8 σημάδια που δείχνουν οτι έχετε ένα μη υγιή κόλπο και τι να κάνετε για αυτό!

Όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να ανησυχούν για την κολπική τους υγιεινή. Ένας υγιές κόλπος είναι πραγματικά όξινος και περιέχει πλούσιες ποσότητες  βακτηρίων που βοηθούν στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και στη διατήρηση ενός τυπικού επιπέδου του pH στο κόλπο. Ένας υγιές κόλπος θα εκκρίνει επίσης μικρή ποσότητα κολπικού εκκρίματος. Οποιαδήποτε αντίσταση σε αυτές τις τυπικές προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει διαταρές στο κόλπο ή ακόμη και λοιμώξεις.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε οτι ο κόλπος σας δεν είναι υγιής;

Προειδοποιητικά συμπτώματα και σημάδια:

  • Τσούξιμο και φαγούρα στο αιδοίο και το κόλπο
  • Μεγάλες ποσότητες εκκρίσεων
  • Κόκκινοι, φλεγμονώδεις, βλεννογόνοι
  • Εμφάνιση αλλοιώσεων
  • Οσμή
  • Ανώμαλη αιμορραγία
  • Αιμορραγία μετά από σεξουαλικές δραστηριότητες
  • Ξηρός κόλπος

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να κρατήσετε τον κόλπο σας υγιή:

1. Προστατέψτε την κολπική ισορροπία του PH χωρίς κολπικές πλύσεις

Οι κολπικές πλύσεις μπορούν να εμποδίσουν τα σωστά επίπεδα του pH του κόλπου, και η μείωση της οξύτητας του θέτει τις βάσεις για βακτηριακές μολύνσεις. Κανονικά, το κολπικό pH πρέπει να είναι  3.8 έως 4.5. Αν ο κόλπος σας μυρίζει έντονα, δείτε το γυναικολόγο σας και μη κάνετε κολπική πλύση, η οποία θα αποκρύψει τηνοσμή και δεν θα θεραπεύσει το πρόβλημα που την προκαλεί. Μην χρησιμοποιείτε ”σκληρά”  καθαριστικά για το αιδοίο ή μέσα στον κόλπο, καθώς αυτά επίσης μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του pH.

Δείτε ακόμη: 7 πόνοι χαμηλά στη κοιλιά που δεν πρέπει να παραβλέψετε

2. Αποφύγετε το φαγητό απ’ έξω

Δυστυχώς, τα φαγητά που παραγγέλνουμε μπορούν πραγματικά να εκτρέψουν τη βακτηριακή ισοτιμία του κόλπου υπό το φως του γεγονότος ότι οι μικροοργανισμοί και οι ζυμομύκητες λατρεύουν τη ζάχαρη. Ένας γνωστός γιατρός λέει ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε τη ζάχαρη, τους βασικούς υδατάνθρακες και τα συμπυκνωμένα φρουτοποτά για την κολπική σας ευημερία.

3. Διατηρήστε μια υγιεινή διατροφή για την κολπική υγεία σας

Μπορεί να μην το καταλαβαίνετε, αλλά το θρεπτικό φαγητό και η κατανάλωση πολλών υγρών είναι ζωτικής σημασίας για την κολπική και νοητική ευεξία σας. Πράγματι, η σωστή διατροφή μπορεί να είναι αποτελεσματικότατη για τη θεραπεία των κολπικών θεμάτων. Ο χυμός κράνμπερι και το γιαούρτι μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αποφυγή ασθενειών των ζυμομυκήτων και να βοηθήσουν στη θεραπεία τους.

4. Ασφαλές σεξ για να κρατήσει τα επιβλαβή βακτήρια μακρυά

Η αξιοποίηση των προφυλακτικών μέσων του σεξ χρησιμεύει έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, για παράδειγμα, HIV, του έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και τα χλαμύδια . Μερικές από αυτές τις ασθένειες, όπως ο HIV και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, δεν έχουν καμία θεραπεία. Επιπλέον, άλλα, παρόμοια με ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων που προκαλεί τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, είναι γνωστό οτι δεν αναπτύσσουν ή  οδηγήσουν σε διαφορετικές παθήσεις. Θα έπρεπε να αλλάζετε τα προφυλακτικά όταν τα εναλλάσετε από το στόμα στο κόλπο ή από το πρωκτό στο κόλπο, ώστε να κρατήσετε τους καταστρεπτικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς έξω από τον κόλπο.

5. Μειώστε το τσιγάρο

Σε περίπτωση που καπνίζεται, δεν είναι μόνο οι πνεύμονες σας, που ζητούν τον φρέσκο αέρα. “Η Πίσσα, η νικοτίνη και οτι άλλο χρησιμοποιείται στο καπνό μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την βακτηριακή ισοτιμία σας, η οποία μπορεί να επηρεάσει το αιδοίο”. Μειώστε το τσιγάρο, ώστε ο κόλπος σας να μπορεί να εισπνεύσει καλύτερα.

6. Αποφύγετε αν μπορείτε τα αντιβιοτικά

Σε περίπτωση που πρέπει να πάρετε αντιβιοτικά, μείνετε μακριά από το γιαούρτι, το κεφίρ και άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση προκειμένου να μην λάβουν οι ζυμομύκητες τον έλεγχο στο κόλπο σας.

7.  Αντιμετωπίστε τις λοιμώξεις όταν αυτές θα εμφανιστούν

Τρία είναι τα βασικά είδη της κολπικής ασθένειες: η μόλυνση από ζυμομύκητες, η βακτηριακή κολπίτιδα , και οι τριχομονάδες. Οι μολύνσεις από ζυμομύκητες δημιουργούνται από λίγα είδη οργανισμών, ενώ η βακτηριακή κολπίτιδα δημιουργείται από πλεόνασμα βακτηρίων στον κόλπο. Οι τριχομονάδες μεταδίδονται σεξουαλικά. Η θεραπεία αυτών των ασθενειών είναι σημαντική για το λόγο ότι αν δεν τις αντιμετωπίσετε μπορούν να βλάψουν την νοητική ευεξία σας. Όλες αυτές οι κολπικές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική συνταγή.

8. Επιλέξτε τα ρούχα σας προσεκτικά ώστε να παραμένουν στεγνά

“Το κολπικό δέρμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο”. “Προσπαθήστε  να φοράτε μόνο φυσικά υφάσματα, για παράδειγμα,  100 τοις εκατό από βαμβάκι ή μετάξι.” Τα συνθετικά υλικά συχνά περιέχουν αλλεργιογόνα και χημικές ουσίες που μπορούν να επιφέρουν μια ερεθιστική αντίδραση.

Δείτε ακόμη: Τι συμβαίνει στο σώμα μετά την εγκυμοσύνη;

9. Δείτε το γυναικολόγο σας για προληπτική φροντίδα

Οι γυναικολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές για την κολπική σας ευημερία. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει την πρώτη γυναικολογική εξέταση της από την ηλικία 21 ή εντός τριών μηνών από την πρώτη της σεξουαλική επαφή. Οι γυναικολόγοι, σας κάνουν το τεστ Παπανικολάου, το οποίο μπορεί να εντοπίσει αλλαγές στα κολπικά κύτταρα που μπορεί να δείξει την περιοχή που αναπτύσσονται.

10. Ξεπλυθείτε μόνο με νερό

Σήμερα, ένα πολύ δημοφιλές πράγμα στην αγορά είναι τα οικεία τζελ υγιεινής. Ωστόσο, δεν συνιστώνται από τους γυναικολόγους. Καλό είναι  να χρησιμοποιείτε μόνο νερό.

Δείτε ακόμη: Βακτηριακές μολύνσεις: Προστατέψτε τα παιδιά!

11. Να είστε προσεκτικές με το σαπούνι

Επιλέγοντας ένα σαπούνι που δεν θα χαλάει τη τιμή του pH είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο για να καθαρίσετε τον κόλπο σας. Είναι επίσης σημαντικό να μην στεγνώνει το δέρμα. Οι γιατροί συστήνουν ως επί το πλείστον σαπούνια με ελαιόλαδο για κολπική πλύση.

 

keepyourbody.com

* Τα άρθρα, έχουν καθαρά πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αναπληρώνουν την γνώμη του θεράποντα ιατρού. Το περιεχόμενο των άρθρων είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα και ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ζητήστε την βοήθεια ειδικών αποκλειστικά για την δική σας περίπτωση. Το daddy-cool.gr και οι συντάκτες του δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε χρήση.

Close