθανό να αισθάνεστε νυσταγμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η τεμπελιά και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σταθεροποιηθούν για μήνες χωρίς αρκετό ύπνο, αλλά ακόμα και τότε, το σώμα και ο εγκέφαλός σας δεν θα λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά επειδή δεν μπορούν να προσαρμοστούν στον λιγότερο ύπνο.

Οι ειδικοί προτείνουν να κοιμάστε μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ και ότι ο καλύτερος χρόνος για ύπνο είναι μεταξύ 8 μ.μ. και τα μεσάνυχτα.

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Μύθος 3: Οι έντονες κινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελούν ένδειξη κακού ύπνου.

Υπάρχει ο μύθος που λέει πως αν κάνουμε απότομες κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος μας δεν είναι καλής ποιότητας. Αυτό όμως δεν ισχύει. Παρόλα αυτά αν κάνετε κάτι από τα παρακάτω, τότε ο ύπνος σας φαίνεται πως δεν είναι καλής ποιότητας:

  1. Εάν οι κινήσεις σας είναι παρατεταμένες ή χρόνιες
  2. Εάν υπνοβατείτε
  3. Εάν συμπεριφέρεστε επιθετικά ή βίαια κατά τη διάρκεια της νύχτας
  4. Εάν  ξυπνάτε την νύχτα εξαιτίας αυτού
  5. Εάν σφίγγετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Μύθος 4: Η αϋπνία προκαλείται κυρίως από την ψυχική σας κατάσταση.

Ναι, η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από την ψυχολογική σας κατάσταση και το άγχος, αλλά επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που μπορεί να ταλαιπωρείστε από αϋπνία.

Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες με αϋπνία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και παχυσαρκία. Επίσης, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, οι ορμονικές αλλαγές, τα προβλήματα του θυρεοειδούς ή οι νευρολογικές διαταραχές μπορεί να είναι ο λόγος για τις αϋπνίες νύχτες.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν διαταραχές του ύπνου που σχετίζονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την εμμηνόπαυση.

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Μύθος 5: Όταν σηκώνεστε από τον ύπνο την νύχτα για 20 λεπτά, σημαίνει ότι χάνετε 20 λεπτά ύπνου.

Μερικές φορές, μπορεί να ξυπνήσετε μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε ξανά. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να μένουν στο κρεβάτι, προσπαθώντας να αναγκάσουν τον εαυτό τους να κοιμηθεί ξανά, αλλά καταλήγουν να αισθάνονται πολύ κουρασμένοι το πρωί.

Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλύτερα να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να κάνετε κάτι που σας ηρεμεί για 15-20 λεπτά. Αυτή η τακτική δεν θα μειώσει την διάρκεια του ύπνου σας. Μάλιστα θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Είναι επίσης σημαντικό να μην πίνετε τίποτα εκτός από νερό και να μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές συσκευές πριν τον ύπνο.

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Μύθος 6: Πρέπει να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Σίγουρα, ένα πρόγραμμα ύπνου είναι σημαντικό, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για τον χρόνο αφύπνισης. Είναι σημαντικό να σηκώνεστε από το κρεβάτι περίπου την ίδια ώρα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά και τα σαββατοκύριακα.

Επίσης, δεν χρειάζεται να ξυπνάτε νωρίς το πρωί. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό, επομένως το πρόγραμμα ύπνου σας μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό των άλλων. Δεν χρειάζεται να αναγκάζετε τον εαυτό σας να ξυπνάει στις 7 π.μ. εάν δεν επείγει.

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Μύθος 7: Η αϋπνία είναι διαταραχή ύπνου

Συνήθως, οι δυσκολίες με τον ύπνο σχετίζονται με την αϋπνία. Ωστόσο, αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται και από άλλα συμπτώματα.

Περιλαμβάνει συχνό ξύπνημα, ξύπνημα πολύ νωρίς, αδυναμία να κοιμηθούμε και αίσθηση ανανέωσης το πρωί. Εάν αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν συχνά σε εσάς, είναι καλύτερα να αναζητήσετε επαγγελματική προσοχή.

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Μύθος 8: Όταν πίνουμε αργά τον καφέ μας είναι αυτονόητο ότι θα επηρεάσει τον ύπνο μας.

Οι λάτρεις του καφέ μπορούν να αισθάνονται ανακουφισμένοι επειδή η έρευνα έδειξε ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης εντός 4 ωρών από τον ύπνο με την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, μπορεί να έχετε χαμηλή ανοχή στον καφέ και μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τη δόση σας.

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Μύθος 9: Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε τη νύχτα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, κοιμηθείτε περισσότερο το σαββατοκύριακο.

Όταν δεν κοιμάστε καλά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορείτε να το αντισταθμίσετε το σαββατοκύριακο. Αυτό λειτουργεί μόνο για οξεία στέρηση ύπνου, λένε οι γιατροί. Και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πραγματικά καλό για τον εγκέφαλο και το σώμα σας εάν το κάνετε συνεχώς. Είναι καλύτερα να ρυθμίζετε το χρόνο αφύπνισης κάθε μέρα.

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Μύθος 10: Τα παιδιά δεν πάσχουν από αϋπνία.

Ναι, τα παιδιά μπορούν επίσης να βιώσουν αϋπνία, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι είναι πολύ μικρά για αυτήν. Τα αίτια είναι ίδια με αυτά των ενηλίκων. Μπορεί να οφείλεται σε ιατρικές καταστάσεις ή συναισθηματικούς παράγοντες. Υπάρχουν μερικά σημάδια ότι το παιδί σας μπορεί να πάσχει από αϋπνία:

Αισθάνονται συνεχώς κουρασμένα.
Βρίσκουν δικαιολογίες για να αποφύγουν το ύπνο.
Χρειάζεται πολύς χρόνος για να κοιμηθούν.

Συνεχίζουν να σηκώνονται από το κρεβάτι και ζητούν πράγματα.
Συχνά ξυπνούν όλη τη νύχτα.
Αγωνίζονται να σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί.
Κοιμούνται διαφορετικές ώρες από μέρα σε μέρα.

10_μύθοι_σχετικά_με_τον_ύπνο_και_την_αϋπνία_

Διαβάστε όλα τα άρθρα για την υγεία στο Daddy-Cool.gr 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την γραπτή άδεια από τον εκδότη.

All photos via: brightside.me

Close